VW Tiguan 2016: Επίσημη αποκάλυψη


Η VW παρουσίασε επίσημα την 2η γενιά του Tiguan, του πρώτου SUV που βασίζεται στην MQB πλατφόρμα.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ
  • 14/9/2015

Το είχαμε δει σε κάποιες κατασκοπευτικές φωτογραφίες και πλέον ήρθε η ώρα και της επίσημης αποκάλυψής του. Μιλάμε για την ολοκαίνουρια γενιά του VW Tiguan, η οποία αποτελεί και το πρώτο SUV του ομίλου που βασίζεται στην πλατφόρμα MQB.

Η δεύτερη γενιά Tiguan μπαίνει στο καυτό παιχνίδι τον τελευταίο καιρό των compact SUV με αντιπάλους όπως το Honda CR-V, Toyota RAV4 και Mazda CX-5. Πλέον είναι πιο μεγάλο σε διαστάσεις και πιο ευρύχωρο, αλλά χάρη στη νέα πλατφόρμα είναι πιο ελαφρύ σε σχέση με το παρελθόν, ενώ το νέο πιο ώριμο look της δεύτερης γενιάς κάνει το νέο Tiguan να δείχνει πιο premium τόσο εκτός όσο και εντός.

Παρότι είναι κατά μέσο όρο 50 κιλά ελαφρύτερο από το προηγούμενο μοντέλο, το νέο compact SUV της VW είναι κατά 60 χλστ. μεγαλύτερο σε μήκος, κατά 30 χλστ. μεγαλύτερο σε πλάτος και διαθέτει κατά 77 χλστ. μεγαλύτερο μεταξόνιο που συνολικά αγγίζει τα 2.681 χλστ. Η μόνη μείωση κατά 33 χλστ. που έχει γίνει είναι στο ύψος του νέου Tiguan.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι οι εσωτερικοί χώροι να είναι αρκετά καλύτεροι σε σχέση με το παρελθόν με τον χώρο για τα γόνατα των πίσω επιβατών να είναι καλύτερος κατά 29 χλστ. Επιπλέον το πίσω κάθισμα είναι ασύμμετρα διαιρούμενο και μπορεί να μετακινηθεί κατά μήκος σε μία διαδρομή που φτάνει τα 180 χλστ. Όταν το κάθισμα είναι εντελώς πίσω, τότε ο χώρος αποσκευών φτάνει τα 520 λίτρα (50 περισσότερα σε σχέση με το παρελθόν), αλλά με την μετακίνηση του πίσω καθίσματος προς τα εμπρός τα λίτρα γίνονται 615 και με την πλήρη αναδίπλωσή του ο χώρος φόρτωσης αγγίζει τα 1.615 λίτρα. Αργότερα μέσα στο 2016 μάλιστα θα υπάρχει και μία νέα «long wheelbase» έκδοση η οποία θα διαθέτει 7θέσια διάταξη. Οι πληροφορίες μέχρι στιγμής όμως λένε ότι η μεγαλύτερη έκδοση δεν θα έρθει στην Ευρώπη.

Στην Ευρώπη, το νέο Tiguan θα διατίθεται με 8 κινητήρες. Στους κινητήρες βενζίνης TSI συμπεριλαμβάνονται τέσσερις με 125, 150, 180 και 220 ίππους, ενώ υπάρχουν και τέσσερις TDI πετρελαίου με τις ιπποδυνάμεις στην προκειμένη περίπτωση να είναι 115, 150, 190 και 240 ίπποι. Οι ίπποι στην τελευταία περίπτωση είναι για το νέο δίλιτρο biturbo πετρελαιοκινητήρα.

Το νέο Tiguan θα συνεχίσει να διατίθεται σε εκδόσεις με τετρακίνηση (στις εκδόσεις με τους ισχυρότερους κινητήρες) αλλά και σε απλές με κίνηση μόνο στους εμπρός τροχούς. Οι τετρακίνητες εκδόσεις θα διαθέτουν ανάρτηση με μεγαλύτερη διαδρομή στα αμορτισέρ και το νέο 4MOTION Active Control που επιτρέπει στον οδηγό να προσαρμόσει περισσότερο στις ανάγκες του το σύστημα τετρακίνησης. Προαιρετικά θα υπάρχει και «off-road» πακέτο εξωτερικά (όπως και στο παρελθόν) με διαφορετικό εμπρός προφυλακτήρα ο οποίος θα χαρίζει καλύτερη γωνία προσέγγισης στο Tiguan που θα φτάνει τις 25,6 μοίρες από 18,3. Αξίζει να σημειωθεί ότι η δυνατότητα ρυμούλκησης του νέου SUV αγγίζει τα 2.500 κιλά.

Μεταξύ των νέων συστημάτων ασφαλείας συμπεριλαμβάνονται το «Automatic Post-Collision Braking System» και το «Front Assist ambient monitoring system» με «City Emergency Braking» και «Pedestrian Monitoring» τα οποία θα αποτελούν μέρος του βασικού εξοπλισμού.

Η VW παρουσίασε και την έκδοση «R-Line» η οποία διαθέτει πιο σπορ εμφάνιση και θα συμπεριλαμβάνει ζάντες αλουμινίου 19 ιντσών ή 20 προαιρετικά, διαφορετικούς προφυλακτήρες, «body kit», δίχρωμο σπόιλερ οροφής, σπορ καθίσματα, νέο τιμόνι και αρκετές σπορτίφ πινελιές στο εσωτερικό.