Το σύστημα εκκίνησης δίχως κλειδί ευθύνεται για 28 θανάτους


Τόσοι είναι οι οδηγοί που μέχρι τώρα έχουν χάσει την ζωή τους λόγω του γνωστού συστήματος keyless το οποίο υπήρχε στα αυτοκίνητα τους.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
  • 15/5/2018

Το θέμα ανέδειξε σε άρθρο της η New York Times αναφέροντας πως 28 άνθρωποι πέθαναν στις ΗΠΑ επειδή ξέχασαν να σβήσουν τον κινητήρα του αυτοκινήτου τους σε κλειστούς υπόγειους χώρους. Τουλάχιστον ακόμη 45 οδηγοί έχουν καταγεγραμμένα πάθει αναπνευστικά προβλήματα και εγκεφαλικές βλάβες μετά από παρατεταμένη έκθεση στα καυσαέρια των αυτοκινήτων στα γκαράζ τους με τους κινητήρες τους να λειτουργούν.

Ως γνωστόν τα συστήματα keyless επιτρέπουν την πρόσβαση και εκκίνηση του κινητήρα πιέζοντας συνήθως ένα διακόπτη. Κάτι πολύ βολικό και εύκολο. Ωστόσο, η συνήθεια είναι κακό πράγμα και πολύ οδηγοί στην βιασύνη τους ξεχνούν να σβήσουν το μοτέρ και βγαίνουν από το αυτοκίνητο τους με την σιγουριά πως αυτό θα ασφαλίσει μόνο του. Ωστόσο το μοτέρ συνεχίζει να λειτουργεί βγάζοντας καυσαέρια και δηλητηριάζοντας τον κλειστό χώρο που συχνά στις ΗΠΑ βρίσκεται στο ίδιο μπλοκ με το σπίτι.

Η αμερικανική υπηρεσία NHTSA συστήνει ένα νέο κανονισμό που θα προειδοποιεί τον οδηγό να απενεργοποιήσει τον κινητήρα όταν το κλειδί είναι σε κάποια απόσταση μακριά. Πάντως σε μερικά μοντέλα (όπως της Ford) το μοτέρ σβήνει αυτόματα μετά από κάποια ώρα (π.χ. 30 λεπτά) και όταν το keyless έχει κλειδώσει αυτόματα, σύμφωνα πάντα με τους New York Times.