Το νέο Monroe Reflex


Έπειτα από τις πολυάριθμες και σημαντικές ποσότητες αμορτισέρ που τοποθετήθηκαν σε διαφορετικά μοντέλα αυτοκινήτων, η Monroe πάντα πρωτοπόρος στον τομέα της ασφάλειας, εξέλιξε το νέο αμορτισέρ Monroe Reflex βασισμένο στην τεχνολογία Twin Disc.
  • 12/9/2002
&00 Οι αυξανόμενες απαιτήσεις για την ασφάλεια στους δρόμους, έφεραν σε πρώτο επίπεδο το ζήτημα του κρατήματος των οχημάτων στο δρόμο. Από αυτή τη σκοπιά, τα σύγχρονα αυτοκίνητα δημιουργήθηκαν για να ικανοποιούν πάντα τις πιο αυστηρές απαιτήσεις. Τα σχέδια της Tenneco Automotive στο κέντρο METC (Monroe European Technology Centre) στο St. Truiden του Βελγίου δεσμεύονται ως προς την εξέλιξη και την τελειοποίηση των νέων τεχνολογιών, με σκοπό να καθιστούν τα αμορτισέρ Monroe πιο έμπιστα και ασφαλή, ακριβώς όπως το νέο Monroe Reflex.
Έπειτα από τις πολυάριθμες και σημαντικές ποσότητες αμορτισέρ που τοποθετήθηκαν σε διαφορετικά μοντέλα αυτοκινήτων, η Monroe πάντα πρωτοπόρος στον τομέα της ασφάλειας, εξέλιξε το νέο αμορτισέρ Monroe Reflex βασισμένο στην τεχνολογία Twin Disc. Αυτό το πρωτοποριακό αμορτισέρ αυξάνει τη σταθερότητα του αυτοκινήτου, εγγυώντας την άριστη σχέση με το ελαστικό στο δρόμο -ακριβώς όταν το χρειάζεται- τόσο στις στροφές όσο και στους επικίνδυνους ελιγμούς. Οι δοκιμές που έγιναν στο νέο προϊόν και υπέδειξαν βελτιωτικές αλλαγές, πραγματοποιήθηκαν με τη φροντίδα της GTS, ενός ανεξάρτητου οργανισμού που βρίσκεται στο Mortefontaine (Γαλλία). Οι δοκιμές αυτές, απέδειξαν ότι στους επικίνδυνους ελιγμούς το αμορτισέρ Monroe Reflex προσφέρει περισσότερη σταθερότητα και ασφάλεια από ότι τα συμβατικά αμορτισέρ ή τα παραδοσιακά μοντέλα αερίου ή τα υδραυλικά χωρίς την τεχνολογία Twin Disc.

Ένα πρωτοποριακό αμορτισέρ

Σήμερα, η βιομηχανία του αυτοκινήτου επικεντρώνεται στη βελτίωση της ασφάλειας των νέων μοντέλων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τα σύγχρονα αυτοκίνητα είναι εφοδιασμένα με ηλεκτρονικά συστήματα, όπως το ESP (Electronic Stability Programme) που ελέγχει ηλεκτρονικά την ευστάθεια του οχήματος ή με ποικίλα συστήματα τα οποία αντικειμενικά βελτιώνουν τον έλεγχο των κινήσεων του σασί, αποφεύγοντας τους κραδασμούς. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι κατασκευαστές θεωρούν τον έλεγχο της ευστάθειας ως ένα από τα κύρια στοιχεία που εγγυώνται γενικά της ασφάλεια του αυτοκινήτου.
Το Monroe Reflex είναι ένα αμορτισέρ που συμβάλλει στην βελτίωση της οδικής συμπεριφοράς του οχήματος και στη διατήρηση της ασφαλούς τροχιάς κυρίως σε επικίνδυνες καταστάσεις. Αυτό επιτυγχάνεται χάρη στην τεχνολογία Twin Disc που επιτρέπει στις βαλβίδες του νέου Monroe Reflex να αντιδρούν πιο γρήγορα ακόμη και στις πιο μικρές κινήσεις των τροχών, σε αντίθεση με τις συμβατικές βαλβίδες.

