Formula 1 – Όστιν: Τύφλα να ‘χει ο… Ζαμπέτας!


Ήταν 1971. Ο Αλέκος Τζανετάκος, ένας ηθοποιός δηλωμένος λάτρης της ταχύτητας, πρωταγωνιστούσε στην κωμωδία «Εφοπλιστής με το ζόρι». Κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ταινίας, ο θρυλικός Γιώργος Ζαμπέτας ερμήνευε ένα τραγούδι που έμελλε να αποτελέσει τον «ύμνο» των απανταχού… νέων της εποχής. Όχι μόνον τότε, διαχρονικά.

«Ο πενηντάρης», ήταν ο τίτλος εκείνου του άσματος. Προφανώς ο Ζαμπέτας δεν θα μπορούσε να είχε προβλέψει την επιτυχία εκείνου του τραγουδιού. Όπως συμβαίνει συνήθως, μιας και τα σουξέ τα αναδεικνύει ο ακροατής. Εικάζω ότι ήδη διερωτάστε τι σχέση μπορεί να έχει ο Ζαμπέτας με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό.

Ο Ζαμπέτας ίσως καμία. Ο… πενηντάρης, όμως, έχει. Ρωτήστε και τον Max Verstappen. «πενηντάρης» εδώ και λίγες ώρες ο Ολλανδός, ο οποίος έγινε μόλις ο πέμπτος οδηγός στην ιστορία της Formula 1 με πενήντα νίκες ή και περισσότερες.

Η επικράτησή του στο Όστιν ήταν η 50ή στην καριέρα του πιλότοι της Red Bull, ο οποίος ψάχνει ακόμα μία νίκη για να «πιάσει» τον Alain Prost κι εν συνεχεία να βάλει… πλώρη για την πρώτη τριάδα των πολυνίκων όλων των εποχών.

Και μπορεί η Τρίτη θέση του Sebastian Vettel να φαντάζει ρεαλιστική, μιας και ο Γερμανός έχει 53 νίκες στην καριέρα του στη Formula 1, ωστόσο οι 91 πρωτιές του Michael Schumacher ακόμα απέχουν. Πόσο μάλλον οι 103 του Lewis Hamilton.

Τα πράγματα είναι απλά. Σε μιαν απόλυτα κυριαρχική σεζόν, ο Verstappen έκανε ακόμα μία επίδειξη δυνάμεων στο Όστιν. Μολονότι εκκίνησε έκτος, πήρε τη νίκη σ’ έναν αγώνα άκρως απαιτητικό, με εναλλακτικές στρατηγικές και ανακατατάξεις.

ΚΙ αν οι 50 νίκες από μόνες τους είναι ένα σημαντικό επίτευγμα, ακόμα πιο σπουδαίο είναι ότι αυτές ήρθαν στον 181ο αγώνα του Ολλανδού, δηλαδή έχει ένα ποσοστό επιτυχίας της τάξης του 27,62%.

Με 15 νίκες, μάλιστα, έχει ήδη ισοφαρίσει το δικό του περυσινό ρεκόρ, το οποίο απειλεί να… συντρίψει, μιας και απομένουν ακόμα τέσσερις αγώνες. Για να μην μιλήσουμε για εκπληκτικό 83,33% επιτυχίας τη φετινή σεζόν, με τις 15 νίκες σε σύνολο 18 αγώνων! Απίθανα πράγματα.

Στον «πενηντάρη», που λέτε, ο Ζαμπέτας έκανε λόγο για τον… νέο της εποχής. Λες και… φωτογράφιζε τον (αγέννητο, τότε) Lewis Hamilton! Σαν το παλιό καλό κρασί ο Βρετανός, όχι μόνον επέστρεψε στις ανταγωνιστικές εμφανίσεις, αλλά λίγο έλειψε να έκανε και τη μεγάλη ανατροπή. Η πίεση που ασκούσε στους τελευταίους γύρους στον Verstappen ήταν ασφυκτική και η ένταση που έβγαζε στην ενδοεπικοινωνία ο Ολλανδός ήταν ενδεικτική αυτού που βίωνε.

 Φυσικά δεν θα μπορούσαμε να μην πούμε δύο κουβέντες και για τον Lando Norris. Στο 100ό γκραν πρι του με την McLaren, ο Βρετανός ανέβηκε για 12η φορά στο πόντιουμ των νικητών, σ’ έναν δύσκολο κι απαιτητικό αγώνα. Ακόμα ένα πολύ καλό πλασάρισμα για τη βρετανική ομάδα, η οποία έμεινε με ένα μονοθέσιο, έπειτα από την εγκατάλειψη του Piastri.