Η… νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου!


Μπορεί ο Max Verstappen να συνέχισε το… βιολί του, κατακτώντας την έβδομη φετινή νίκη του επί συνόλου εννέα αγώνων στο «σπίτι» της Red Bull, την πίστα του Σπίλμπεργκ, εντούτοις το αυστριακό γκραν πρι «σημαδεύτηκε» από το θέμα της τήρησης των ορίων της πίστας.

Δυστυχώς για τη Formula 1, πρωταγωνιστές του αγώνα στο Red Bull Ring δεν ήταν μόνον οι οδηγοί, αλλά και οι αγωνοδίκες. Το γεγονός ότι σχεδόν πέντε ώρες μετά το πέρας των απονομών, ακόμα έπεφταν… ποινές σε πιλότους που δεν τήρησαν τα όρια της πίστας, «μιλάει» από μόνο του.

Και δεν χωρά αμφιβολία, ότι εάν οι αγωνοδίκες δεν έβαζαν το όριο των 15 δευτερολέπτων, στο οποίο «μηδένιζε» το… κοντέρ των ποινών, τα 30 δευτερόλεπτα που επιβλήθηκαν στον Εστεμπάν Οκόν εύκολα θα ήταν ακόμα και διπλάσια!

Εμείς, ωστόσο, θα προσπαθήσουμε όπως πάντα να «φωτίσουμε» την πλευρά των πρωταγωνιστών, θετικών ή αρνητικών.

Ο Max Verstappen έκανε το τέλειο αγωνιστικό τριήμερο. Ήταν ο ταχύτερος σε κάθε περίοδο και είχε μόνο μια όχι και τόσο καλή στιγμή στην εκκίνηση του αγώνα σπριντ. Ωστόσο, ο Ολλανδός το ανέκτησε γρήγορα την πρωτοπορία του αγώνα και εκμεταλλεύτηκε γι’ ακόμη μία φορά στο έπακρο ότι αυτή τη στιγμή έχει στα χέρια του το καλύτερο μονοθέσιο του Grid. .

Ο Lando Norris ήταν ο μόνος που είχε τις αναβαθμίσεις της McLaren στη διάθεσή του, αλλά έδειξε την ικανότητα που έχει να αγωνίζεται στις υψηλές θέσεις των βαθμών. Με τη νέα MCL60, φαίνεται ότι επιτέλους μπορεί να ανταγωνιστεί τις Mercedes, Ferrari και Aston Martin.

Για τον Nico Hulkenberg ήταν ένα εξαιρετικό τριήμερο, το οποίο δυστυχώς γι’ αυτόν ολοκληρώθηκε με ένα «σπασμένο» μοτέρ. Ωστόσο το Σαββατοκύριακο είχε βαθμούς για τον Γερμανό στον αγώνα σπριντ, ενώ ήταν και πάλι ιδιαίτερα εντυπωσιακός στις κατατακτήριες δοκιμές.

Για τον Charles Leclerc ήταν ένα πολύ καλό αγωνιστικό τριήμερο στην Αυστρία. Ο Μονεγάσκος έφτασε πολύ κοντά στην pole position και τερμάτισε στη δεύτερη θέση την Κυριακή. Το μεγάλο ψεγάδι στο Σαββατοκύριακό του ήταν το Σάββατο, με τον Leclerc να υπολείπεται σε απόδοση σε σχέση με τον team mate του σε υγρές συνθήκες.

Ο Carlos Sainz ήταν αξιοσημείωτα δυνατός αυτό το Σαββατοκύριακο. Την Παρασκευή, δεν κατάφερε να νικήσει τον teammate του στις κατατακτήριες δοκιμές, κάτι που κατάφερε να κάνει στο Sprint Shootout το Σάββατο. Εκεί, ο Ισπανός εντυπωσίασε στη βροχή, για να συνεχίσει αυτό το σερί την Κυριακή. Ωστόσο, η Ferrari δεν επέτρεψε στον Sainz να επιτεθεί, δημιουργώντας του σημαντικό στρατηγικό μειονέκτημα. Ο Sainz ήταν γρήγορος και ίσως θα μπορούσε να είχε καλύτερη τύχη εάν δεν δεχόταν ποινή για υπέρβαση των ορίων της πίστας.

Πάμε τώρα και στους «αρνητικούς» πρωταγωνιστές. Κοιτάζοντας καθαρά τα αποτελέσματα του αγώνα sprint και του κυριακάτικου αγώνα, ο Sergio Perez δεν τα πήγε άσχημα, με μια δεύτερη και μια τρίτη θέση στο ενεργητικό του. Ωστόσο, παραμένει οδυνηρό το γεγονός ότι δεν κατάφερε να περάσει από το Q2 για τέταρτη συνεχόμενη φορά με την RB19 και πάλι δεν ανέλαβε ο ίδιος την ευθύνη γι' αυτό. Ήταν ανεπαρκές αυτό που έδειξε ο Perez αυτό το Σαββατοκύριακο, παρά τη δεύτερη και την τρίτη θέση.

Ο Lewis Hamilton δεν ήταν στα καλύτερά του αυτό το αγωνιστικό τριήμερο. Ήταν… άφαντος το Σάββατο και ο μηδενισμός του στον ταχύτερο γύρο εξαιτίας μη τήρησης των ορίων της πίστας οδήγησε σε έναν ντροπιαστικό αποκλεισμό στο SQ1. Την Κυριακή, ο Hamilton είχε εκ του προοιμίου δύσκολο έργο, και υπέπεσε σε αρκετά λάθη. Ήρθε και η ποινή μετά τον αγώνα για να… δέσει το γλυκό για τον επτάκις Παγκόσμιο Πρωταθλητή.

Για τον George Russell ήταν ένα ακόμη δύσκολο τριήμερο. Στον αγώνα, βέβαια, ο νεαρός Βρετανός ανέκαμψε, αλλά θα εξακολουθεί να τον απασχολεί το γεγονός ότι ο Hamilton φαίνεται να παίρνει κάπως το πάνω χέρι και πάλι.

Για το τέλος αφήσαμε τον Kevin Magnussen. Με συμβόλαιό του να λήγει, ο Kevin Magnussen θα ανησυχεί όλο και περισσότερο για τον εντυπωσιακό Hulkenberg. Με team mate τον Mick Schumacher, ο Magnussen έδειχνε… ανίκητος. Είναι ξεκάθαρα στο χέρι του Δανού να οδηγήσει πιο σκληρά, καθώς ο Hulkenberg δεν δείχνει διατεθειμένος να αφήσει περιθώρια στον Δανό να πάρει το «πάνω χέρι» στην αμερικανική ομάδα.