Peugeot 3008: Ο νέος αντίπαλος του Qashqai


Το σημαντικότερο στοιχείο με το νέο Peugeot 3008, είναι ότι πλέον τελείωσαν οι... πειραματισμοί. Τι εννοούμε με αυτό που λέμε; Στην νέα γενιά 3008 μιλάμε πλέον για ένα πιο SUV μοντέλο χωρίς ναι μεν αλλά.

  • 11/10/2016

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ

Όπως μπορείτε και έσεις να δείτε από τις φωτογραφίες, δεν υπάρχουν πλέον πειράματα με «υβριδικούς» σχεδιασμούς του τύπου λίγο MPV, λίγο SUV και λίγο και S/W. Εδώ μιλάμε για ένα κλασικό compact crossover που ενσωματώνει όλα εκείνα τα σύγχρονα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την εταιρία με σήμα τον «λιοντάρι».  

Αυτό σημαίνει ότι θα τοποθετηθεί ακριβώς δίπλα από το νέο Nissan Qashqai, αλλά και το επερχόμενο Seat Ateca.

Το νέο 3008 είναι και το πρώτο αυτοκίνητο που χρησιμοποιεί τη νέα γενιά του «i-Cockpit» της Peugeot. Εκτός από τον πίνακα οργάνων που είναι πλήρως ψηφιακός καθώς διαθέτει μία οθόνη 12,3 ιντσών υψηλής ανάλυσης και την οθόνη αφής 8 ιντσών στην κεντρική κονσόλα για το σύστημα infotainment, στο πρακτικό και φουτουριστικό σχεδιαστικά εσωτερικό ξεχωρίζουν οι διακόπτες αεροπορικού τύπου, ενώ υπάρχουν και διακόπτες με αισθητήρα κίνησης. Την ευχάριστη ατμόσφαιρα συμπληρώνουν ο κρυφός φωτισμός και η μεγάλη πανοραμική οροφή.  

Χάρη στη νέα σπονδυλωτή πλατφόρμα EMP2, το νέο Peugeot 3008 είναι έως και 100 kg πιο ελαφρύ σε σχέση με το παρελθόν. Και όλα αυτά παρότι το συνολικό του μήκος είναι κατά 85 mm μεγαλύτερο σε σχέση με το παρελθόν (στα 4.450 mm συνολικά), ενώ το ίδιο ισχύει και για το μεταξόνιο (κατά 80 mm εδώ) που έχει φτάσει συνολικά στα 2.675 mm. Όλα αυτά φυσικά οδήγησαν στην αύξηση των εσωτερικών διαστάσεων και σε αυτή του χώρου αποσκευών (κατά 90 λίτρα) που φτάνει πλέον τα 520 lt.

Αρχικά οι γκάμα των κινητήρων περιλαμβάνει δύο turbo μηχανικά σύνολα βενζίνης και τέσσερα πετρελαίου. Όλα θα συνδυάζονται είτε με μηχανικό κιβώτιο 6 σχέσεων είτε με αυτόματο. Ο βασικός κινητήρας βενζίνης είναι ο 1.2 PureTech με τους 130 ίππους, ενώ ο 1.6 THP αποδίδει 165. Στους κινητήρες πετρελαίου έχουμε τον 1.6 BlueHDi με 100 και 120 PS και τον 2.0 BlueHDi με 150 και 180 PS. Οι κορυφαίες εκδόσεις βενζίνης και πετρελαίου θα διατίθενται μόνο με αυτόματο κιβώτιο 6 σχέσεων.

Προαιρετικά στο νέο crossover θα υπάρχει η δυνατότητα παραγγελίας ενός ηλεκτρικού scooter ή ενός ποδηλάτου με ηλεκτρική υποβοήθηση, τα οποία είναι σχεδιασμένα να αποθηκεύονται επακριβώς στο χώρο αποσκευών του νέου 3008, με το αυτοκίνητο να επαναφορτίζει τις μπαταρίες τους την ώρα που κινείται.

Όπως θα περίμενες σε ένα σύγχρονο crossover, το νέο 3008 διαθέτει μία πληθώρα συστημάτων που προάγουν την ασφάλεια (παθητική και ενεργητική φυσικά). Στα συστήματα συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα «Active Safety Brake» και «Distance Alert», «Driver Alert Warning», «Automatic High Beam Assistance», «Adaptive Cruise Control» με «Stop function», «Active Blind Spot Monitoring System» και «Park Assist».

Οι πρώτες παραδόσεις του νέου SUV θα γίνουν προς το τέλος της χρονιάς.