Ίδρυμα Άρη Σταθάκη για την Οδική Ασφάλεια


Το όραμα ενός ανθρώπου για να δημιουργήσει και να αφήσει παρακαταθήκη για το μέλλον ξεπερνά το όριο της φυσικής ζωής...

  • 11/6/2015

Το όραμα ενός ανθρώπου για να δημιουργήσει και να αφήσει παρακαταθήκη για το μέλλον ξεπερνά το όριο της φυσικής ζωής.

Ο Άρης Σταθάκης το γνώριζε πολύ καλά αυτό και προσπάθησε όσο μπορούσε για να αλλάξει τη νοοτροπία μας στον τομέα της οδικής συμπεριφοράς. Το «Ίδρυμα Άρη Σταθάκη για την Οδική Ασφάλεια» συστάθηκε για να συνεχίσει το έργο του.

Ήταν ένας από τους πιο αγαπητούς «ανθρώπους της τηλεόρασης», οι περισσότεροι τον γνωρίσαμε μέσω αυτής. Ο Άρης Σταθάκης γινόταν συμπαθής αμέσως, ακόμα και μέσω του «άψυχου γυαλιού», μια ικανότητα που λίγοι έχουν. Σε κέρδιζε από την πρώτη στιγμή με την παρουσία του, με τον τρόπο που σου μιλούσε, με το πνεύμα του, με την οξύνοιά του, με την ετοιμολογία του, με το χιούμορ του. Κυρίως, όμως, σε κέρδιζε με την επιμονή του να προσπαθεί διαρκώς γι' αυτό που ο ίδιος είχε ορίσει ως στόχο της ζωή του.

Αυτός ο στόχος πήγαζε από την επαγγελματική του ενασχόληση. Ήταν ένας από τους πρώτους δημοσιογράφους στη χώρα μας που ασχολήθηκε με την Αυτοκίνηση, σε μια  εποχή δύσκολη για την Ελλάδα. Τότε μπορεί αυτό να φάνταζε «περιττό» ή ακόμα και «ελιτίστικο», ωστόσο ο Άρης Σταθάκης παρέμενε πρωτίστως δημοσιογράφος. Κι αυτό του επέβαλε να αντιμετωπίζει την Αυτοκίνηση (και το αυτοκίνητο, ως μέσο μεταφοράς και αντικείμενο) μέσω των δεδομένων της Δημοσιογραφίας. Δηλαδή να την εντάσσει και να την προσαρμόζει (Αυτοκίνηση) στο διαμορφωμένο κοινωνικό περιβάλλον. 

Όπως έλεγε ο ίδιος, κατάλαβε από τον πρώτο καιρό ότι αυτό που έδινε χαρά μπορούσε να δώσει και τη μεγαλύτερη λύπη. Το αυτοκίνητο (και η μοτοσυκλέτα) χρειάζεται να ανθρώπους με γνώση και παιδεία για να μην γίνει αιτία δεινών. Και στη χώρα μας τα τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα, διαχρονικά, είναι ένα «φαινόμενο» με τραγικές συνέπειες.

Έχοντας συνειδητοποιήσει πόσο σημαντική είναι η οδική παιδεία, προσπάθησε επί δεκαετίας να πείσει όλους μας περί αυτής. Μέσω των κειμένων του σε έντυπα, μέσω των ηλεκτρονικών Μέσων (τηλεόραση, ραδιόφωνο), μέσω ομιλιών και τέλος μέσω του θεσμικού ρόλου του ως βουλευτής. Συχνά είχε να αντιπαλέψει την απροθυμία, την άγνοια ακόμα και την αδιαφορία «παραγόντων» και «υπευθύνων», ωστόσο συνέχιζε την προσπάθειά του χάρη στην επιμονή που τον διέκρινε.

Το «Ίδρυμα Άρη Σταθάκη για την Οδική Ασφάλεια»

Ο ίδιος αποφάσισε να δημιουργήσει έναν φορέα για την οδική ασφάλεια, ωστόσο δεν στάθηκε δυνατό να κάνει πράξη τη θέλησή του. Το έργο του ανέλαβε να συνεχίσει η οικογένειά του ώστε το όραμα του Άρη Σταθάκη για να μειωθούν όσο το δυνατόν περισσότερο τα θύματα από τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα στη χώρα μας να γίνει πράξη.

Την Τετάρτη 10 Ιουνίου, σχεδόν ένα χρόνο από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο Άρης Σταθάκης, ανακοινώθηκε επίσημα η σύσταση του «StAr», όπως ονομάζεται το ίδρυμα. Πρόκειται για έναν μη κερδοσκοπικό φορέα ο οποίος έχει ως στόχο να υλοποιήσει την επιθυμία του.

Σύμφωνα με την κα Χριστίνα-Μυρτώ Σταθάκη, Πρόεδρο του Ιδρύματος, «αυτό είναι η φυσική συνέχεια που ο ίδιος επέλεξε για το έργο του. Δεν τον αντικαθιστά ούτε εκμεταλλεύεται το όνομα του για να ωφεληθεί. Και δεν ζητάει αμοιβή για τις υπηρεσίες του.

Το Ίδρυμα θα συνεχίσει τον αγώνα για ενημέρωση, ο πρώτος στόχος μας είναι η ενημέρωση. Και θέλουμε να περιλαμβάνει όλους μας. Από παιδιά που κυκλοφορούν με τα πόδια ή ποδήλατα μέχρι ηλικιωμένους που πρέπει να αποφασίσουν αν θα ανανεώσουν το δίπλωμα τους ή καταλαβαίνουν ότι πλέον δεν μπορούν να οδηγούν με ασφάλεια. Γονείς για το πώς θα πρέπει να οδηγούν και πώς να κάθονται τα παιδιά τους στο αυτοκίνητο αλλά και οδηγούς φορτηγών που μεταφέρουν δεκάδες τόνους φορτίων μέσα στις πόλεις. Χωρίς να ξεχάσουμε την τροχαία και την πολιτική της ηγεσία. Γιατί το σημαντικό είναι να μπορούν να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε το λάθος μας και να το αποτρέψουν αντί να μας τιμωρούν αν δεν σκοτωθούμε.

Ήδη έχουμε προγραμματίσει εκδηλώσεις και συμμετοχή σε ημερίδες για το Φθινόπωρο. Ενώ ετοιμάζουμε και εξειδικευμένες καμπάνιες ενημέρωσης για διάφορα θέματα σχετικά με την κίνηση στους δρόμους. Μέσα στο καλοκαίρι θα σχεδιάσουμε κι άλλες δράσεις καθώς και το site μας.

Χωρίς φωνές και χωρίς διάθεση επίπληξης κανενός θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε στην ενημέρωση και στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας. Λιτά, χωρίς σπατάλες χρημάτων, με απόλυτη έμφαση στην ουσία, στην ασφάλεια όλων μας».