ΤΕΥΧΟΣ IOYΛIOY 2017

Οδηγούμε τη 2017 Alfa Romeo Stelvio [video+photos] [ 3/3 ]

Loading the player ...

Αν πριν 50 χρόνια έλεγες σε έναν 30χρονο Alfisti ότι η φίρμα της καρδιάς του θα κατασκεύαζε SUV θα γελούσε. Ο σημερινός αυτοκινητικός πλανήτης όμως, δεν επιτρέπει, πια, τόσο πεντακάθαρες ιδεολογίες. 

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ: ΝΙΚΟΛΑΣ Σ. ΖΑΛΜΑΣ, ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΕΝΙΟΣ ΚΑΤΗΣ, ΦΩΤΟ: ALFA ROMEO

Ήταν Οκτώβρης του '64, και ο Aldo Moro στη διάρκεια της πρώτης του πρωθυπουργίας έκαμε τα εγκαίνια της autostrada del sole, (o αυτοκινητόδρομος που συνδέει το Μιλάνο με την Νάπολη).

Υπάρχει η πληροφορία, κινούμενη ανάμεσα στο μύθο και την πραγματικότητα, ότι την πρώτη μέρα που παραδόθηκε στην κυκλοφορία μερικές δεκάδες κινητήρες Alfa Romeo παρέδωσαν το πνεύμα τους. Η πληροφορία δεν έχει να κάνει με το αναξιόπιστο των κινητήρων, αλλά με τη λύσσα των οδηγών που κατείχαν τα αυτοκίνητα της Μιλανέζικης φίρμας.

ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΗΣ 2017 ALFA ROMEO STELVIO

Η Ιταλία ήταν Ιταλία, οι Αlfa Romeo ήταν Αlfa Romeo και στο χώρο των αγώνων θα συνέχιζαν να γράφουν τις δικές τους ιστορίες με θέαμα και ουσία. Η χώρα έτρεχε μια οικονομική ανάπτυξη και η κοινωνία, σε σχέση με το τι θα ακολουθούσε, μια κοινωνική ειρήνη. Την επόμενη δεκαετία τα προβλήματα άλλαξαν πολλά πράγματα, ανάμεσα σε αυτά και τον προσανατολισμό των Alfa.

Στις μέρες μας στον 21ο αιώνα, το πρώην Μιλανέζικο εργοστάσιο που ανήκει στην Fiat Chrysler Automobiles με επίσημη έδρα το Λονδίνο του Ηνωμένου Βασιλείου, κάνει μια σημαντική προσπάθεια να βρει τμήμα από την χαμένη του ταυτότητα, και μέσω αυτής την επανένταξη του στο πάνω ράφι.

Η Giulia ήταν, είναι ως προς τούτο, στην σωστή συναισθηματική κατεύθυνση με το ανάλογα θελκτικό μηχανολογικό δυναμικό. Και τώρα η Stelvio. Ένα τετρακίνητο SUV. Για το οποίο θα ακουστεί ότι «η Stelvio είναι πρώτα Αlfa Romeo και μετά SUV» ή πως «στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του μοντέλου περιλαμβάνονται το εξαιρετικά σπορ στυλ της Alfa Romeo, οι εκπληκτικές επιδόσεις και ο άρτιος τεχνολογικός εξοπλισμός που το τοποθετεί στην κορυφή της μεσαίας SUV premium κατηγορίας».

Μάλιστα. Με μια λιγότερο συναισθηματική προσέγγιση, και έντονη την επιθυμία για επιβίωση και εμπορική ανάκαμψη, η κίνηση κρίνεται σωστή αν όχι απαραίτητη.

 

Τεχνολογικά

H Alfa Romeo Stelvio first edition, μας έρχεται με τον νέο αλουμινένιο δίλιτρο τετρακύλινδρο κινητήρα βενζίνης άμεσου ψεκασμού που αποδίδει μέγιστη ιπποδύναμη 280 ίππων στις 5.250 rpm και μέγιστη ροπή 400 Nm στις 2.250 rpm.

Με σύστημα άμεσου ψεκασμού υψηλής πίεσης 200 bar, που εξασφαλίζει ακαριαία απόκριση σε όλο το φάσμα στροφών καθώς και  ηλεκτροϋδραυλικό σύστημα ενεργοποίησης βαλβίδων MultiAir, καθώς και το διπλό σύστημα υπερτροφοδοσίας. Το μηχανικό σύνολο, συνδυάζεται με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων 8 σχέσεων και κεντρικό άξονα μετάδοσης από ανθρακονήματα.

