Volvo S90 2016: Στα υψίπεδα των μεγάλων premium


Με το S90 η Volvo κάνει εντυπωσιακή είσοδο στα μεγάλα πολυετή sedan.

  • 15/1/2016

Στο σχεδιαστικό και τεχνολογικό πρότυπο που έθεσε το XC90, το νέο S90 είναι το διαβατήριο της Volvo στη μεγάλη κατηγορία, στης οποίας τα premium υψίπεδα φιλοδοξεί να διακριθεί όπως στα SUVs και στα πολύπλευρα station wagon. H Παγκόσμια πρεμιέρα του έγινε στο Ντιτρόιτ στις αρχές της χρονιάς και τώρα, στη Γενεύη κάνει την πανευρωπαϊκή του πρεμιέρα.

Πέραν των τεχνολογικών εφαρμογών και του σχεδιασμού, το S90 μοιράζεται το ίδιο δάπεδο με το XC90. Ο πρώτος και ανώτερος στόχος που έχει τεθεί, και εδώ, είναι της ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας, που καταλαμβάνει ένα πολύ σημαντικό τμήμα -συμπεριλαμβάνοντας το νέο εξομοιωτή του σασί- της επένδυσης ύψους 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει κάνει η Volvo τα τελευταία πέντε χρόνια για την εξέλιξη των μοντέλων της του εγγύς μέλλοντος.

Στο πλαίσιο αυτό, το S90 συνοδεύεται από το νέο πρόγραμμα ημι-αυτόνομης οδήγησης, με την ονομασία Pilot Assist, το οποίο -μεταξύ άλλων- ελέγχει το τιμόνι για τη διατήρηση του αυτοκινήτου στη λωρίδα του σε ταχύτητες ως 130 χλμ./ώρα, επεμβαίνει στα φρένα αν διαγνώσει ότι επίκειται σύγκρουση και εφαρμόζει προσαρμοζόμενο cruise control. Το Pilot Assist αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς την τεχνολογία της πλήρως αυτόνομης οδήγησης, στην οποία η Volvo εξαρχής δίνει ιδιαίτερη έμφαση.

Μια άλλη ηλεκτρονική τεχνολογία της Volvo είναι η προσθήκη του συστήματος ανίχνευσης μεγάλων ζώων, που ενδέχεται να διασχίζουν έναν επαρχιακό δρόμο ή ακόμα και τον αυτοκινητόδρομο. Το σύστημα αυτό, που επενεργεί στο σύστημα πέδησης για την αποφυγή του κινδύνου, έχει παρεμφερή λειτουργία με το σύστημα ανίχνευσης πεζών.

Από μηχανική άποψη, το S90 θα έχει τους ίδιους κινητήρες με το XC90. Τον T5 τετρακύλινδρο 2.0 λίτρων, τον αντίστοιχο ενισχυμένο Τ6 απόδοσης 316 ίππων και τέλος την plug-in υβριδική έκδοση Τ8, ισχύος 410 ίππων.