Αυτή είναι η Rolls-Royce Cullinan (video)


Μετά από περίπου τρία χρόνια από όταν η βρετανική φίρμα ανακοίνωσε την παραγωγή του πρώτου της SUV έφτασε η ώρα της αποκάλυψης για την Cullinan των περίπου 300.000€.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
  • 10/5/2018

Για τους Βρετανούς της Rolls-Royce ο στόχος δεν ήταν μόνο να κατασκευάσουν το αντίπαλο δέος της Bentley Bentayga, αλλά να φτιάξουν το υπέρτατο και πολυτελέστερο SUV του κόσμου. H Cullinan αποτελεί την τρανή απόδειξη και με την βαρύγδουπη εμφάνιση του αμαξώματος δίνει το στίγμα της ως το ισχυρότερο, πολυτελέστερο και πιο πρακτικό όχημα ελευθέρου χρόνου, όπως διατείνεται η Rolls-Royce.

Η Cullinan είναι ένα εξαιρετικά ογκώδες SUV αφού το μήκος του αμαξώματος φτάνει τα 5.341 mm, όταν το πλάτος είναι στα 2.164 mm και το ύψος στα 1.835 mm. Για να έχετε μία συγκριτική εικόνα είναι 200 mm μακρύτερη από μία Bentayga. Και τώρα, κρατηθείτε, αφού το μεταξόνιο φτάνει τα 3.295 mm ώστε να έχουν άφθονο χώρο οι επιβάτες και τρεις συνολικά σειρές καθισμάτων με την τελευταία να χρησιμεύει και ως «καναπές». Το επιβλητικό παρουσιαστικό του SUV υπερθεματίζουν οι τροχοί 22 ιντσών.

Στο εσωτερικό τα κυρίαρχα υλικά είναι το δέρμα και το ξύλο, όπως και ότι άλλο επιθυμεί ο πελάτης. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι πως οι πίσω πόρτες ανοίγουν ανάποδα από τις μπροστινές και τον συμβατικό τρόπου που γνωρίζουμε. Το ταμπλό διακρίνεται από τον γνωστό γοτθικό ρυθμό με την μεγαλοπρεπή και κάπως χοντροκομμένη εικόνα που χαρακτηρίζει κάθε Rolls-Royce. Φυσικά υπάρχουν όλα τα κομφόρ (μασάζ κ.α.), δυνατότητες διασύνδεσης και συστήματα υποβοήθησης οδηγού. Ο χώρος αποσκευών ξεκινά από τα 600 lt και κορυφώνεται έως τα 1.930 lt.

Την βάση για την Cullinan αποτέλεσε το αλουμινένιο πλαίσιο που προέρχεται από την Phantom. Έχει σχεδιασθεί εκ νέου ώστε το πλούσιο τεχνολογικό DNA της Cullinan να ταιριάξει ιδανικά με μία αυτορρυθμιζόμενη αερανάρτηση (την Magic Carpet Ride) που όμοια της δεν έχει υπάρξει, όπως λέει στο δελτίο Τύπου η Rolls-Royce. Μάλιστα υπάρχει αυτόματο κατέβασμα του σασί στα 40 mm για πιο εύκολη αποβίβαση.

Η αστείρευτη δύναμη της Cullinan προέρχεται από έναν biturbo βενζινοκινητήρα V12 διάταξης που έχει χωρητικότητα 6,75 lt και αποδίδει 850 Nm ροπής από τις 1.600 rpm. Όσο για την ισχύ αυτή φτάνει τα 572 PS που περνούν στους τέσσερις τροχούς με σύστημα ενεργητικής τετραδιεύθυνσης. Για το θηρίο των 2,66 tn δεν ανακοινώνεται το 0-100, αλλά η τελική ταχύτητα περιορίζεται στα 250 km/h με μία μέση εργοστασιακή κατανάλωση στα 15 lt/100 km.

Όπως μπορείτε να δείτε και στις φωτογραφίες η Cullinan δεν περιορίζεται για κίνηση μόνο στην άσφαλτο, αλλά θα τα καταφέρνει περίφημα και στο χώμα τονίζοντας το υδάτινο πέρασμα έως 540 mm. Τουλάχιστον όσοι έχουν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, με την Cullinan δεν έχουν να φοβηθούν κάτι όποτε αποφασίσουν να αφήσουν την άσφαλτο. Είτε αυτοί ως οδηγοί, είτε οι σοφέρ τους...