Επίθεση Szafnauer κατά της Renault: «Όλοι ήθελαν να πετύχουν άμεσα, χαμηλό το επίπεδο των στελεχών»


Ο πρωήν team principal της Alpine, Otmar Szafnauer, αποκάλυψε πώς ήταν οι συνθήκες στο εσωτερικό της Renault, με τα υψηλόβαθμα στελέχη να αποζητούν την επιτυχία γρήγορα.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ - ΦΩΤΟ: ALPINE
  • 16/8/2023

Η Alpine πέρασε μία διαδικασία ριζικών αλλαγών στο εσωτερικό της. Η αποχώρηση του CEO Laurent Rossi συνδυάστηκε από την αποπομπή του Alan Permane, ανθρώπου με παρουσία τριών δεκαετιών στην ομάδα, και του Otmar Szafnauer, που βρέθηκε σε αυτήν στις αρχές του 2022, με στόχο να την επαναφέρει στην κορυφή.

Μιλώντας στο SiriusXM, o Αμερικανός τόνισε πως «δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω σε ένα μη ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα,» εξηγώντας:

«Πιστεύω πως η διοίκηση στη Renault, o CEO Luca de Meo, όπως όλοι στην F1, ήθελα άμεσα επιτυχία και, δυστυχώς, δεν λειτουργούν έτσι τα πράγματα στην F1.

«Ήθελαν να το κάνουν ταχύτερα από το ανθρωπίνως δυνατό και δε μπορούσα να συμφωνήσω σε αυτό, γιατί αν το προσεγγίσουμε έτσι, είναι ζήτημα χρόνου να απηυδήσουν όλοι. Εγώ κατέστρωσα ένα ρεαλιστικό και εφικτό πλάνο, και πιστεύω πως εκείνοι ήθελαν να κάνουν παρακάμψεις.»

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αδυναμία κατανόησης του πώς λειτουργεί το σπορ στα υψηλά κλιμάκια της εταιρείας δεν του επέτρεπε να περάσει το μήνυμα:

«Υπάρχουν τομείς του οργανισμού που η ικανότητα του προσωπικού είναι σε παιδικό επίπεδο και αυτό γιατί βρίσκονται εκεί άνθρωποι με πτυχίο πανεπιστημίου, όχι εμπειρία 25 ετών.

«Σε αυτές τις θέσεις έψαχνα να βρω άτομα, αλλά οι καλύτεροι στη Formula 1 είναι δεσμευμένοι με πολυετή συμβόλαια, τουλάχιστον τριετή.

«Μπόρεσα να πείσω αρκετούς ανθρώπους να έρθουν σε πόστα που έπρεπε να ενισχυθούν, αλλά δυστυχώς αυτό θα γινόταν σε κάποια φάση το φθινόπωρο του 2023, οι περισσότεροι εξ αυτών θα έρχονταν στα μέσα του 2024 και το 2025, και για αυτό προσπαθούσα να τους εξηγήσω ότι πρέπει να κάνεις μισό βήμα πίσω για να κάνεις δύο βήματα μπροστά.

«Αυτό δεν μπορούσαν να το καταλάβουν. Είτε λόγω ανυπομονησίας, είτε λόγω συναισθήματος, στο τέλος αυτό λείπει κι αυτό πρέπει να βρουν.»