GP Σαουδικής Αραβίας: Γιατί ο Norris δεν πήρε ποινή για την εκκίνηση


Οι αγωνοδίκες εξήγησαν για ποιον λόγο ο Lando Norris δεν πήρε ποινή για την πρόωρη εκκίνησή του στο GP Σαουδικής Αραβίας.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: Steven Tee - McLaren Racing
  • 10/3/2024

Στην εκκίνηση του GP Σαουδικής Αραβίας, ο Lando Norris ξεκίνησε από την 6η θέση του grid λανθασμένα, λίγα κλάσματα του δευτερολέπτου πριν σβήσουν τα 5 κόκκινα φώτα, που σηματοδοτούν την εκκίνηση. Ο Βρετανός άφησε το πόδι από τον συμπλέκτη νωρίτερα, με αποτέλεσμα η MCL38 να μετακινηθεί ελάχιστα προς τα μπροστά.

Εκκινώντας ακριβώς δίπλα του, στην 7η θέση, την κίνηση αυτή ανέφερε ο George Russell σε μήνυμά του στον ασύρματο προς τη Mercedes. Το συμβάν εξετάστηκε από τους αγωνοδίκες λίγους γύρους αργότερα, όταν πλέον είχαν ολοκληρωθεί τα πρώτα pit stops κι ο Norris βρισκόταν στην πρώτη θέση, μην έχοντας κάνει τη δική του αλλαγή.

Ωστόσο, η απόφασή τους ήταν υπέρ του Βρετανού, κάτι που προκάλεσε έκπληξη τόσο στον ίδιο τον Norris και τη McLaren, όσο και στους χρήστες του διαδικτύου. Η εξήγηση βρίσκεται στο γεγονός ότι οι κανονισμοί υπαγορεύουν τον αναμεταδότη που βρίσκεται πάνω στο μονοθέσιο ως μοναδικό παράγοντα που μπορεί να καθορίσει μία τέτοια λανθασμένη εκκίνηση.

«Οι αγωνοδίκες εξέτασαν τα δεδομένα και τα video του συστήματος επιτήρησης των θέσεων κι αποφάσισαν ότι το αυτοκίνητο με τον αριθμό 4 κουνήθηκε πριν δοθεί η εκκίνηση. Ωστόσο, ο εγκεκριμένος από τη FIA αναμεταδότης πάνω στο αυτοκίνητο δεν έδειξε πρόωρη εκκίνηση.

«Το άρθρο 48.1 a) του Αθλητικού Κώδικα της Formula 1 δηλώνει ξεκάθαρα ότι η κρίση του αν υπήρχε πρόωρη εκκίνηση ή όχι, πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τον αναμεταδότη, ο οποίος δεν έδειξε κάτι τέτοιο. Σε αυτήν την περίπτωση, δεν προχωρήσαμε σε περαιτέρω ενέργειες,» γράφει η επίσημη αναφορά των αγωνοδικών.

Ο Norris, μιλώντας στο Sky Sports F1 είπε ότι δεν ξέρει τι έγινε, αφού όλα έγιναν πολύ γρήγορα: «Απλά έφυγα λίγο νωρίτερα και προσπάθησα να σταματήσω, και μετά ξαναξεκίνησα. Όμως συνολικά, έχασα. Δεν κέρδισα τίποτα από αυτό.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Helmut Marko: «Δεν πρόκειται να φύγω από τη Red Bull»

Ποιος είναι ο 18χρονος Oliver Bearman που θα τρέξει για τη Ferrari στη Σ. Αραβία

Alonso: Kυνηγά πολυετές συμβόλαιο – «Ξέρω ότι είμαι στη λίστα της Mercedes»