Η αρχή είναι, τελικά, το ήμισυ του παντός;


Πέμπτη συνεχόμενη νίκη για τον Sebastien Ogier στο Monte Carlo και... πλώρη για την κατάκτηση του πέμπτου διαδοχικού τίτλου του στο WRC.

  • 28/1/2018

Όμως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Το γράψαμε και παραπάνω. Το Monte είναι «ιδιαίτερων συνθηκών» αγώνας και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί «προάγγελο» του τι θα δούμε στα επόμενα Ράλι της χρονιάς. Άλλο πράγμα το χιόνι της Σουηδίας, άλλο το χώμα του Μεξικού. Εδώ ακόμα κι αυτό Monte Carlo φέτος εν πολλοίς δεν είχε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Ασφαλώς ο Ogier ξεκινά με ένα προβάδισμα. Ψυχολογικό και (πλέον και) βαθμολογικό, μιας και οι 26 πόντοι που κατέκτησε στο Monte Carlo τον φέρνουν με το «καλημέρα» της σεζόν στην κορυφή. Όμως ο δρόμος είναι μακρύς και φάνηκε από τον πρώτο αγώνα της χρονιάς πως η σεζόν θα έχει εκπλήξεις και θα μας προσφέρει έντονες συγκινήσεις.

Ο θυμόσοφος λαός μας λέει πως «η αρχή είναι το ήμισυ του παντός». Στη θεωρία είναι κάτι που θα μπορούσε να ειπωθεί και για το ξεκίνημα του φετινού Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλι, μιας και με την πέμπτη συνεχόμενη νίκη του στο πάντα «ιδιαίτερων συνθηκών» Monte Carlo ο Sebastien Ogier έδειξε πως έρχεται με... κεκτημένη ταχύτητα από την κατάκτηση του πέμπτου διαδοχικού τίτλου του στο WRC.

Ο Ott Tanak, επί παραδείγματι, είναι ταχύς, αποφεύγει τα λάθη και είναι ξεκάθαρο πως επάνω του η Toyota βασίζει πολλές από τις ελπίδες της για κατάκτηση ενός τίτλου. Ο Εσθονός είναι «χεράς», τούτο δεν αμφισβητείται, και όσο θα κατανοεί τις ιδιαιτερότητες του Yaris, τόσο θα βελτιώνει την απόδοσή του. Και θα βάζει δύσκολα στον περυσινό teammate του.

 

Κομβικής σημασίας χρονιάς, όμως, είναι το 2018 και για τη Hyundai. Το Monte Carlo ήταν καταστροφικό για την κορεατική ομάδα, η οποία ξεκίνησε τη σεζόν με όνειρα κι ελπίδες για κατάκτηση του τίτλου στους κατασκευαστές. Μεγάλος στόχος, πλην όμως ρεαλιστικός. Και ουδείς γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι εάν οι Κορεάτες δεν τα καταφέρουν ούτε και φέτος.

Διότι, εντάξει, με αντίπαλο τη Volkswagen ήταν δύσκολο να πάρουν τίτλο. Όμως πέρυσι τον έχασαν από την (ημιεργοστασιακή) M-Sport του δαιμόνιου Malcolm Wilson, κάτι που δεν ήχησε καλά στα αυτιά των ανθρώπων του εργοστασίου. Φαίνεται πως το 2018 είναι «do or die» για τη Hyundai κι αν χαθεί και φέτος το Πρωτάθλημα, τότε το μέλλον είναι άδηλο…

 

 

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Θέση

Πλήρωμα

Ομάδα

Αυτοκίνητο

Χρόνος/Διαφορά 

1

Sebastien Ogier, J.Ingrassia

M-Sport Ford WRT

Ford

4h18m55.5s

2

Ott Tanak, M.Jarveoja

Toyota Gazoo Racing WRT

Toyota

58.3s

3

Jari-Matti Latvala, M.Anttila

Toyota Gazoo Racing WRT

Toyota

1m52.0s

4

Kris Meeke, P.Nagle

Citroen Total Abu Dhabi WRT

Citroen

4m43.1s

5

Thierry Neuville, N.Gilsoul

Hyundai Shell Mobis WRT

Hyundai

4m53.8s

6

Elfyn Evans, D.Barritt

M-Sport Ford WRT

Ford

4m54.8s

7

Esapekka Lappi, J.Ferm

Toyota Gazoo Racing WRT

Toyota

4m57.5s

8

Bryan Bouffier, X.Panseri

M-Sport Ford WRT

Ford

7m39.5s

9

Craig Breen, S.Martin

Citroen Total Abu Dhabi WRT

Citroen

9m06.7s

10

Jan Kopecky, P.Dresler

Skoda Motorsport II

Skoda

16m43.0s