Αρχή λειτουργίας

Πριν περιγράψουμε λεπτομερώς τα στοιχεία και τα πλεονεκτήματα του αμορτισέρ Monroe Reflex με την τεχνολογία Twin Disc, είναι σκόπιμο να διευκρινίσουμε κάτι: "την ταχύτητα του πιστονιού". Η ταχύτητα του πιστονιού είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις ταλαντεύσεις της μάζας του οχήματος και όχι με την ταχύτητά του. Ταξιδεύοντας στο λείο οδόστρωμα ενός αυτοκινητόδρομου, προκαλείται μικρή κίνηση του πιστονιού (πολύ χαμηλή ταχύτητα του πιστονιού) ανεξάρτητα από την ταχύτητα του αυτοκινήτου που μπορεί να είναι 10 ή 200 χμ/ώρα.
Η τεχνολογία Twin Disc, βασίζεται σε ένα ειδικό σύστημα βαλβίδων που διαθέτει ένα επιπλέον επίπεδο το οποίο λειτουργεί σκοπίμως στις μικρές ταχύτητες του πιστονιού. Αυτή η περαιτέρω δυνατότητα ρύθμισης, εξασφαλίζει τη μέγιστη απόσβεση ακόμη και στις πιο μικρές ταχύτητες του πιστονιού, οι οποίες δημιουργούνται στις πιο επικίνδυνες συνθήκες οδήγησης όπως στην απότομη αλλαγή πορείας ή το φρενάρισμα, διατηρώντας τον έλεγχο όλων των κινήσεων του οχήματος. Οι δύο σειρές δίσκων που είναι ενσωματωμένες στο νέο αμορτισέρ Monroe Reflex, επιτρέπουν το πέρασμα της μεταβαλλόμενης ποσότητας του υδραυλικού υγρού να διασχίσει τις βαλβίδες ανάλογα με τις ποικίλες καταστάσεις λειτουργώντας ευεργετικά σε οποιεσδήποτε ανάγκες οδήγησης.
Η τεχνολογία Twin Disc ρυθμίζει την ισχύ της απόσβεσης του Monroe Reflex κατ' εξακολούθηση: Σε πολύ χαμηλές ταχύτητες του πιστονιού, για παράδειγμα όταν το αμορτισέρ εκτείνεται αργά, το πιστόνι και το έμβολο κινούνται ψηλά και υποχρεώνουν το λάδι να τρέξει από το πάνω μέρος (θάλαμο) στο κάτω, διασχίζοντας τη βαλβίδα του πιστονιού και τα στόμια των δύο σειρών των δίσκων. Εξαιτίας του πολύ μικρού μεγέθους του πρώτου στομίου, η αντοχή στη ροή του λαδιού αυξάνει ταχύτατα ανάλογα με την ταχύτητα του πιστονιού, εγγυώντας μια μέγιστη απόσβεση σε αντίθεση με τα συμβατικά αμορτισέρ. Επιπλέον, το σύστημα αυτό ανταποκρίνεται άμεσα στις κινήσεις του σασί του οχήματος ενώ τα συμβατικά μοντέλα αρχίζουν να σταθεροποιούν το αυτοκίνητο όταν έχει ήδη ξεκινήσει να κινείται.
Σε χαμηλές ταχύτητες του πιστονιού η πίεση είναι αρκετά υψηλή για να σηκώσει τους πρώτους δίσκους ενώ ταυτόχρονα η δεύτερη σειρά των δίσκων παραμένει κλειστή με αποτέλεσμα το λάδι να διατρέχει διασχίζοντας το δεύτερο στόμιο. Διατηρώντας κλειστή τη δεύτερη σειρά των δίσκων, τα αμορτισέρ Monroe Reflex, εγγυώνται υψηλότερη απόσβεση από ότι τα αντίστοιχα συμβατικά, προφυλάσσοντας τα αυτοκίνητα από την έλλειψη σταθερότητας που παρουσιάζεται σε κάθε περίπτωση.
Στις μεσαίες ταχύτητες του πιστονιού όπου αμφότερες οι δύο σειρές των δίσκων ανασηκώνονται ως αποτέλεσμα της πίεσης, η χαρακτηριστική καμπύλη απόσβεσης γίνεται γραμμική.
Σε υψηλές ταχύτητες του πιστονιού, όταν το πιστόνι κινείται πολύ γρήγορα στο εσωτερικό του κυλίνδρου, είναι αναγκαίο η ισχύς της απόσβεσης να αυξηθεί ταχύτατα προκειμένου να εμποδίσει το πιστόνι να αγγίξει στο τέρμα. Ακολούθως, οι δίσκοι ανοίγουν τελείως για να επιτρέψουν το πέρασμα μεγάλης ποσότητας λαδιού, διασφαλίζοντας κορυφαία απόσβεση ακόμη και στις πιο σκληρές συνθήκες.

