Πιο κοντά από ποτέ οι Ηνωμένες Πολιτείες στο WRC


Το Ράλλυ ΗΠΑ ετοιμάζεται να επιστρέψει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, με τον promoter να διοργανώνει προπαρασκευαστικούς αγώνες φέτος.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ - ΦΩΤΟ: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool
  • 30/1/2024

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι πολυπόθητη αγορά όχι μόνο για τη Formula 1, αλλά και για το WRC, που θέλει να επεκτείνει το κοινό του κι εκτός του στενού πλαισίου της Ευρώπης.

Η τελευταία φορά που το πρωτάθλημα επισκέφτηκε τη χώρα ήταν το 1988 με το Olympus Rally, το οποίο τότε είχε κερδίσει ο Miki Biasion με Lancia Delta HF Integrale.

Τα τελευταία χρόνια, όμως, έχει αναζωπυρωθεί το ενδιαφέρον των Αμερικανών για έναν αγώνα WRC στα χώματά τους. Για αυτόν τον λόγο συστάθηκε μία επιτροπή με έμπειρουςανθρώπους πάνω στα ράλλυ, κι έχοντας τη στήριξη της ARA (American Rally Association), διοργάνωσαν ένα demo event το 2024, ώστε να αποδείξουν στη FIA και τον promoter του θεσμού ότι αξίζουν να έχουν μία θέση στο καλεντάρι.

Ακόμα ένα τέτοιο event θα λάβει χώρα στις 14-16 Ιουνίου, στην περιοχή Chattanooga του Τενεσί. Η προτεινόμενη διαδρομή περνά από τον Εθνικό Δρυμό των Τσερόκι και τον ποταμό Ocoee, ενώ το όλο εγχείρημα έχει τη στήριξη της κυβέρνησης της πολιτείας, των τοπικών αρχών και ιδιωτών χορηγών.

Παρόλα αυτά, αν οι ΗΠΑ βρουν θέση στο πρόγραμμα, αυτό δεν θα γίνει πριν το 2026.

«Οι ΗΠΑ δεν θα είναι έτοιμες για το 2025, 100%,» δήλωσε ο διευθυντής αγώνων του WRC, Simon Larkin.

«Όταν πάμε στις ΗΠΑ, θέλουμε να κάνουμε περισσότερα από το να πάμε εκεί και να κάνουμε ένα ράλλυ. Θέλουμε να έχουμε μια εκδήλωση που θα έχει αντίκτυπο, γιατί είναι μια αγορά που είναι σημαντική, επομένως δεν θέλουμε απλώς να πάμε εκεί και να τρέξουμε.

«Θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι είναι μια διοργάνωση που έχει επαρκή χρηματοδότηση αλλά και αρκετό χρόνο για δοκιμές. Έχουμε ήδη μεγάλη υποστήριξη τόσο από την πολιτεία όσο και από την περιφερειακή κυβέρνηση. Είναι μόνο μερικά κομμάτια χρηματοδότησης που πρέπει να βρεθούν».

Πηγή: Motorsport.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το προσωπικό δράμα του Ogier που τον επηρέασε στο Ράλλυ Μόντε Κάρλο

Πώς εξηγείται η πτώση του Evans στο Ράλλυ Μόντε Κάρλο

Dacia Sandrider: Αυτό είναι το αγωνιστικό των Ρουμάνων για το Ράλλυ Ντακάρ 2025 (photos)