H ανυπαρξία των ελεγκτικών μηχανισμών βάζει φωτιά στις τιμές των καυσίμων


Το 2014 οι κρατικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί βεβαίωσαν πρόστιμα από παραβάσεις ύψους 18 εκατ. ευρώ, το 2015 ποσό 13,78 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2016 μόλις… 60 λίτρα αμόλυβδης βενζίνης!

Με τον πιο επίσημο τρόπο το υπουργείο Οικονομικών, ανερυθρίαστα πιστοποιεί την ανυπαρξία των ελεγκτικών μηχανισμών στο μείζον θέμα της χώρας μας το λαθρεμπόριο και τη φοροδιαφυγή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του από τους 27.635 ελέγχους που είχαν διενεργηθεί το 2014 για το λαθρεμπόριο καυσίμων, την επόμενη χρονιά πραγματοποιήθηκαν μόλις 8.850 έλεγχοι (μείωση κατά 67,6%), ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2016 (κρατηθείτε) έγιναν μόλις 1.702 έλεγχοι και κατασχέθηκαν μόλις 60 λίτρα αμόλυβδης βενζίνης!!!

Εδώ, εύλογα θα μπορούσε να πεί κανείς ότι οι έλεγχοι δεν έχουν κανένα νόημα εάν δεν επιβάλλονται νομίμως τα πρόστιμα και κυρίως εάν δεν εισπράττονται… Ωστόσο το θέμα μας δεν είναι μόνον αυτό.

Είναι προφανές ό,τι ελλείψει πρόθεσης από ακόμη μια Κυβέρνηση για την πάταξη του μοναδικού αυτού φαινομένου σε χώρα της Ε.Ε., η υπερφορολόγηση στους συνεπείς στις υποχρεώσεις τους πολίτες θα συνεχίζεται καθώς μόνον και μόνον έτσι θα μπορούν να κλείνουν οι «τρύπες» του προϋπολογισμού σε σχέση με τα έσοδα που έχουν συμφωνηθεί με τους «έξω»…

Είναι περισσότερο από προφανές ό,τι εάν το λαθρεμπόριο των καυσίμων είχε παταχθεί δεν θα υπήρχε κανένας λόγος για την αύξηση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης για φέτος, αλλά ούτε και για τις μεγάλες αυξήσεις που αναμένονται σε όλα τα καύσιμα από τις αρχές της νέας χρονιάς.

Προφανές επίσης ό,τι οι δικαιολογίες του τύπου «δεν επαρκεί το προσωπικό μας για να κάνει ελέγχους» μόνον αστείες είναι και αποδεικνύουν την δημοσιοϋπαλληλίστικη λογική της λειτουργίας του Κράτους (εκτός και εάν υπάρχουν άλλοι λόγοι προστασίας).

Είναι ακριβώς η ίδια λογική που επιτρέπει την φοροδιαφυγή στην πραγματική Οικονομία και έχει ως αποτέλεσμα τον ΦΠΑ στο 24% και την απαράδεκτη φορολόγηση των εισοδημάτων μας που σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται ανταποδοτικότητα.

Είναι απλά ξεκάθαρο ό,τι εάν δεν υπάρξουν δομικές αλλαγές στη λειτουργία του Κράτους και των ελεγκτικών του μηχανισμών, τα ίδια και τα ίδια κορόιδα θα συνεχίσουν να πληρώνουν.

Εκτός εάν ακολουθήσουν την πρόσφατη συμβουλή-προτροπή του διοικητή του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) Δημήτρη Τσακίρη ό,τι «όποιος αδυνατεί να καταβάλει τις εισφορές σε συνδυασμό με την υπέρογκη φορολογία, και το θεωρεί πατριωτικό, ας πάρει την οικογένειά του κι ας πάει στη Βουλγαρία», υπονοώντας φυσικά να μεταφέρει τις επαγγελματικές δραστηριότητές του σε ένα πιο φιλικό φορολογικά περιβάλλον, όπως αυτό της συμπαθούς χώρας της Βαλκανικής...

Είναι και αυτό ένα δείγμα της (υπο)κουλτούρας που διέπει αξιωματούχους δημοσίων οργανισμών, αλλά και έμμεσης παραδοχής της υπερβολικής φορολόγησης και μιας προτεινόμενης λύσης. Ναι, υπάρχει και αυτή η ανάγνωση…