Έλεγχος ποιότητας

Το Monroe Reflex συμβάλλει στο έλεγχο της σταθερότητας και του κρατήματος του οχήματος. Αυτά τα οφέλη προσφέρονται χάρη στην υψηλή ισχύ της απόσβεσης στις χαμηλές και πολύ χαμηλές ταχύτητες του πιστονιού, σε αντίθεση με τα συμβατικά αμορτισέρ.
Για να αποδειχθεί αυτό, μια σειρά από αντιπροσωπευτικά οχήματα του ευρωπαϊκού πάρκου, υποβλήθηκαν σε περισσότερα από 355 tests VDA (απότομους ελιγμούς και επιστροφή στην κανονική τροχιά -το επονομαζόμενο test του τάρανδου-) που ο οδηγός χωρίς να φρενάρει προσπαθεί να αποφύγει ένα εμπόδιο με ταχύτητα 60 χμ/ώρα. Κατά τη διάρκεια των δοκιμών που πραγματοποιήθηκαν από τη Γαλλική GTS στο αυτοκινητοδρόμιο του Mortefontaine κοντά στο Παρίσι, η γωνία κλίσης του οχήματος υπολογίστηκε και συγκρίθηκε με την ιδανική γραμμή του οχήματος όταν επανήλθε στην κανονική τροχιά μετά τον ελιγμό. Στα οχήματα που είναι εφοδιασμένα με συμβατικά αμορτισέρ, η γωνία κλίσης είναι κατά μέσο όρο 6,66ο, ενώ με το Monroe Reflex αυτή η γωνία τοποθετείται κατά μέσο όρο πάντα στις 0,43ο κάτι που σημαίνει μία μέση απόκλιση μόλις 0,13 μέτρα από τη ιδανική γραμμή σε αντίθεση με τα περίπου 2 μέτρα απόκλισης των συμβατικών αμορτισέρ. Σε πραγματικές συνθήκες αυτό δημιουργεί αναμφισβήτητη διαφορά.

Εγγυημένη ποιότητα

"Στην εξέλιξη των νέων αμορτισέρ Monroe Reflex, η Monroe άντλησε εμπειρία από 80 χρόνια ιστορίας που είναι αφιερωμένα στη σταθερή βελτίωση των χαρακτηριστικών ασφαλείας των αμορτισέρ" τόνισε ο Fernando Monton, Υπεύθυνος Προϊόντος των συστημάτων αναρτήσεων. " Πέραν της τεχνολογίας Twin Disc, το νέο αμορτισέρ Monroe Reflex εκμεταλλεύεται τρεις ακόμη καινοτομίες: τη χωρητικότητα του πιστονιού σε PTFE -ενισχυμένο με ορείχαλκο- που βελτιώνει την αντοχή, τη κινητή βαλβίδα εισαγωγής για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και το λάδι που σε υψηλή πίεση εγγυάται την ομοιομορφία της απόσβεσης σε οποιαδήποτε θερμοκρασία.
Χάρη σε αυτά τα χαρακτηριστικά πρωτοπορίας, το αμορτισέρ Monroe Reflex εγγυάται τη μέγιστη ασφάλεια του οχήματος κυρίως σε περιπτώσεις κινδύνου.
Επιπλέον, η Monroe παρέχει για την ποιότητα και την αντοχή του νέου Monroe Reflex, 3 χρόνια εγγύηση για όλες τις χώρες της Ευρώπης.
Η Tenneco Automotive είναι μία επιχείρηση με παραγωγή 3,4 δις δολαρίων έχοντας εγκαταστάσεις στο Lake Forest (Η.Π.Α.) και περισσότερους από 21.600 εργαζομένους σε όλο τον κόσμο. Η Tenneco Automotive είναι από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές και προμηθευτές παγκοσμίως, συστημάτων αναρτήσεων και συστημάτων εξατμίσεων που διανέμονται αντίστοιχα με τις μάρκες Monroe και Walker.