Ο βασικός εξοπλισμός της περιλαμβάνει το σύστημα τετρακίνησης all-wheel drive, με τεχνολογία Q4, σχεδιασμένο για να διαχειρίζεται την κατανομή της ροπής σε πραγματικό χρόνο. Η αρχιτεκτονική του περιλαμβάνει ένα ενεργό ενδιάμεσο κιβώτιο μεταφοράς ροπής και εμπρός διαφορικό, ειδικά σχεδιασμένα έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στη σωστή διαχείριση της ροπής και την άμεση απόκριση κατά την επιτάχυνση. Το σύστημα ελέγχει συνεχώς μία σειρά παραμέτρων και αναλόγως των συνθηκών κίνησης και της επιλογής λειτουργίας στο AlfaTM DNA Pro κατανέμει ανάλογα τη ροπή ανάμεσα στους δύο άξονες.

%PHOTOGALLERY1%

Υπό κανονικές συνθήκες κινείται σαν κλασσικό πισωκίνητο μοντέλο, καθώς όλη η ροπή του κινητήρα μεταδίδεται στον πίσω άξονα. Ωστόσο, σε περίπτωση όπου ανιχνευθεί μειωμένη πρόσφυση σε κάποιον τροχό, τότε το σύστημα μεταφέρει αυτόματα ροπή και στον εμπρός άξονα, σε ποσοστό μέχρι και 50%.

Στον βασικό εξοπλισμό της Stelvio First Edition περιλαμβάνονται και τα νέα συστήματα ενεργητικής ασφάλειας όπως τα Integrated Braking System, Forward Collision Warning, Autonomous Emergency Brake και Lane Departure Warning. Τον εξοπλισμό ολοκληρώνουν η κάμερα οπισθοπορείας με δυναμικές γραμμές καθοδήγησης, οι αισθητήρες παρκαρίσματος εμπρός και πίσω, η ηλεκτρικά ανοιγόμενη πόρτα του χώρου αποσκευών και αυτόματη ενεργοποίηση των εμπρός προβολέων.

 

Πρώτες εντυπώσεις

Κάτω από έναν φιλόφρονα καταγάλανο ουρανό περιδιαβαίνοντας ανάμεσα σε Ελβετία και Ιταλία στα ψηλά και χιονισμένα περάσματα των Άλπεων μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωριστούμε με το πρώτο SUV που κατασκεύασε η Alfa Romeo, την Stelvio, τόσο στη βενζινοκίνητη έκδοσή της με τους 280 ίππους όσο και την πετρελαιοκίνητη με τους 210.

Σαν πρώτη εντύπωση οφείλουμε να δώσουμε τα εύσημά μας για την προσπάθεια αλλά και το αποτέλεσμα της Alfa Romeo. Ξεκινώντας από την βενζινοκίνητη έκδοση,  με έναν κινητήρα που μέχρι τώρα δεν είχε τύχει να οδηγήσουμε, ο οποίος με τη βοήθεια του αυτόματου ZF κιβωτίου δίνει την απαραίτητη «σπιρτάδα» στο 1.650 κιλών αμάξωμα. Εξαίρετη η αίσθηση του τιμονιού που ξεφεύγει από τα στενά όρια του SUV και παραπέμπει σε μια σπορτίφ έκδοση, αξιοσέβαστες επιδόσεις και εσωτερικό διάκοσμο που κατ' αρχάς μπορεί να σταθεί ανάμεσα στον οξύ ανταγωνισμό. 

Την ίδια πολύ θετική  εντύπωση για τη λειτουργικότητα της ανάρτησης, που είχαμε από την Giulia, αποκομίσαμε και για την Stelvio, που στις συνθήκες, τουλάχιστον, των δρόμων που οδηγήσαμε έδειξε τα χαρακτηριστικά της.

Τις εντυπώσεις περί «σπιρτάδας» μοιραία δε μπορούμε να αποκομίσουμε από την πετρελαιοκίνητη έκδοση όπου κινείται σε πιο ράθυμους ρυθμούς με πλεονέκτημα σε αυτήν την περίπτωση την οικονομία.

Μιλώντας για τιμές ας γράψουμε πως για την 2.0 280 PS AT Petrol LAUNCH EDITION 4X4  θα απαιτηθούν τουλάχιστον 70.300 €, ενώ η 2.2 210 PS AT DIESEL SUPER 4X4 ξεκινά από 57.000 €.

Στην Ελλάδα, η Stelvio θα προσφέρεται με 5 χρόνια εγγύηση, 5 χρόνια οδική βοήθεια, 5 χρόνια service και 5 χρόνια ευνοϊκή χρηματοδότηση μέσω FCA Bank, ενώ τα πρώτα αυτοκίνητα αναμένεται να φτάσουν τελη Μαρτίου με αρχές Απριλίου.

 

Video - 2017 Alfa Romeo Stelvio

%VIDEO1%