smart fortwo & smart forfour (VIDEOS)


O Βαγγέλης Πετράκης είδε τα νέα smart απο κοντά και μας μεταφέρει τις εντυπώσεις του.

  • 16/7/2014

Στο Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου στο Παρίσι η smart παρουσιάζει στο κοινό τα νέα fortwo & forfour.

Μέσα στο καλοκαίρι το Car and Driver και συγκεκριμένα ο Βαγγέλης Πετράκης βρέθηκε στο Βερολίνο καλεσμένος της Mercedes-Benz Hellas, για να δει από κοντά το επόμενο μεγάλο βήμα της Mercedes που τυγχάνει να είναι και το μικρότερο.

Με μήκος μόλις 2,69 μέτρα πλάτος 1,66, ύψος 1,55 και μεταξόνιο 1,87 μέτρα το νέο smart fortwo μαζί με το εντελώς νέο forfour είναι προ των πυλών, έχουν σήμερα τα επίσημα αποκαλυπτήριά τους μαζί με το επαναλανσάρισμα της φίρμας, τόσο σε επίπεδο εταιρικής εικόνας, όσο και επικοινωνίας.

Με μεγάλη ιστορία που ξεκινά πίσω στα τέλη της δεκαετίας του ’90 από μια τρελή ιδέα που είχε η Swatch, η γνωστή εταιρία ρολογιών για ένα αυτοκίνητο πόλης και που έμελλε να γίνει το αυτοκίνητο-σύμβολο των αστικών μετακινήσεων το smart fortwo έπρεπε να μετεξελιχθεί.

Η ιδέα πίσω από το εντελώς νέο fortwo βέβαια παραμένει αναλλοίωτη: κλωβός tridion το πατενταρισμένο κουκούλι παθητικής ασφάλειας γίνεται πλέον πιο ασφαλές με χρήση χάλυβα υπερυψηλής αντοχής σε ποσοστό 13% με βελτίωση μερικών ζωτικών χαρακτηριστικών όπως την αύξηση των μετατροχίων, την αύξηση μήκους τους εμπρός μέρους και την ενίσχυση με εγκάρσιους και διαμήκεις βραχίονες του κλωβού ασφαλείας του οχήματος. Παράλληλα το smart fortwo είναι ελαφρύτερο όντας έτσι πιο αποδοτικό ενώ με κύκλο στροφή μόλις 6,95 μέτρων γίνεται το πασπαρτού της πόλης.

Η ίδια πλατφόρμα –και αυτό είναι ίσως το πιο ενδιαφέρον στοιχείο- αποτέλεσε την αρθρωτή βάση για τη δημιουργία του forfour. Το όνομα επανακάμπτει για ένα τετραθέσιο αυτοκίνητο πόλης –το είχε επιχειρήσει στο παρελθόν η εταιρία αλλά χωρίς την αναμενόμενη αποδοχή του κόσμου.

Αυτή τη φορά ο σύμμαχος αντί της Mitsubishi είναι η δαιμόνια Renault αφού με αυτήν παρέα εξέλιξε τούτο το αυτοκίνητο που για τους Γάλλους είναι το Twingo.

Με μήκος 3,49 μέτρα, πλάτος 1,66, ύψος 1,55 και μεταξόνιο 2,49 μέτρα το νέο forfour έχει κίνηση στον πίσω άξονα λοιπόν, ως μια επιλογή που τη χαιρετίζουμε με θέρμη, τοποθέτηση του κινητήρα πίσω, όπως το μάθαμε από το fortwo και επιλογή ανάμεσα από μια νέα γενιά τρικύλινδρων κινητήρων, ενός –προς το παρόν- ατμοσφαιρικού ενός λίτρου απόδοσης  71 ίππων και 91 Nm και ενός 0,9 λίτρου τρικύλινδρου και υπερτροφοδοτούμενου απόδοσης 90 ίππων με σπουδή στη μηχανολογία από τη Renault.

Προσθέστε και το προαιρετικό κιβώτιο διπλού συμπλέκτη έξι σχέσεων (μοναδικό στην κατηγορία του fortwo) αλλά και το υποβοηθούμενο σύστημα μετάδοσης κι έχετε μια εικόνα για το τι σημαίνει fortwo και forfour.

Αυτή είναι λοιπόν η αυριανή εικόνα της smart.