Domenicali: «Γιατί να μην έχουμε περισσότερους αγώνες sprint στην F1;»


Ο CEO της F1 δήλωσε ότι θα ήθελε να δει περισσότερους αγώνες sprint να προστίθενται στο καλεντάρι.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: Lars Baron, Rudy Carezzevoli - Getty Images / Red Bull Content Pool
  • 29/4/2024

Το καλεντάρι της Formula 1 του 2024 περιέχει 6 αγώνες sprint, με τον πρώτο, του GP Κίνας, να έχει ήδη ολοκληρωθεί και τον δεύτερο να πλησιάζει, αφού θα είναι μέρος της αγωνιστικής δράσης του GP Μαϊάμι που θα λάβει χώρα στις 3-5 Μαΐου.

Η έννοια του sprint έχει αντιμετωπιστεί με διαφορετικούς τρόπους, τόσο από τους οδηγούς, όσο κι από τους fans, λαμβάνοντας μικτές κριτικές. Έχει λειτουργήσει ως τρόπος αύξησης της τηλεθέασης και του ενδιαφέροντος του τριημέρου συνολικά, όμως ταυτόχρονα ασκεί περαιτέρω πίεση στους μηχανικούς και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας.

Ωστόσο, το ανανεωμένο format για το 2024 επιτρέπει πλέον στις ομάδες να κάνουν τροποποιήσεις μεταξύ του αγώνα sprint και των κατατακτηρίων που καθορίζουν τη σειρά εκκίνησης του αγώνα της Κυριακής. Αυτή η αλλαγή αντιμετωπίστηκε θετικά από τις ομάδες.

Με το sprint της Κίνας να προσφέρει διαφορετικό θέαμα, σε σχέση με τον αγώνα, ο CEO της F1, Stefano Domenicali, έκανε νύξη για σκέψεις για αύξηση του αριθμού των πιστών που θα φιλοξενούν sprint μέσα στη σεζόν.

«Με τις κατατακτήριες του sprint σε αυτές τις εκπληκτικές συνθήκες, είχαμε αρκετή δράση στη βροχή κι αυτό μας υπενθυμίζει ότι έχουμε το χρέος απέναντι στους fans που έρχονται εδώ για να περάσουν καλά να εξασφαλίζουμε ότι κάθε μέρα υπάρχει δράση στην πίστα,» δήλωσε ο Domenicali μιλώντας στο Sky Sports F1.

Όταν ρωτήθηκε αν αυτό θα σήμαινε την πιθανή αύξηση του αριθμού των αγώνων sprint στο καλεντάρι, εκείνος απάντησε: «Γιατί όχι; Γιατί όχι; Θα έλεγα ότι κάτι τέτοιο θα ήταν εξαιρετικό γιατί διατηρεί την ένταση σε κάθε μέρα κι είναι κάτι που θα συζητηθεί στο μέλλον.

«Τώρα, ας δούμε πώς θα πάει αυτή η σεζόν με τα sprints. Όμως αυτό είναι ένα θέμα που σίγουρα θέλω να συζητήσουμε στο επόμενο F1 Commission.

«Πρέπει να αποφύγουμε οποιαδήποτε πιθανότητα να έχουμε μια κατάσταση όπως στην Ιαπωνία, με τα μονοθέσια να μη βγαίνουν στην πίστα εξαιτίας των καιρικών συνθηκών. Αυτό δεν είναι καλό για τους ανθρώπους που έρχονται να μας δουν και να παρακολουθήσουν τους οδηγούς. Είμαι σίγουρος ότι οι ομάδες θα αντιληφθούν ότι πρέπει να βρούμε λύσεις.»

Ο Max Verstappen είχε τεθεί κατά των αγώνων sprint στο παρελθόν, υποστηρίζοντας ότι αποτελούν ένα επιπλέον «βάρος» τόσο για τους ίδιους τους οδηγούς, όσο και για τις ομάδες. Ωστόσο, το ανανεωμένο για το 2024 format των τριημέρων με sprint, έκανε τον Ολλανδό να αναθεωρήσει, με τον ίδιο να τονίζει όμως ότι οποιαδήποτε αύξηση θα ήταν υπερβολική.

«Το format των sprint ήταν καλύτερο. Λίγο πιο ξεκάθαρο, θα έλεγα,» είπε. «Όμως ας μην το παρακάνουμε, γιατί ήδη έχουμε 24 αγώνες μέσα στη σεζόν, έξι εκ των οποίων έχουν και sprint.»

«Το καταλαβαίνω. Πουλάει ολοένα και καλύτερα νούμερα στην τηλεόραση, όμως αυξάνει την πίεση που ασκείται στους μηχανικούς κι όλα τα μέλη της ομάδας. Πρέπει να το αποδεχτούμε, όμως ας μη σκεφτόμαστε ότι τώρα χρειαζόμαστε 12 αγώνες sprint γιατί αυτό θα επηρεάσει με αρνητικό τρόπο τους ανθρώπους των ομάδων.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η ρήτρα στο συμβόλαιο του Newey που μπορεί να μπλοκάρει τη «μετακόμιση» στο Maranello

Επίσημο: Αποχωρεί από τη Haas ο Hulkenberg - Στη Sauber από το 2025

F1: Αυτός είναι ο νέος χορηγός ονομασίας της Ferrari