GP Βελγίου - FP1: HELLO Rosberg και με... Halo


Η... καλημέρα μετά την καλοκαιρινή ανάπαυλα στο SPA-FRANCORCHAMPS ήρθε πρώτα από τον Nico Rosberg στις πρώτες ελεύθερες δοκιμές για το GP Βελγίου.

  • 26/8/2016

Ο πιλότος της Mercedes ήταν κατά 0.7 s ταχύτερος από τον team-mate του Lewis Hamilton το πρωί στο SPA ενώ στο μονοθέσιο του υπήρχε και το νέο σύστημα Halo. Ο Rosberg ήταν ένας από τους τέσσερις πιλότους που χρησιμοποίησαν το Halo το πρωί στην ιστορική πίστα του Βελγίου και με τα super-soft της Pirelli σταμάτησε το χρονόμετρο στο 1:48.348. Ο  Hamilton ήταν 0.7 s πιο αργός (χωρίς Halo και με χρόνο 1:49.078) και ο ταχύτερος χρόνος του έγινε επίσης με τα super-soft που είναι και η... ταχύτερη γόμα που είναι διαθέσιμη για το SPA.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ

Και οι δύο πιλότοι της Mercedes ξεκίνησαν το FP3 με νέες μονάδες ισχύος, γεγονός που σημαίνει ότι ο  Hamilton που χρησιμοποίησε turbo και έξι MGU επιβαρύνεται με ποινή 15 θέσεων στο grid για τον αγώνα της Κυριακής (χρησιμοποίησε και μία ακόμα μονάδα στο FP2 και συνολικά έχει 30 θέσεις ποινή).

Τον Rosberg στις δοκιμές του Halo... συνόδευσαν ο πιλότος της Red Bull Daniel Ricciardo, της Toro Rosso Carlos Sainz και της Force India Nico Hulkenberg. Παρότι το σύστημα δεν θα χρησιμοποιηθεί το 2017, η FIA είναι αποφασισμένη να διεξάγει αρκετές ακόμα δοκιμές με το νέο σύστημα ασφαλείας μέχρι την ενσωμάτωσή του στα μονοθέσια του 2018.

Ο Kimi Raikkonen με τη Ferrari βρέθηκε στην 3η θέση της κατάταξης το πρωί της Παρασκευής και ήταν μόλις 0.1 s πιο αργός από τον Hamilton (1:49.147) παρότι ο ταχύτερος χρόνος του έγινε με τα soft ελαστικά. Ο Sergio Perez ήταν η έκπληξη της πρώτης περιόδου ελεύθερων δοκιμών. Ο πιλότος της Force India σταμάτησε το χρονόμετρο στο 1:49.274 και βρέθηκε στην 4η θέση. Ο Perez... χώρισε τις δύο Ferrari με τον Sebastian Vettel να είναι πιο αργός μισό δευτερόλεπτο (1:49.768) και να βρίσκεται τελικά στην 5η θέση της κατάταξης μετά το τέλος της περιόδου.

Στην 6η και 7η θέση βρέθηκαν οι πιλότοι της Red Bull με τον Daniel Ricciardo (1:49.782) να βρίσκεται στην 6η θέση και το νεαρό Max Verstappen στην 7η. Η δεύτερη Force India του Nico Hulkenberg «κλείδωσε» την 8η θέση με χρόνο 1:50.088. Τη δεκάδα συμπλήρωσαν ο Valtteri Bottas με τη Williams (1:50.394) και ο Esteban Gutierrez με την HAAS (1:50.583).

Η απογοήτευση ήρθε το πρωί για την McLaren του Fernando Alonso καθώς κατάφερε να κάνει μόλις τρεις γύρους με τον αναβαθμισμένο κινητήρα και έπειτα από διαρροή αναγκάστηκε να γυρίσει στο γκαράζ της ομάδας.