Test drive: KIA Soul 1.6 CRDi 136 PS 7-DCT


Οικογενειακό με diesel κινητήρα, το οποίο δεν ξεφεύγει από πλευράς κόστους αλλά… ξεφεύγει από πλευράς αισθητικής; Μία καλή επιλογή είναι το KIA Soul 1.6 και μάλιστα με «συν» της ευκολία ενός διπλοσύμπλεκτου κιβωτίου.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ ΦΩΤΟ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΤΟΣ, Β.Π.
  • 10/9/2018

Η αλήθεια είναι πως το KIA Soul δεν είναι ένα μοντέλο, το οποίο παρουσιάστηκε πρόσφατα. Βέβαια, έπειτα από τις επεμβάσεις της κορεατικής εταιρείας το 2014, το Soul απέκτησε ένα ανανεωμένο πρόσωπο και είναι πλέον πολύ ανώτερο σε όλα τα επίπεδα από το μοντέλο, που είχαμε γνωρίσει πριν από την προαναφερθείσα χρονιά. Από πλευράς τεχνολογίας, κρατάμε το γεγονός ότι το Soul έχει υιοθετήσει την πλατφόρμα, η οποία βασίζεται στην αντίστοιχη του τρέχοντος cee’d. Το νέο πλαίσιο αποτελείται κατά 66% από χάλυβα πολύ υψηλής αντοχής, με ισχυρότερες ενώσεις στα πιο σημαντικά σημεία του πλαισίου. Έτσι, ως αποτέλεσμα προέκυψε η αύξηση της ακαμψίας του πλαισίου κατά 29%!

Σε ό,τι αφορά την άνεση της ανάρτησης, κι αυτή εμφανίζεται επίσης βελτιωμένη, με δεδομένη τη στήριξη των εμπρός γονάτων MacPherson σε ένα υποπλαίσιο, επιλογή που έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη μόνωση της καμπίνας από τις δονήσεις, αλλά και τη μείωση της τραχύτητας της κύλισης του αυτοκινήτου. Η δε κρεμαγιέρα έχει μεταφερθεί πιο μπροστά, κάτι που έχει βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό την απόκριση του τιμονιού. Τέλος, τα αμορτισέρ του πίσω άξονα έχουν μεγαλύτερο μήκος και είναι τοποθετημένα κάθετα, παρέχοντας έτσι καλύτερη απορρόφηση των ανωμαλιών κατά την κίνηση του Soul, αλλά και πιο μαλακή λειτουργία.

Από πλευράς χώρων, το Soul θα ικανοποιήσει ακόμα και τις πιο απαιτητικές μεταφορικές ανάγκες τόσο στο σαλόνι του όσο και στο χώρο αποσκευών, που έχει όγκο 354 λίτρων μέχρι την εταζέρα αλλά και αρκετά αυξημένο ύψος κάτι που επιτρέπει τη φόρτωση αρκετών πραγμάτων και πάνω από αυτήν. Παραμένοντας στο εσωτερικό, αξίζει να σημειώσουμε πως η ποιότητα των υλικών που έχουν χρησιμοποιηθεί κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, υπογραμμίζοντας έτσι τα άλματα προόδου -και σε αυτόν τον τομέα- που έχει σημειώσει η κορεατική αυτοκινητοβιομηχανία. Ταυτόχρονα, το επίπεδο του θορύβου στην καμπίνα των επιβατών παραμένει χαμηλό, ακόμα κι αν αυξηθεί η ταχύτητα κίνησης του αυτοκινήτου. Επιπλέον, σε πολύ καλό επίπεδο κινείται και η εργονομία με ευκολία χρήσης όλων των συστημάτων ενώ στα θετικά συγκαταλέγεται και η απόκριση του Multimedia συστήματος έστω και αν η γλώσσα των μενού δεν περιλαμβάνει ελληνικά. Με άλλα λόγια, το Soul 1.6 diesel είναι μία πρόταση, που ενδείκνυται για οικογενειακό μοντέλο, το οποίο θα ταξιδεύει συχνά. Και γιατί όχι, άλλωστε, από κάθε άποψη.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ (ΜΕ ΑΡΙΣΤΑ ΤΟ 10)
KIA SOUL 1.6 CRDi 136 PS 7-DCT

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ 8

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ7

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ 7

ΟΔΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ 8

ΟΔΗΓΙΚΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ 7

ΑΝΕΣΗ/ΧΩΡΟΙ 9

ΑΣΦΑΛΕΙΑ 7

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ 9

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ 7

VALUE FOR MONEY 8

ΣΥΝΟΛΟ77

Σε ό,τι αφορά την κατανάλωση, τα 6,7 λίτρα diesel ανά 100 km είναι μία συμπαθητική επίδοση στο πρόγραμμα Eco που περιορίζει την απόδοση της ροπής και τροποποιεί τη διαχείριση των αλλαγών σχέσων. Υπάρχει βέβαια και πρόγραμμα Normal αλλά και Sport με μια κάποια αίσθηση ζωντάνιας. Οι επιδόσεις δεν είναι από αυτοκίνητο που επιδίδεται σε καταρρίψεις ρεκόρ χρόνου, αλλά για ένα οικογενειακό μοντέλο είναι μια χαρά. Το τιμόνι παρέχει τη ζητούμενη αίσθηση της αμεσότητας, ενώ η ποιότητα της κύλισης βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο. Συνολικά, το Soul δεν εντυπωσιάζει σε όλους τους τομείς όσο τα πιο σύγχρονα μοντέλα της KIA, αφού είναι παλαιότερης ηλικίας. Ωστόσο, μπορεί να σταθεί με αξιώσεις απέναντι στον ανταγωνισμό καθώς προσφέρει έναν διαφορετικό χαρακτήρα ο οποίος μάλιστα στην έκδοση δοκιμής εντυπωσιάζει με τις νεανικές του διχρωμίες.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΜΟΝΤΕΛΟ KIA SOUL 1.6 CRDi 136 PS 7-DCT 2018   TIMH €21.490   ΤΕΛΗ €156

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ 1.582, Turbo, 4 Κύλινδρος, Σε σειρά  ΚΑΥΣΙΜΟ Πετρέλαιο

ΙΣΧΥΣ kW(PS)/rpm 100(136)/4.500  ΡΟΠΗ Nm/rpm 300/1.750-2.500

ΜΕΤΑΔΟΣΗ Αυτόματο, 7 σχέσεων, κίνηση στους εμπρός τροχούς

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ 0-100 σε 11,1 sec, τελική 182 km/h

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ/CO2 5 L/100km, 130 g/km

KIA SOUL 1.6 CRDi 136 PS 7-DCT 2018

ΥΠΕΡ ΧΩΡΟΙ,ΕΡΓΟΝΟΜΙΑ, ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ.

ΚΑΤΑ ΑΥΣΤΗΡΑ «ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ» ΤΥΠΟΥ ΟΔΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ,ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ, ΠΑΛΑΙΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ.