Νέο BMW Art Car: Το πρώτο ψηφιακό Art Car.


Έγινε η παγκόσμια πρεμιέρα του τελευταίου BMW Art Car στο Minsheng Art Museum στο Πεκίνο. Η BMW M6 GT3 Art Car θα αγωνιστεί στο GT World Cup της FIA στο Μακάο, το Νοέμβριο του 2017.

  • 1/6/2017

Μετά τα έργα των Jeff Koons και John Baldessari, η Cao Fei (γεννημένη το 1978) είναι η νεαρότερη και η πρώτη Κινέζα δημιουργός ενός BMW Art Car. Επιστρατεύοντας τεχνολογίες επαυξημένης (AR) και εικονικής πραγματικότητας (VR), η διεθνούς φήμης ‘multimedia artist’ οραματίζεται το μέλλον της μετακίνησης με συστατικά στοιχεία όπως αυτόνομη οδήγηση, εναέρια αυτοκίνητα και ψηφιοποίηση.

Το έργο της Cao Fei αντανακλά την ταχύτητα αλλαγής στην Κίνα, την παράδοση και το μέλλον. Με το BMW Art Car project, ανατρέχει σε μία ιστορία χιλιάδων χρόνων, αποτίνοντας φόρο τιμής στην αρχαία πνευματική σοφία της Ασίας καθώς εισέρχεται ταχύτατα στην τρίτη χιλιετία. Η δημιουργός προσέγγισε το BMW Art Car με τρόπο χαρακτηριστικό για την καλλιτεχνική πρακτική της, χτίζοντας ένα παράλληλο σύμπαν. Τα βασικά χαρακτηριστικά είναι τρία: ένα βίντεο που παρακολουθεί έναν πνευματιστή -ταξιδιώτη στο χρόνο, τα στοιχεία επαυξημένης πραγματικότητας που αποτυπώνουν πολύχρωμα, φωτεινά σωματίδια, προσβάσιμα μέσω ειδικής εφαρμογής (App Store: λέξη κλειδί “BMW Art Car #18”), και η αγωνιστική BMW M6 GT3 σε γνήσιο carbon black. Τιμώντας την ανθρακονημάτινη δομή του πλαισίου του αγωνιστικού, η ολιστική χρήση ενός ματ μαύρου της Cao Fei ενσωματώνει το αυτοκίνητο στις δυνατότητες του ψηφιακού κόσμου.

Η BMW M6 GT3 είναι κορυφαίο μοντέλο του αγωνιστικού προγράμματος πελατών της BMW Motorsport από το 2016. Το αυτοκίνητο αντλεί ισχύ από έναν V8 4.4-L με τεχνολογία M TwinPower Turbo, που παράγει 585 ίππους – με το αυτοκίνητο να ζυγίζει κάτω από 1.300 kg. Τεχνικά χαρακτηριστικά της BMW M6 GT3 είναι επίσης η φιλοσοφία κίνησης, το εξατάχυτο, σειριακό αγωνιστικό κιβώτιο και ηλεκτρονικά υψηλών επιδόσεων από το χώρο του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Από το 1975, συνολικά 19 καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο έχουν δημιουργήσει τα BMW Art Cars, βασισμένα σε σύγχρονα μοντέλα της BMW. Η συλλογή εγκαινιάστηκε όταν ο Γάλλος οδηγός αγώνων και θιασώτης των τεχνών Hervé Poulain σε συνεργασία με το σημερινό Διευθυντή της BMW Motorsport, Jochen Neerpasch, ζήτησε από το φίλο του καλλιτέχνη Alexander Calder να σχεδιάσει ένα αυτοκίνητο. Το αποτέλεσμα ήταν μία BMW 3.0 CSL, που το 1975 έτρεξε στο 24 Hours of Le Mans και έγινε αμέσως η αγαπημένη του κοινού: έτσι γεννήθηκε η BMW Art Car Collection. ‘Σπίτι’ των BMW Art Cars είναι το BMW Museum στο Μόναχο. Επιπλέον ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο για εμφανίσεις σε εκθέσεις και μουσεία.