Ασταμάτητος Max!


Είναι μερικές φορές που αναζητάς λέξεις για να περιγράψεις κάτι, όμως ακόμα και αυτή η πλουσιότατη ελληνική γλώσσα φαντάζει αρκετά… φτωχή για να αποτυπώσει αυτά που έχεις στο μυαλό σου. Κι αυτό τείνει να συμβαίνει αρκετά συχνά με την περίπτωση του Max Verstappen.

Η ολοκλήρωση των κατατακτήριων του γκραν πρι της Ουγγαρίας και η 104η pole position του Lewis Hamilton μας έκανε να θεωρήσουμε ότι ο αγώνας της Κυριακής θα ήταν κάπως… διαφορετικός απ’ αυτό που η λογική έλεγε πως θα έπρεπε να περιμένουμε.

Βλέπετε, ο επτάκις Παγκόσμιος Πρωταθλητής είναι από τους πιλότους που χαρακτηρίζονται από το γεγονός ότι τις pole positions τις μετατρέπει σε νίκες. Δεν είναι όπως άλλοι οδηγοί, οι οποίοι είτε δεν ήταν απόλυτα γρήγοροι στον έναν γύρο αλλά κέρδιζαν αγώνες, είτε «έσπαγαν τα ρολόγια» στις κατατακτήριες, όμως στον αγώνα κυμαίνονταν στη μετριότητα.

Η 104η pole του Hamilton, όμως, δεν μπόρεσε να εξελιχθεί στην 104η νίκη του. Γιατί; Διότι… Verstappen παρόντος, πάσα αρχή παυσάτω! Ο Ολλανδός φρόντισε από την πρώτη στροφή κιόλας να… κόψει την όρεξη του Hamilton< και από τη στιγμή που πέρασε πρώτος δεν έχασε την πρωτοπορία σε κανένα σημείο του αγώνα, κατακτώντας την έβδομη συνεχόμενη νίκη του φέτος.

Κι αν το να κερδίζει ο Verstappen κοντεύει να γίνει… ρουτίνα φέτος, το γεγονός ότι δεν έχει βρεθεί καμία ομάδα για να αμφισβητήσει την πρωτοκαθεδρία της Red Bull αποτελεί κάτι μοναδικό. Από το 1988 είχαμε να δούμε μία ομάδα να φτάνει τις 11 συνεχόμενες νίκες σε ένα Πρωτάθλημα. Στις 12 δεν είχε φτάσει ποτέ καμία. Μέχρι το απόγευμα της Κυριακής, όταν η νίκη του Verstappen ήταν συνάμα και η 12η της αυστριακής ομάδας εντός του 2023, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί στα χρονικά του κορυφαίου μηχανοκίνητου σπορ!

Ακόμα και την εποχή της παντοκρατορίας της Ferrari του Michael Schumacher, της Red Bull του Vettel και του Webber ή της Mercedes του Hamilton και του Rosberg, καμία από τις προαναφερθείσες ομάδες δεν είχε κάνει το «12 στα 12» σε μια σεζόν, κατακτώντας επί της ουσίας τον τίτλο των κατασκευαστών πριν καν πάνε… διακοπές! Εκτός κι αν υπάρχει κανείς που να το αμφισβητεί…

Κι αν, είναι η αλήθεια, ο Sergio Perez είχε αποδειχθεί πιο… συνεπής με την πρώτη τριάδα, αν ήταν πιο ανταγωνιστικός μα μάζευε περισσότερους  βαθμούς, ίσως να το είχε ήδη κατακτήσει το πρωτάθλημα η Red Bull. Φαντάζει, όπως και να ‘χει, υπόθεση χρόνο να «κλείσει» αυτό το κεφάλαιο.

Όσο για τον Verstappen, δεν έχει αντίπαλο. Είναι ξεκάθαρο, δεν μπορεί κανένας να του βάλει… δύσκολα και όλα δείχνουν ότι μέχρι το τέλος του Σςεπτεμβρίου θα έχει «καθαρίσει» το Πρωτάθλημα.

Ο Lando Norris πιστοποίησε την αγωνιστική άνοδο της McLaren, η οποία διατηρούσε για κάμποιση ώρα το 2-3 στη Βοτδαπέστη, πριν «αντεπιτεθεί» ο Perez και ανέβει εν τέλει στο τρίτο σκαλί του βάθρου, «χρυσώνοντας το χάπι» για την ομάδα του, μιας και για ακόμα ένα αγωνιστικό τριήμερο ο Μεξικανός έδειχνε αλλού να πατά και αλλού να βρίσκεται!

Ο Lewis Hamilton ήταν αδιαμφισβήτητα ο μεγάλος «χαμένος» του αγώνα στην Ουγγαρία. Όχι διότι δεν πήρε τη νίκη, ενώ εκκινούσε από την pole. Αλλά αφενός διότι δεν μπόρεσε έστω να ανέβει στο βάθρο, αφετέρου διότι είδε τον teammate του να κάνει εξαιρετικό αγώνα και να μπαίνει στους βαθμούς, και μάλιστα στην έκτη θέση, έχοντας εκκινήσει από την προτελευταία σειρά του grid!

Η Ferrari κινήθηκε για ακόμα μία φορά στα… ρηχά, την ώρα που η Aston Martin κατέγραψε ακόμα έναν διπλό τερματισμό στους βαθμούς, έστω κι αν είναι ξεκάθαρο πλέον ότι έχει μείνει πολύ πίσω σε ό,τι αφορά στην αναβάθμιση του μονοθεσίου της.