ΤΕΥΧΟΣ IOYΛIOY 2017

Όταν ο Enzo Ferrari οδηγούσε Peugeot! [ 17/5 ]

Όταν ο Enzo Ferrari οδηγούσε Peugeot!

Tα περίεργα της ιστορίας...

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΕΙΡΗΝΗ ΜΟΥΣΤΑΚΑΡΙΑ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ

Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια η Peugeot έχει αλλάξει πρόσωπο και στιλ. Απομακρύνθηκε από το ένδοξο παρελθόν της αναζητώντας νέα ταυτότητα και σίγουρα έχασε πολλούς από τους λάτρεις των μοντέλων της.

Ρίχνοντας μια ματιά στις αρχές της δεκαετίας του ’60, τα μοντέλα της Peugeot αγοράζονταν, οδηγούνταν και κρίνονταν από μερικά από τα πιο «σοφά» ονόματα της εποχής. Για παράδειγμα ο «πατέρας» του αλόγου που καλπάζει, Enzo Ferrari, ο οποίος διέθετε αρκετά Peugeot.

To 1966 o Εnzo οδηγούσε καθημερινά ένα 404 saloon (1960-1975) σε μεταλλικό γκρι χρώμα εξωτερικά και μπεζ δέρματα στο εσωτερικό. Του είχε τοποθετήσει ένα special Nardi τιμόνι και μπροστά φώτα ομίχλης που προέρχονταν από μια Lancia Flaminia. Αυτό το αυτοκίνητο το οδηγούσε ο ίδιος ο Enzo.

Τρία χρόνια αργότερα, ένα πρόβλημα στο γόνατό του τον κράτησε μακριά από την οδήγηση. Όχι όμως και από τη γαλλική μάρκα. Το 1969 κατείχε ένα 504 saloon ενώ το τελευταίο του γαλλικό απόκτημα ήταν ένα 504 coupe που αγόρασε το 1971 και κράτησε μέχρι το 1973.

Έκτοτε άρχισε να χρησιμοποιεί αυτοκίνητα Fiat ενώ στην προσωπική του συλλογή προστέθηκε και ένα αυθεντικό Mini Cooper, δώρο του πολύ καλού του φίλου Άλεκ Ισιγόνης, το οποίο προτιμούσε να χρησιμοποιεί το χειμώνα πιστεύοντας πως η εμπρός κίνηση αυτή την εποχή είναι η πιο σοφή επιλογή.

Όλα αυτά τα στοιχεία ήρθαν στο φως από τον προσωπικό του οδηγό Dino Tagliazucchi ο οποίος δήλωσε επίσης πως ο Ferrari χρησιμοποιούσε το 365 GT (ένα από τα πρώτα μοντέλα-δυναμίτες της ομώνυμης μάρκας) απλά για να «προμοτάρει» την εταιρεία του ενώ στα ταξίδια του απόστασης μέχρι 300 χιλιόμετρα εξακολουθούσε να οδηγεί Peugeot...