Το Wuling Hongguang πιο δημοφιλές από τη Mercedes C-Class;


Πώς πάνε οι πωλήσεις των αυτοκινήτων σε παγκόσμιο επίπεδο κατά το α’ εξάμηνο της φετινής χρονιάς; Πολλά από τα αποτελέσματα είναι αναμενόμενα, αλλά υπάρχουν και εκπλήξεις...

Όσοι ασχολούμαστε με το αυτοκίνητο και τα θέματα της αγοράς, γνωρίζουμε ποια αυτοκίνητα σημειώνουν αυξημένες πωλήσεις. Το θέμα είναι πως ό,τι γνωρίζουμε έχει να κάνει με την αγορά της Ελλάδας ή και της Ευρώπης. Σε όλον τον κόσμο τι γίνεται; Ανατρέχοντας στον κατάλογο των πωλήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο για το 1ο εξάμηνο του 2018, έρχεται κανείς αντιμέτωπος με κάποια ονόματα, τα οποία είναι από... σπάνια έως άγνωστα, ή με κάποια άλλα, που δεν περιμένει κανείς να τα δει να φιγουράρουν ψηλά σε κατάταξη πωλήσεων. Για παράδειγμα, το VW Passat δεν είναι σίγουρα το πιο δημοφιλές αυτοκίνητο της γερμανικής φίρμας. Ωστόσο, επειδή στην τεράστια αγορά της Κίνας «περνάει η μπογιά του ακόμη» (με το όνομα Magotan), κάτι που ισχύει και για το Jetta, το οποίο διατίθεται σε πολλές ασιατικές αγορές με τα ονόματα Sagitar, Bora και Vento. Το VW Passat, λοιπόν, βρίσκεται στην 7η θέση της κατάταξης με 356.566 μονάδες!

Εξαιτίας του αυξημένου πληθυσμού στην Ασία είναι απολύτως λογικό να βρίσκονται σε υψηλές θέσεις οι Ιάπωνες κατασκευαστές. Στην 50άδα, λοιπόν, φιγουράρουν 6 μοντέλα της Toyota, 5 της Honda, 3 της Nissan, ενώ Mazda, Suzuki και Subaru αντιπροσωπεύονται από έναν εκπρόσωπο. Το Toyota Corolla, το οποίο σε πολλές αγορές ονομάζεται και Auris, καταλαμβάνει τη 2η θέση με 476.112 μονάδες, ενώ 3ο είναι το VW Golf με 431.836.

Ποιο αυτοκίνητο έχει συγκινήσει τους περισσότερους αγοραστές ανά τον κόσμο; Αν γνωρίζετε έστω και λίγα πράγματα από το χώρο του αυτοκινήτου σε διεθνές επίπεδο, έχετε μαντέψει σωστά. Ναι, το δημοφιλέστερο αυτοκίνητο στον κόσμο ανήκει στη Σειρά F της Ford. Το αμερικανικό pick up έχει πουληθεί κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους 534.827 φορές! Πάντως, δεν είναι το μόνο Ford που βρίσκεται στην 50άδα, αφού σε αυτήν υπάρχουν άλλα 4: τα Kuga/Escape - σε άλλες αγορές (14o), Focus (17o), Fiesta (30ο) και Ecosport (50ο). Από πλευράς Αμερικανών έχουμε επίσης δύο μοντέλα της Chevrolet, τα Silverado (10ο) και Equinox (31ο), αλλά και το Dodge RAM (15ο).

Σε επίπεδο ηπείρων ή μεγάλων αγορών, αυτή των ΗΠΑ σημειώνει ανοδική πορεία σε σύγκριση με της Ευρώπης και της Κίνας κατά 2%, με 8,62 εκατομμύρια μονάδες, στην Ευρώπη έχουν πουληθεί 9,77 εκατομμύρια αυτοκίνητα (+3%), ενώ η κορυφή ανήκει στους Κινέζους, που παρουσιάζουν αύξηση της τάξης του 3,9% με 12,23 εκατομμύρια αυτοκίνητα. Σκεφθείτε ότι παρά την πώληση 1.973.242 οχημάτων και μιας ποσοστιαίας αύξησης της τάξης του 3%, οι Γερμανοί δεν μπόρεσαν να ξεπεράσουν τους σαφώς πολυπληθέστερους Ινδούς, που παρουσίασαν αύξηση των πωλήσεων κατά 16%! Στην 3η θέση βρίσκονται οι Ιάπωνες παρά τη μείωση των πωλήσεων στη χώρα κατά 2%.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις κατηγορίες των δημοφιλών αυτοκινήτων, αξίζει να αναφερθεί ότι η έκρηξη των SUV και των εκτός δρόμου μοντέλων είναι διεθνής. Σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι, οι πωλήσεις τους έχουν αυξηθεί κατά 14%, φτάνοντας παγκοσμίως τις 14,95 εκατομμύρια μονάδες. Φυσικά, μέσα στην ίδια την κατηγορία υπάρχουν και οι υπο-κατηγορίες. Έτσι, τα B-SUV πούλησαν περισσότερο κατά 25%, ενώ τα C-SUV αυξήθηκαν κατά 13%.

Ποια μοντέλα μας έκαναν εντύπωση μέσα σε αυτήν την 50άδα, είτε ως ονόματα είτε για τη θέση που κατέλαβαν; Εκτός από αυτά στα οποία έγινε ήδη αναφορά, ξεχωρίζουν τα Toyota Camry ή Aurion σε κάποιες άλλες αγορές (11ο με 313.394 μονάδες), Hyundai Elantra ή Avante ή i35 αλλού (16ο με 287.492 μονάδες), Wuling Hongguang (19ο με 245.137 μονάδες - μην απορείτε, η Κίνα είναι η πολυπληθέστερη χώρα της υφηλίου), VW Lavida (25ο με 221.248 μονάδες), Haval H6 (26ο με 220.653 μονάδες - πρόκειται για ένα αυξημένου όγκου SUV της κινεζικής Great Wall), Baojun 510 (29ο με 216.742 μονάδες - μικρό κινεζικό SUV), ενώ το γνωστό μας από το παρελθόν KIA Cerato ή αλλού Forte ή Κ3 κατετάγη 49ο με 172.830 μονάδες...