Πρόκληση ατυχήματος από οδηγό που στερείται άδειας ικανότητας οδήγησης - Εξαίρεση από την ασφαλιστική κάλυψη


Με την παράγραφο 1 περ. α' του άρθρου 6β του Ν.489/1976 ορίζεται ότι: «Εξαιρούνται από την ασφάλιση οι ζημίες που προξενούνται από οδηγό ο οποίος στερείται της άδειας ικανότητας οδήγησης που προβλέπεται από τον νόμο για την κατηγορία του αυτοκινήτου οχήματος που οδηγεί». 

  • 28/2/2017

Ηλίας Αρ. Σύριος, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω

Από τη διάταξη αυτή με σαφήνεια προκύπτει ότι δεν υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη για τις ζημιές που προκαλεί ο οδηγός του ασφαλισμένου οχήματος, ο οποίος, κατά τον χρόνο του ατυχήματος, δεν είχε την απαιτούμενη για την κατηγορία του οχήματος που οδηγεί άδεια οδήγησης.

Σε μια τέτοια περίπτωση ο ασφαλιστής που αποζημίωσε τον ζημιωθέντα τρίτο, έχει δικαίωμα αναγωγής κατά του ασφαλισμένου του, από τον οποίο μπορεί να ζητήσει ό,τι κατέβαλε στον άνω ζημιωθέντα. 

Αρκείται δηλαδή η παραπάνω διάταξη, για τον αποκλεισμό της ασφαλιστικής κάλυψης ασφαλισμένου και ζημιογόνου οχήματος, στο ότι ο οδηγός δεν είχε την απαιτούμενη για την κατηγορία του οχήματος αυτού άδεια οδήγησης, όταν έλαβε χώρα το ατύχημα και δεν ερευνάται καν η ύπαρξη της αιτιώδους συνάφειας μεταξύ της παραβάσεως του ασφαλιστικού βάρους και της ζημίας (βλ. Κρητικό, Αποζημίωση από τροχαία αυτοκινητικά ατυχήματα, έκδ. 1992, παρ. 1729). 

Ο αποκλεισμός όμως της ευθύνης του ασφαλιστή, για τον λόγο που αναφέρεται στη διάταξη αυτή, όχι έναντι του ζημιωθέντος τρίτου αλλά έναντι του ασφαλισμένου, μπορεί εγκύρως, όπως προκύπτει από τις διατάξεις των άρθρων 361 ΑΚ, 1 παρ. 1 και 2 του ν. 2496/1997 και 11 παρ. 1 του ν. 489/1976, 11 § 4 του Ν. 489/1975, να συμφωνηθεί μεταξύ ασφαλιστή και ασφαλισμένου και δεν αντιβαίνει σε καμιά συνταγματική επιταγή. 

Η συνομολόγηση του όρου αυτού, που δεν απαλλάσσει μεν τον ασφαλιστή της υποχρέωσής του να αποζημιώσει τον ζημιωθέντα τρίτο, παρέχει όμως στον ασφαλιστή το δικαίωμα να καλύψει τον ασφαλισμένο και να ζητήσει απ' αυτόν (ασφαλισμένο) να του καταβάλει ό,τι θα υποχρεωθεί να καταβάλει ως αποζημίωση στον τρίτο, μπορεί να γίνει είτε με την ενσωμάτωση του όρου αυτού στη σύμβαση ασφάλισης είτε με παραπομπή της σύμβασης στους γενικούς όρους, εφόσον ο Ν.3588/2007 δεν ορίζει κάτι άλλο και είναι δεσμευτικός στις εσωτερικές σχέσεις μεταξύ ασφαλιστή και ασφαλισμένου.

Οι νομικές συμβουλές έχουν ισχύ κατά την περίοδο δημοσίευσής τους στην έντυπη έκδοση του περιοδικού Car and Driver και μπορεί να έχουν ωστόσο τροποποιηθεί.