Formula 1 – Μαϊάμι: God save the King!


Δεν χωρά απολύτως καμία αμφιβολία ότι όταν δουλεύεις συστηματικά, κάποια στιγμή, αργά ή γρήγορα, θα έρθει η στιγμή της μεγάλης επιτυχίας. Η στιγμή της χαράς, της νίκης, του βάθρου. 

Για τον Lando Norris το «ταξίδι» στον… μαγικό κόσμο της Formula 1 ξεκίνησε το 2019, στο γκραν πρι της Αυστραλίας. Από τότε ο Βρετανός βρέθηκε συνολικά 110 φορές στο grid, όμως μέχρι πριν από μερικές φορές δεν είχε καταφέρει ποτέ να ανέβει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου.

Το… άγγιξε αυτό το ψηλότερο σκαλί του βάθρου τουλάχιστον δύο φορές. Με πιο χαρακτηριστική αυτή στο Σότσι το 2021, όταν η βροχή του… χάλασε τα σχέδια και του στέρησε την ευκαιρία να μπει σε αυτή την προνομιούχο λίστα των νικητών έστω ενός γκραν πρι.

Όλα, όμως, στη ζωή, για κάποιον λόγο συμβαίνουν. Κι αυτό το απόγευμα στο βροχερό Σότσι ήταν η απαρχή μιας «νέας καριέρας» για τον Βρετανό. Η πίστη του στην ομάδα που του έδωσε την ευκαιρία να βρεθεί στη Formula 1, την McLaren, η εμπιστοσύνη στον Zack Brown, η «πατρική» σχέση με τον Andrea Stella ήταν μερικά μόνον από τα συστατικά που συνέθεσαν αυτή τη μοναδική στιγμή του Μαϊάμι.

Ο Lando Norris εδώ και λίγες ώρες είναι ο 114ος νικητής αγώνα στην ιστορία της Formula 1! Η επιμονή του τον δικαίωσε σε βαθμό απόλυτο, χαρίζοντάς του αυτή τη μοναδική στιγμή. Μόλις 114 πιλότοι σε αυτή την ιστορία που αγγίζει τα 75 χρόνια στο κορυφαίο μηχανοκίνητο σπορ, έχουν ακούσει τον εθνικό ύμνο της πατρίδας του ευρισκόμενοι στο ψηλότερο σκαλί του πόντιουμ. Κι ο Lando είναι ένας απ’ αυτούς!

Πλέον το όνομά του βρίσκεται δίπλα σε αυτά των υπολοίπων 20 Βρετανών, οι οποίοι έχουν πανηγυρίσει συνολικά 309 νίκες στην ιστορία του σπορ. «Welcome to the club» του είπε ο George Russell δευτερόλεπτα μετά την ολοκλήρωση του αγώνα. Κι οι αγκαλιές από σχεδόν όλους τους πιλότους ήταν η απόδειξη ότι ο Lando δεν είναι απλά ακόμα ένας νικητής. Είναι ένας ξεχωριστός νικητής!

Ναι, τον βοήθησε και η τύχη. Αν είχε κάνει pit stop λίγα λεπτά νωρίτερα, πριν βγει το αυτοκίνητο ασφαλείας στην πίστα, ίσως αυτή η νίκη να μην είχε έρθει ποτέ. Ίσως ο Verstappen να συνέχιζε το εντυπωσιακό σερί του. Όμως ποιος τολμηρός δεν έχει και την τύχη με το μέρος του; Κανείς!

«Well deserved» αυτή η νίκη για τον Lando, όπως λένε και στην πατρίδα του. Την άξιζε και με το παραπάνω. Όπως συνολικά ο οργανισμός McLaren. Τα τελευταία 12 χρόνια, η πορτοκαλί ομάδα είχε πανηγυρίσει μόλις μία νίκη, στη Μόντσα το 2021. Τότε, ο Lando είχε ενδυθεί με ιδιαίτερη επιτυχία τον μανδύα του «team player», βοηθώντας με τον δικό του τρόποι τον Daniel Ricciardo να πάρει τη νίκη. Και να που ήρθε το πλήρωμα του χρόνου ώστε να πάρει αυτός την πρώτη του νίκη στη Formula 1.

Μια νίκη ξεχωριστή, όπως κάθε «πρώτη» σε οποιοδήποτε σπορ. Μια νίκη με μεγάλη σημασία από κάθε άποψη, την οποία αφιέρωσε στην αγαπημένη γιαγιά του. Μα και στους γονείς του, οι οποίοι «ευθύνονται» για την εμπλοκή του με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Αλλά και στον Will Joseph, τον μηχανικό του, με τον οποίον συμπορεύονται αυτά τα επτά χρόνια στην κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Και φυσικά μια νίκη για την McLaren στο Μαϊάμι, δεν θα μπορούσε να μην ήταν αφιερωμένη και σε έναν από τους στυλοβάτες της προσπάθειας που κάνει η McLaren τα τελευταία χρόνια ώστε να ξαναβρεθεί στην κορυφή. Ο λόγος για τον Gil de Ferran, ο οποίος ζούσε μόνιμα στη Φλόριντα και έφυγε από τη ζωή από καρδιακή ανακοπή στις 29 Δεκεμβρίου του 2023. Σ’ αυτόν αφιέρωσε τη νίκη ο Zak Brown, όπως και στον επίσης εκλιπόντα Mansour Ojjeh. Και οι δύο σίγουρα θα είναι πολύ υπερήφανοι εκεί ψηλά…

Photo: Pirelli