GP Sachsenring - FP1: Iannone και βροχή


Ο Andrea Iannone βρέθηκε στην κορυφή της κατάταξης στο FP1, αλλά η βροχή στα μέσα περίπου της διαδικασίας δεν οδήγησε μόνο πολλούς οδηγούς στο γκαράζ της ομάδας τους αλλά και σε πολλές πτώσεις στην στροφή 11.

  • 15/7/2016

Με τη βροχή στη γερμανική πίστα να αφήνει περιθώριο μόλις 20 λεπτών με στεγνό οδόστρωμα για τους αναβάτες του MotoGP στο FP1, ο Iannone με τη Ducati βρέθηκε στην κορυφή της κατάταξης με τον  Marc Marquez (Repsol Honda) να είναι στη δεύτερη και τον Danilo Petrucci (Octo Pramac Yakhnich) στην τρίτη.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ

Το Sachsenring είναι πραγματικά μία μοναδική πίστα πολύ απαιτητική για τους αναβάτες και προσφέρει αρκετό θέαμα στο πρωτάθλημα του MotoGP. Η γερμανική πίστα αποδεικνύεται πολύ απαιτητική για την αριστερή πλευρά των ελαστικών και στο FP1 οι αναβάτες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα νέα «asymmetric» ελαστικά της Michelin.

Ο Scott Redding (Octo Pramac Yakhnich) ήταν ο πρώτος αναβάτης που υπέφερε από το... κλασικό... σύνδρομο πτώσης στη στροφή 11, την πρώτη δεξιά στροφή έπειτα από επτά συνεχόμενες, μεγάλες και απαιτητικές αριστερές. Οι Jorge Lorenzo (Movistar Yamaha MotoGP) και Stefan Bradl (Aprilia Racing Team Gresini) επίσης είχαν πτώση στην ίδια στροφή, που είναι από τις δυσκολότερες της πίστας. Μετά από την... καταιγίδα πτώσεων λοιπόν η σημαία για βροχή βγήκε και όλοι οι αναβάτες πήγαν πίσω στα γκαράζ των ομάδων τους.

Ο Lorenzo επισκεύτηκε την «Clinca Mobile» αλλά οι γιατροί δεν βρήκαν κάποιο κάταγμα η σοβαρό χτύπημα. Ίσως το ατύχημα να έφερε στην μνήμη του Ισπανού αυτό που είχε πίσω στο 2013 στην συγκεκριμένη πίστα και είναι σίγουρο ότι ο Lorenzo θα είναι πλέον αρκετά προσεκτικός στη γρήγορη στροφή 11.

Έπειτα από 20 λεπτά λοιπόν στεγνής πίστας η βροχή συνέχισε να πέφτει και κανένας από τους αναβάτες δεν μπόρεσε να βγει ξανά στην πίστα για να βελτιώσει τους χρόνους του. Έτσι ο Andrea Iannone (Ducati Team) βρέθηκε στην κορυφή της κατάταξης το πρωί της Παρασκευής στο Sachsenring. Ήταν και ο μόνος αναβάτης που κατάφερε χρόνο στο 1:23, δηλαδή τρία δευτερόλεπτα πιο αργός από τον ταχύτερο γύρο στην πίστα που είχε κάνει ο Marc Marquez (Repsol Honda Team) το 2015.

Πίσω από τον Iannone και 0.414 s πιο αργός από το 1:23.702 του Ιταλού αναβάτη της Ducati ήταν ο Marc Marquez, ο «Βασιλιάς» του Sachsenring. Βεβαίως με βάση τις δύσκολες καιρικές συνθήκες στο FP1 είναι πολύ δύσκολο να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα για τον αγώνα της Κυριάκης στη Γερμανία. Ο Danilo Petrucci (Octo Pramac Yakhnich) ήταν 0.041 s πιο αργός από τον Marquez στην 3η θέση της κατάταξης. Εάν αυτές οι δύσκολες συνθήκες πάντως συνεχιστούν ίσως και να δούμε τον Ιταλό αναβάτη να διεκδικεί και πάλι μία θέση στο podium.

Ο Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP) κατάφερε να σταματήσει το χρονόμετρο στο 1:24.279 στα πρώτα 20 λεπτά της διαδικασίας όταν η πίστα ήταν ακόμα στεγνή. Αυτό άφησε τον «Doctor» στην 4η θέση και πρώτο αναβάτη στις Yamaha. Ο Rossi είναι και ο τελευταίος αναβάτης που έχει κερδίσει στη Γερμανία πίσω στο 2009 που δεν είχε Honda.

Παρότι δεν είναι παραδοσιακά μια πολύ καλή πίστα για την Ducati, ο Andrea Dovizioso (Ducati Team) βρέθηκε στην 5η θέση της κατάταξης, και έτσι τρεις Ducati βρέθηκαν στην πρώτη πεντάδα. Ο Pol Espargaro (Monster Yamaha Tech 3), ο Maverick Viñales (Team Suzuki Ecstar), ο Cal Crutchlow (LCR Honda), ο Aleix Espargaro (Team Suzuki Ecstar) και ο Yonny Hernandez (Pull & Bear Aspar Ducati Team) σμπλήρωσαν με την σειρά που αναφέρθηκαν την πρώτη δεκάδα στο FP1.