Ο ταλαντούχος κύριος Zetsche


To αφεντικό της Daimler είναι απόλυτος σταρ της αυτοκινητοβιομηχανίας, είτε αυτοτρολάρεται σε παγκόσμια Live μετάδοση για το μουστάκι του, είτε στέκεται ψηλά ως Manager Universalis, στο επίκεντρο μιας εποχής που αλλάζει με φρενήρεις ρυθμούς.

Ένας από τους μεγαλύτερους Γερμανούς φιλόσοφους (και έχουν πολλούς και εξόχως σημαντικούς, όσο και αν δεν μας αρέσει εδώ στην Ελλάδα), ο Σοπενάουερ, έχει πει ότι το ταλέντο είναι να πετυχαίνεις τον στόχο που κανείς άλλος δεν μπορεί να πετύχει, όμως ιδιοφυΐα είναι να πετυχαίνεις έναν στόχο που κανείς άλλος δεν βλέπει. Και παρακολουθώντας πριν λίγες ημέρες, live από την άλλη άκρη του πλανήτη, τον αφεντικό της Mercedes να μιλά για τη νέα A-Class, σκέφτηκα πως στο πρόσωπο αυτού του Γερμανού μυστακοφόρου κοσμοπολίτη συνδυάζονται σε ιδανικό βαθμό το ταλέντο και ιδιοφυΐα. Μαζί με ένα άκρως γοητευτικό γκλιτεράτο πασπάλισμα ενός χολυγουντιανού σταρ, που όμοιό του δεν θα βρεις αυτή την εποχή σε ολόκληρη την αυτοκινητοβιομηχανία.

Ο Dieter Zetsche δεν είναι απλά η επιτομή ενός σύγχρονου manager, και δη στην πιο εμβληματική αυτοκινητοβιομηχανία του κόσμου. Πρόκειται για κάτι πολύ πιο παραπάνω, για έναν μύστη της νέας εποχής της αυτοκίνησης. Έναν άνθρωπο που βλέπει πολύ μακρύτερα από τους στόχους που έχουν όλοι οι υπόλοιποι. Και έχει το μοναδικό επικοινωνιακό χάρισμα να μπορεί να περάσει στον απλό κόσμο το όραμά του.

Η παρουσία του στο Λος Άντζελες ήταν καταλυτική: γεμάτος ενέργεια και αυτοπεποίθηση, οικείος ως πρόσωπο και κινησιολογία (και χωρίς γραβάτα...), με τις σωστές δόσεις χιούμορ και αυτοσαρκασμού, έδειξε σε ολόκληρο τον πλανήτη το μέλλον της αυτοκίνησης όπως αυτός το αντιλαμβάνεται και το δημιουργεί. Προσωπικά μου θύμισε τον Steve Jobs στις καλύτερες στιγμές του, και δεν είναι διόλου τυχαίο ότι ο Γερμανός CEO της Daimler αναφέρθηκε στην A-Class ως «το smartphone των αυτοκινήτων».

Ο Zetsche είναι ο άνθρωπος που η προσωπική και κοινωνική του «συναστρία» ταιριάζουν απόλυτα με το ζητούμενο της εποχής και της θέσης του. Γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη και έχοντας περάσει από όλα τα στάδια της ιεραρχίας της εταιρίας (ακόμα και από την «παραμεθόριο» της αλήστου μνήμης συμβίωσης με την Chrysler, όπου έκανε μεταξύ άλλων και την «λάντζα» του Dr. Z…), βρίσκεται πλέον στο αποκορύφωμα της καριέρας του. Και μάλιστα σε μία κρίσιμη στιγμή για την Daimler, όχι μόνο λόγω των πάσης φύσεως ρυπογόνων Γερμανικών σκανδάλων (τα οποία αποφεύγει με μοναδικούς ελιγμούς), αλλά και της μετάλλαξης της αυτοκινητοβιομηχανίας σε κάτι εντελώς καινούργιο το οποίο κινείται εν πολλοίς σε αχαρτογράφητα νερά.

Η εμφάνισή του στο Λος Άντζελες έδειξε ότι εκτός από αδιαμφισβήτητος σταρ (το ξέρει και το απολαμβάνει...), είναι και ένας manager που όχι απλώς γνωρίζει, αλλά πάνω από όλα ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ το μέλλον. Σε αντίθεση με άλλου είδους και ύφους «καπεταναίους» τύπου Marchionne που έχουν ρίξει το καράβι στην ξέρα και απλώς περιμένουν τις σωσίβιες λέμβους των Κινέζων, ο Zetsche σπρώχνει μια εταιρία (αλλά και ολόκληρη την βιομηχανία) προς την επόμενη ημέρα της. Στην εποχή της διασύνδεσης των συσκευών, της αυτόνομης οδήγησης, της επικοινωνίας των οχημάτων μεταξύ τους, της κοινοχρησίας (γιατί όχι και της κοινοκτημοσύνης) των αυτοκινήτων, της νέας κοινωνίας όπου το αυτοκίνητο θα παραμείνει ενεργό κομμάτι αλλά υπό διαφορετικούς και πολύ πιο ενδιαφέροντες όρους.

Είναι χαρακτηριστικό αυτών των σπάνιων ανθρώπων να μιλούν για το μέλλον με το πιο απλό και φυσιολογικό τρόπο, λες και ήδη βρίσκονται εκεί. Και ο Zetsche είναι εκεί, έστω και αν θα αφήσει την εταιρία το 2019 που λήγει το συμβόλαιό του. Δεν γνωρίζω αν η ζωή του θα γίνει ταινία όπως εκείνη η πιο μυθιστορηματική του Jobs. Ίσως και να μην χρειάζεται, ούτε καν να το επιδιώκει ο ίδιος. Αυτό που ξέρω πάντως με σιγουριά είναι ότι εκείνο το βράδυ στο Λος Άντζελες, ένας 64χρονος έφηβος, καθαρόγραψε τα δεδομένα όλων όσων θα έρθουν στην αυτοκίνηση (και όχι μόνο...). Είτε ως ταλαντούχος, είτε ως ιδιοφυής, (και μάλλον και τα δύο μαζί), ο κύριος Zetsche είναι απόλυτος σταρ της αυτοκινητοβιομηχανίας, είτε αυτοτρολάρεται σε παγκόσμια Live μετάδοση για το μουστάκι του ή το χιούμορ των Γερμανών, είτε στέκεται ψηλά ως Manager Universalis, στο επίκεντρο μιας εποχής που αλλάζει με φρενήρεις ρυθμούς.