Tesla Semi: Ηλεκτρικό φορτηγό με αυτονομία 800 χιλιομέτρων και σπορ επιδόσεις!


H Tesla, όπως είχε προαναγγείλει εισήλθε πλέον και επίσημα στην αγορά των φορτηγών.

  • 20/11/2017

KEIMENO: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ   ΦΩΤΟ: TESLA

Φυσικά με ένα ηλεκτρικό μοντέλο, το Semi, που έχει εντυπωσιακή εμφάνιση -ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Elon Musk είπε πως του αρέσει ιδιαίτερα το μεγάλο του παρμπρίζ- και ακόμα πιο εντυπωσιακές επιδόσεις. Κι αυτό γιατί ο τράκτορας μόνος του θα χρειάζεται μόλις 5,0 δευτερόλεπτα για να φτάσει τα 97 km/h, ενώ με το φορτωμένο τρέιλερ και συνολικό βάρος 40 tn, θα απαιτούνται λιγότερα από 20. Επίσης με πλήρες φορτίο θα μπορεί να ανεβαίνει μια ανηφόρα με κλίση 5% με ταχύτητα έως και 105 km/h.

Προκειμένου να εξασφαλιστούν αυτές οι επιδόσεις το Tesla Semi (τα γνωστά Semi Trucks στις ΗΠΑ) θα διαθέτει συνολικά 4 ηλεκτροκινητήρες, για τους οποίους δεν έχουν ανακοινωθεί περισσότερες λεπτομέρειες. Αυτό που έχει ανακοινωθεί είναι η αυτονομία που θα φτάνει τα 800 χιλιόμετρα, ενώ με τη χρήση ειδικού ταχυφορτιστή και με φόρτιση μόλις 30 λεπτών θα μπορεί να καλύψει 400 χιλιόμετρα. Το κόστος της πραγματικά τεράστιας μπαταρίας προσδιορίζεται σε περίπου 100.000 ευρώ, γεγονός που σημαίνει πως και το Semi θα έχει ανάλογα υψηλό κόστος.

Ο Elon Musk πάντως ανάφερε πως το κόστος λειτουργίας του σε σχέση με ένα αντίστοιχο συμβατικό φορτηγό είναι κατά 20% μικρότερο, κάτι που σε ετήσια βάση μεταφράζεται σε οικονομία ύψος 200.000 δολαρίων. Παράλληλα ανέφερε πως η εγγύηση καλής λειτουργίας είναι 1.600.000 χιλιόμετρα (1.000.000 μίλια) και ότι υπάρχει η δυνατότητα ημιαυτόνομης κίνησης σε κομβόι. Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο του φορτηγού της Tesla είναι η θέση οδήγησης στο κέντρο της καμπίνας.

Η λίστα παραγγελιών του Tesla Semi έχει ήδη ανοίξει (με προκαταβολή 5.000 δολαρίων), ενώ οι πρώτες παραδόσεις θα ξεκινήσουν επίσημα μέσα στο 2019. Αυτό βέβαια για την Tesla, όπως έχει αποδειχθεί και με πρόσφατο παράδειγμα το Model 3, μόνο δεσμευτικό δεν είναι.