Audi E-Tron: Παγκόσμια πρεμιέρα στο San Francisco (Video)!


Πρόκειται για το πρώτο ευρείας παραγωγής ηλεκτρικό μοντέλο της μάρκας στη νέα εποχή της ηλεκτροκίνησης. Η διάθεση του ξεκινά μέσα στο 2019 στη Γερμανία με τιμή  στις 79.900 ευρώ (στην Ελλάδα εκτιμάται περίπου στις 82.000).

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
  • 18/9/2018

Σε αμερικανικό έδαφος πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές ώρες η παγκόσμια πρεμιέρα του E-Tron και μετά από πάμπολλα teaser στοιχεία που έχει ανακοινώσει τους τελευταίους μήνες η Audi. Όπως μπορούμε να δούμε το E-Tron συνδυάζει την σχεδίαση του Q5 με μια πιο «ηλεκτρική» προσέγγιση που διαφοροποιείται από την κλειστή μάσκα, τα φωτιστικά σώματα και άλλες λεπτομέρειες. Από πλευράς διαστάσεων το E-Tron φτάνει τα 4.901 mm σε μήκος, τα 1,935 mm σε πλάτος και τα 1,616 mm σε ύψος βασισμένο σε μία πλατφόρμα με μεταξόνιο στα 2.928 mm.

Το σύστημα πρόωσης του Audi E-Tron θα έχει δύο ηλεκτροκινητήρες (έναν στον μπροστινό άξονα και ένα στον πίσω) με συνολική ισχύ στους 360 PS και 0-100 σε λιγότερο από 6 sec (για την ακρίβεια είναι στα 5,5 sec για τα 0-96 km/h). Η τελική περιορίζεται στα 200 km/h για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας ενώ στο Sport πρόγραμμα η ισχύς θα φτάνει προσωρινά και για 8 sec στους 408 PS. Οι μπαταρίες λιθίου (της LG Chem ή της Samsung) συνολικά ζυγίζουν περίπου 700 kg, έχουν χωρητικότητα 95 kWh και να δίνουν μία αυτονομία πάνω από 400 km.

Η Audi κάνει ιδιαίτερο λόγο για το σύστημα ανάκτησης και απόδοσης του συστήματος πρόωσης. Συγκεκριμένα αναφέρεται στους τρεις διαφορετικούς τρόπους της ανάκτησης ενέργειας: την χειροκίνητη (manual) μέσω των paddles του τιμονιού και κατά το ρολάρισμα του αυτοκινήτου. Πέρα από την αυτόματη, υπάρχει και μια πιο σύνθετη ανάκτηση που γίνεται από τους ηλεκτροκινητήρες σε συνδυασμό με το ηλεκτροϋδραυλικό σύστημα πέδησης (έως τα 0,3g δεν υπάρχει ανάκτηση από τα φρένα).

Παράλληλα η Audi έκανε γνωστό πως το e-tron SUV θα μπορεί να φορτίζει (στο 80% της μπαταρίας) σε λιγότερο από μισή ώρα σε DC παροχή συνεχούς ρεύματος με ισχύ 150 kW (ή φόρτιση AC στα 22 kW). Σύμφωνα με την Audi το νέο e-tron SUV είναι το πρώτο αυτοκίνητο παραγωγής που θα φορτίζει πιο γρήγορα ακόμη και από το δίκτυο Tesla Supercharger.

Αξιοσημείωτο είναι πως οι μελλοντικοί ιδιοκτήτες του e-Τron θα αποκτούν και την e-tron Charging Service card, η οποία θα τους εξασφαλίζει πρόσβαση στο 80% των διαθέσιμων δημόσιων σταθμών φόρτισης στην Ευρώπη. Σε απόλυτα νούμερα αυτό σημαίνει 72.000 σημεία φόρτισης, τα οποία διαχειρίζονται συνολικά 220 πάροχοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε αυτούς περιλαμβάνονται σταθμοί εναλλασσόμενου (AC) και συνεχούς (DC) ρεύματος, με ισχύ από 11 μέχρι και 150 kW, οι οποίοι βέβαια έχουν και διαφορετικές χρεώσεις. Ο οδηγός του Audi e-Tron θα αποκτά πρόσβαση στους φορτιστές είτε με την κάρτα του είτε σκανάροντας με το smartphone του έναν κώδικα QR. Η τιμολόγηση θα γίνεται κεντρικά, σε μηνιαία βάση και με προκαθορισμένες χρεώσεις.

Το ηλεκτρικό Audi εφοδιάζεται προαιρετικά με κάμερες για εξωτερικούς καθρέπτες ελέγχου οπισθοπορείας. Για αυτό το λόγο στο εσωτερικό υπάρχουν δύο επιπλέον μικρότερες οθόνες στις πόρτες ώστε να προβάλλεται η γωνία λήψης των καμερών στους εξωτερικούς «καθρέπτες». Τώρα, αν συνυπολογίσετε τις δύο οθόνες στην κεντρική κονσόλα (μία διάταξη που είδαμε στα νέα A8 και A6), καθώς και αυτή του πλήρους ψηφιακού πίνακα οργάνων, τότε το σύνολο οθονών στο E-Tron φτάνει τις πέντε! Πέρα από τις πολλές οθόνες και την πληρότητα ελέγχου, χειρισμού και διασύνδεσης, η Audi κάνει ιδιαίτερο λόγο για το υψηλής πιστότητας ηχοσύστημα της Bang&Olufsen, όπως και για το μεταξόνιο των 2,928 mm που θα διασφαλίζει άνετους χώρους.

Όπως αναφέρει η Audi το μέγεθος των καινοτόμων «καθρεπτών» είναι πολύ μικρότερο και σε συνδυασμό με την κλειστή μάσκα (μιας και δεν υπάρχει συμβατικός κινητήρας για να ψύχεται) πετυχαίνεται η καλύτερη δυνατή αεροδυναμική (συντελεστής στο 0,28) που συμβάλλει και στην αύξηση της αυτονομίας (θα είναι στα 400 km κατά τον κύκλο WLTP). Για αυτό το λόγο οι ειδικοί της Audi έχουν περάσει πάνω από 1.000 ώρες δοκιμών και εξέλιξης στο αεροδυναμικό τούνελ.

Η παραγωγή του E-Tron θα γίνεται στο εργοστάσιο της μάρκας στις Βρυξέλλες και έχει ήδη ξεκινήσει η κατασκευή πολλών εξαρτημάτων και στο εργοστάσιο στην Ουγγαρία. Επίσης, στις ΗΠΑ έχουν ήδη ξεκινήσει οι παραγγελίες με την προκαταβολή 1.000 δολαρίων, ενώ το εμπορικό λανσάρισμα του E-Tron έχει προγραμματισθεί τους πρώτους μήνες του 2019 με τιμή στην Γερμανία περίπου στις 80.000 ευρώ. Η Mercedes EQC κοστίζει περίπου 75.000 ευρώ και η Jaguar Ι-Pace τιμάται στις 78.000 ευρώ.