Το «παραμύθι» δεν είχε… δράκο!


Έχουν περάσει, πλέον, πολλές ώρες από την ολοκλήρωση του γκραν πρι της Μόντσα και σίγουρα οι σφυγμοί έχουν πέσει.

Δυστυχώς για τη Ferrari, το «παραμύθι» που ήθελε να ζήσει μέσα στον «ναό της ταχύτητας» δεν είχε… δράκο, σε μια μέρα στην οποία ο Max Verstappen και η Red Bull έγραψαν ιστορία, καταρρίπτοντας ακόμα ένα ρεκόρ.

Ο Ολλανδός δις Παγκόσμιος Πρωταθλητής έγινε ο πρώτος οδηγός στην ιστορία που κέρδισε δέκα συνεχόμενους αγώνες πρωταθλήματος, ξεπερνώντας το ρεκόρ του Sebastian Vettel με εννέα συνεχόμενες νίκες. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Verstappen έχει να χάσει αγώνα από τις 30 Απριλίου!

Η νίκη στην Μόντσα ήταν η 27η του Verstappen από την αρχή της περασμένης σεζόν, ισοφαρίζοντας το σύνολο της καριέρας του Sir Jackie Stewart που ήταν το απόλυτο ρεκόρ νικών F1 από το 1973 έως το 1987.

Την ίδια ώρα, η Red Bull έγινε ο πρώτος κατασκευαστής στην ιστορία που κέρδισε 15 συνεχόμενους αγώνες πρωταθλήματος, φτάνοντας τις 24 νίκες στα τελευταία 25 γκραν πρι! Τέτοια κυριαρχία από μία ομάδα δεν την έζησε η Formula 1 δεν την είχε βιώσει η Formula 1 ούτε την εποχή της Mercedes, ούτε κατά τη διάρκεια των συνεχόμενων τίτλων του Michael Schumacher στο πρώτο μισό της δεκαετίας του 2000. Και φυσικά ούτε την περίοδο Vettel στην Red Bull!

Αυτός, μάλιστα, ήταν το έκτο «1-2» της Red Bull για το 2023, με τον Sergio Perez να ανεβαίνει ξανά στο βάθρο στη Μόντσα, έπειτα από την δεύτερη θέση που είχε κατακτήσει το 2012 ως πιλότος της Sauber! ΚΙ έτσι ο Μεξικανός διεύρυνε τη διαφορά του από τον Fernando Alonso στη βαθμολογία των οδηγών. Για τίτλο, βέβαια, ούτε λόγος, μιας και ήδη τον κρατά και με τα… δύο χέρια ο Verstappen!

Βέβαια ιδιαίτερη μνεία οφείλουμε να κάνουμε και στον Carlos Sainz, ο οποίος μπορεί να μην κατάφερε να μετατρέψει την pole position σε νίκη, εντούτοις ανέβηκε για πρώτη φορά στο βάθρο φέτος, σημειώνοντας συνάμα τον πιο μικρό σε διαφορά τερματισμό μονοθεσίου της Ferrari απέναντι στις Red Bull για τη φετινή σεζόν με μόλις 11 δευτερόλεπτα!

Την καλή εικόνα της Ferrari, τηρουμένων των αναλογιών, ήρθε να συμπληρώσει η τέταρτη θέση του Leclerc, Κάτι που σήμανε ότι για πρώτη φορά εντός του 2023 η «σκουντερία» είχε και τα δύο μονοθέσιά της στην πρώτη τετράδα αγώνα!

Ο George Russell περιόρισε τις απώλειες με την πέμπτη θέση, την ώρα που ο teammate του, Lewis Hamilton, συνέχιζε το αρνητικό σερί που τον θέλει από το 2020 κι έπειτα να μην ανεβαίνει στο βάθρο των νικητών στην Μόντσα!

Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε ο Alexander Albon, ο οποίος πήρε βαθμούς για δεύτερο συνεχόμενο γκραν πρι, «ισοφαρίζοντας» με την έβδομη θέση που κατέλαβε, το καλύτερο αποτέλεσμα της σεζόν για την Williams. Άλλωστε ο Albon ήταν έβδομος και στον Καναδά, όμως η εν λόγω επίδοσή του δεν είχε αποτελέσει τότε απαρχή για ένα σερί αγώνων εντός της βαθμολογούμενης δεκάδας.

Βαθμούς πήρε και φέτος ο Lando Norris στη Μόντσα, σε ένα τριήμερο που μάλλον θα ξεχαστεί γρήγορα στο «στρατηγείο» της McLaren. Κι αυτό διότι η δυναμική της βρετανικής ομάδας στους προηγούμενους αγώνες της σεζόν είχε κάνει πολλούς φίλους της να αισιοδοξούν ακόμα και για νίκη στη Μόντσα. Κάτι που αποδείχθηκε ουτοπικό.

Τέλος, δεν μπορούμε να μην σταθούμε τόσο στην ένατη θέση του Alonso, ο οποίος συνεχίζει να συλλέγει πολύτιμους βαθμούς στην προσπάθειά του να τερματίσει τρίτος στη βαθμολογία, όσο και την επιστροφή του Bottas στους βαθμούς, για πρώτη φορά έπειτα από την δέκατη θέση στο Μόντρεαλ!