KTM 1390 Super Duke R / EVO 2024


Το νέο μεγάλο Duke παρουσιάστηκε με κάθε λεπτομέρεια, συνοδευόμενο από την EVO εκδοχή του, λες και δεν ήταν ήδη από τους ορισμούς της «γυμνής» υπερβολής.

  • ΝΙΚΟΣ ΤΣΑΜΑΝΔΟΥΡΑΣ
  • 1/12/2023

Ξεκινώντας από τα του κινητήρα, συναντάμε ένα αναθεωρημένο LC8 V-Twin των 1.350 κ.εκ., ο οποίος αποδίδει 190 ίππους στις 10.000 σ.α.λ. και 14,5 κιλά ροπής στις 8.000 σ.α.λ. Πλέον, τα πιστόνια έχουν φτάσει τα 110 χλστ, που σε συνδυασμό με το νέο εκκεντροφόρο, την επανασχεδιασμένη εισαγωγή αέρα και φιλτροκούτι επιφέρουν τα παραπάνω νούμερα μέσω διαφοροποιημένης χαρτογράφησης στην παροχή καυσίμου. Τα προαναφερθέντα σε σύμπνοια με τις απαιτήσεις του Euro 5 .

Επανασχεδιασμένο είναι και το ρεζερβουάρ καυσίμου έχοντας πάρει 1,5 λίτρο χωρητικότητας (17,5 πλέον) και εξυπηρετώντας την εργονομία αλλά και την αυτονομία, που φτάνει πια τα 300 χλμ. Στο κυνήγι της δίαιτας, έχει υπολογιστεί εκ νέου το πάχος όλων των τοιχωμάτων, με νέους διαχύτες και winglets να προσθέτουν κάθετη δύναμη όσο τα χιλιόμετρα ανεβαίνουν.

Αν κάτι βέβαια έχει επανασχεδιαστεί για τα καλά, αυτό είναι το εμπρός, «έξυπνο» φωτιστικό σώμα. Η τεχνολογία είναι φυσικά LED, ενώ η «ευφυία» του έγκειται στον αισθητήρα που καθορίζει την ένταση του κεντρικού προβολέα, αναλόγως του φωτισμού του περιβάλλοντος. Εκατέρωθεν του, συναντάμε τα LED θέσης και ημέρας, ενώ στα υπόλοιπα συν του προβολέα, προσθέστε και τα -700 γραμμάρια από το προηγούμενο. Τέλος, ένα ακόμα ενδιαφέρον προσόν του είναι η λειτουργία Coming Home, κατά την οποία μένει αναμμένο το φως ακόμα και μετά το σβήσιμο του κινητήρα, φωτίζοντας το χώρο μέχρι να απομακρυνθεί ο αναβάτης.

Στα των αλλαγών εικόνας αλλά και ουσίας, μικρότερο είναι και το υποπλαίσιο, από το οποίο πλέον απουσιάζει το οπίσθιο φανάρι. Περιφερειακά δε και αναλώσιμα αποζητούν την είσοδο στην πλησιέστερη πίστα, με τις πλήρως ρυθμιζόμενες αναρτήσεις APEX της WP, τα Brembo Stylema στα φρένα και τα Power GP της Michelin στα ελαστικά.

Στο KTM 1390 Super Duke R EVO ωστόσο, η διαχείριση της ανάρτησης μεταφέρεται σε ένα εντελώς νέο επίπεδο με την τελευταία γενιά της WP Semi-Active Technology (SAT). Ως το πιο προηγμένο σύστημα ανάρτησης στην αγορά, διαθέτει ηλεκτρονικά ελεγχόμενες μαγνητικές βαλβίδες για μεταβλητή απόσβεση, παρέχοντας ένα ευρύ φάσμα ρυθμίσεων – από τη μέγιστη άνεση έως την ακαμψία που είναι έτοιμη για πίστα.

Εδώ, η SCU (Μονάδα Ελέγχου Ανάρτησης) προσαρμόζει τους ρυθμούς απόσβεσης μέσω των μαγνητικών βαλβίδων σε πραγματικό χρόνο, διαβάζοντας την επιφάνεια του δρόμου και το στυλ του αναβάτη για αυτόματη ρύθμιση της ανάρτησης εν κινήσει.

Η τεχνολογία όμως δεν τελειώνει εδώ, με τα νέα KTM 1390 Super Duke R και EVO να κάνουν το ντεμπούτο τους με ενημερωμένες Performance και Track modes, με χρονόμετρο γύρου και στατιστικά τηλεμετρίας, καθώς και προαιρετικό Engine Brake Control. H EVO έκδοση έχει στην ηλεκτρονική της λίστα και το πακέτο Suspension Pro.

Κερασάκι στην τούρτα που προηγήθηκε – η οποία σερβίρεται σε πορτοκαλί και μαύρο χρώμα – η μακρά λίστα των Powerparts, ενώ προς το τέλος της χρονιάς, η KTM θα κληρώσει και ένα KTM 1390 Super Duke R γιορτάζοντας τα 30 χρόνια Duke. Ωχ αμάν!