Πώς η αυτοκινητοβιομηχανία κινεί την οικονομία


Αν μη τι άλλο, «κινεί την Οικονομία». Τα προϊόντα της είναι βασικότατη συνθήκη στην καθημερινότητα μας. Αποτελούν αναγκαιότητα, μέσο μετακίνησης, θέμα συζήτησης, αντικείμενο ομοφωνίας ή διαφωνίας, πόθου, «ιδεολογίας», «φανατισμού», εργασίας, διασκέδασης, χαρμολύπης, απόδρασης από την πραγματικότητα του καθενός μας, έμπνευσης, στοχασμού, αποδοχής ή κριτικής, πηγή έμπνευσης, δημιουργίας, ανταλλαγής, επένδυσης και παραγωγής πλούτου.

Καθένας μας δύναται να προσθέσει οτιδήποτε άλλο επιθυμεί να προσδώσει στο ρόλο της αυτοκινητοβιομηχανίας. Αυτή όμως είναι ένα μέγεθος που εδραιώθηκε σαφώς στην υπεραιωνόβια μορφοποίησή της, ως βασικό «γρανάζι» της βιομηχανικής κοινωνίας μας. Πώς αποδεικνύεται αυτό;

Σύμφωνα με τα στοιχεία του «ACEA» («Association des Constructeurs Européens d'Automobiles»), δηλαδή της «Ένωσης Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων», ο κύκλος εργασιών του τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας αντιπροσωπεύει το 6,8% του ετήσιου ΑΕΠ των χωρών που απαρτίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εμπλέκεται σχεδόν σε κάθε έκφανση της εμπορικής και οικονομικής δραστηριότητας, υποστηρίζοντας ουσιαστικά μια τεράστιας κλίμακας αλυσίδα εφοδιασμού και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Βάσει των στοιχείων, τα επαγγελματικά οχήματα όλων των κατηγοριών μεταφέρουν ετησίως στη Γηραιά ήπειρο το 75% των προϊόντων, ποσότητα που αντιστοιχεί σε 14 δισεκατομμύρια τόνους.

Η αυτοκινητοβιομηχανία αποτελεί αντικείμενο κύριας απασχόλησης για περίπου 3.300.000 άτομα, δηλαδή περίπου το 11,0% των εργαζομένων στην εν γένει βιομηχανία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν προσθέσουμε και αυτούς που η εργασία τους σχετίζεται με οποιονδήποτε τρόπο με την αυτοκινητοβιομηχανία (σημ.: καλή ώρα), ο αριθμός φτάνει περίπου τα 12.600.000 άτομα, ήτοι το 5,7% του συνολικού εργατικού δυναμικού των χωρών της Ε.Ε.

Βεβαίως, δεν είναι μόνο οι υπάρχουσες αλλά και οι νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται λόγω αυτής. Είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στον τομέα έρευνας και ανάπτυξης, σε σύγκριση με τους άλλους τομείς της βιομηχανίας. Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων επενδύουν περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως για την ανάπτυξη τεχνολογιών που αφορούν σε κάθε σημείο ενός οχήματος και για νέες υπηρεσίες που σχετίζονται με αυτό. Το 2016, το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας κατοχύρωσε περίπου 8.000 πατέντες που αφορούν στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Συνολικά, σε 26 χώρες της ηπείρου μας υπάρχουν 302 εργοστάσια και εγκαταστάσεις γραμμών παραγωγής οχημάτων. Κάθε χρόνο, από αυτές βγαίνουν περίπου 19,2 εκατομμύρια επιβατικά και επαγγελματικά οχήματα κάθε τύπου (στοιχεία για την προ Covid-19 περίοδο).

Αναφορικά με τη συνεισφορά της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας στην οικονομία της Ε.Ε., το εμπορικό πλεόνασμα από τις εξαγωγές σε άλλες αγοράς του κόσμου φτάνει περίπου τα 90 δισεκατομμύρια ευρώ. Τέλος, το συνολικό ποσό των φόρων που εισπράττουν ετησίως οι κυβερνήσεις (μόνο) 15 χωρών της Ε.Ε. φτάνει περίπου τα 400 δισεκατομμύρια ευρώ.