Αποστολή στην Ρουμανία: Οδηγούμε τη νέα BMW X7 (video)


Το μεγαλύτερο SUV της ΒΜW διαθέτει πολυτέλεια και άνεση στο maximum και παρά το μέγεθός του δεν χάνει τον οδηγοκεντρικό χαρακτήρα που συνοδεύει κάθε μοντέλο της εταιρίας.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ, ΦΩΤΟ: ΒΜW
  • 10/6/2019

Ήταν μάλλον προδιαγεγραμμένο να συμβεί. Με τις αγορές των ΗΠΑ και -κυρίως- της Κίνας να πιέζουν για ακόμα μεγαλύτερα αμαξώματα και νέα επίπεδα πολυτέλειας και τον ανταγωνισμό να έχει ήδη πιάσει θέση στην κατηγορία των μεγάλων SUV, η BMW δεν θα μπορούσε να μείνει με κορύφωση της γκάμας τις Χ5/Χ6. Προφανώς χρειαζόταν κάτι πιο πληθωρικό σε διαστάσεις και σε πολυτέλεια, και αυτό ήρθε με τον πιο εμφατικό τρόπο: την Χ7, την οποία είχαμε την ευκαιρία να οδηγήσουμε σε μία άκρως ενδιαφέρουσα οδηγική εμπειρία μεταξύ Ρουμανίας και Βουλγαρίας. 

Η πρώτη εντύπωση που κυριαρχεί βλέποντας την Χ7 είναι ότι είναι ΠΟΛΥ μεγάλη. Και όντως έτσι είναι, καθώς τα αριθμητικά μεγέθη την φέρνουν ακόμα και πιο πάνω από την 7άρα, με το μήκος να βρίσκεται στα 5.150 χιλιοστά, το πλάτος στα 2.000 χιλιοστά και το ύψος στα 1.895 μέτρα. Το βασικό στοιχείο του σχεδίου -και αυτό που συζητήθηκε ποικιλοτρόπως- είναι η τεράστια γρίλια στο εμπρός μέρος, η οποία πάντως από κοντά δεν δείχνει καθόλου παράταιρη και δίνει αυτόν τον τόνο κυριαρχίας και επιβολής που θέλει η BMW από το μεγαλύτερο SUV της. Οι σχεδιαστές έκαναν επίσης αρκετή προσπάθεια να μειώσουν οπτικά τουλάχιστον την αίσθηση του όγκου, κάτι που πέτυχαν σε μεγάλο βαθμό, με αποτέλεσμα παρά τις διαστάσεις του να δείχνει αρμονικό και άμεσα αναγνωρίσιμο ως μοντέλο της εταιρίας.

Στο εσωτερικό το παιχνίδι μεταφέρεται στην έδρα της BMW, καθώς όλα βρίσκονται στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο είτε σε ότι έχει να κάνει με την ποιότητα των υλικών είτε με την πληθώρα των στοιχείων του εξοπλισμού. Η διάταξη είναι επταθέσια, με την μεσαία σειρά καθισμάτων να έχει την δυνατότητα να φιλοξενήσει είτε τρεις είτε δύο επιβάτες (σε χωριστές "πολυθρόνες" για μεγαλύτερη άνεση) ενώ η τρίτη σειρά καθισμάτων μπορεί να φιλοξενήσει λογικού ύψους ενήλικες χωρίς μεγάλες παραχωρήσεις από την πλευρά τους. Στην επταθέσια διάταξη το πορτ-μπαγκάζ είναι στα επίπεδα ενός καλού μοντέλου της κατηγορίας C, στα 326 λίτρα, ανεβαίνει στα 750 λίτρα σε πενταθέσια διάταξη, ενώ και με τις δύο σειρές καθισμάτων αναδιπλωμένες η χωρητικότητα φθάνει στα 2.120 λίτρα.

Από εκεί και πέρα έχουμε να κάνουμε με μία ακόμα υψηλή επίδειξη των δυνατοτήτων της BMW να δημιουργεί προϊόντα απόλυτης κατασκευαστικής τελειότητας, με κορυφαία σε ποιότητα και αίσθηση υλικά, αψεγάδιαστη εργονομία και μία πανταχού παρούσα αίσθηση πολυτέλειας του υψηλότερου επιπέδου. Αν και υπάρχουν αρκετά γνώριμα στοιχεία από την υπόλοιπη σειρά των μοντέλων, εδώ το φινίρισμα και η γενικότερη προσαρμογή είναι ενός άλλου ειπέδου, αντάξιου μιας ναυαρχίδας της BMW. Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει τα πάντα από αυτόματο κλιματισμό πέντε ζωνών και μία εντυπωσιακή παρνοραμική οροφή τριών τμημάτων μέχρι ένα απίστευτο ηχοσύστημα της Bowers & Wilkins με 20 ηχεία και ενισχυτή των 1.500W!

Όλα αυτά συνδυάζονται με τα "κλασικά" στοιχεία της BMW, το εξαιρετικό σύστημα infotainmemt 7ης γενιάς με τις δύο οθόνες των 12,5 ιντσών (μία στο κέντρο και μία ως πίνακας οργάνων) που είναι ίσως το πιο ολοκληρωμένο αυτή την στιγμή στην αγορά. Μαζί  υπάρχει όλη η "ομπρέλα" συστημάτων υποστήριξης του οδηγού όπως τα Active Cruise Control με λειτουργία Stop & Go, Driving Assistant Professional με Steering και lane control assistant, Lane Change Warning και Lane Departure Warning, Lane Keeping Assistant και προστασία από πλευρική σύγκρουση, υποστήριξη ελιγμού αποφυγής εμποδίου, Προειδοποίηση Διέλευσης κυκλοφορίας (Crossing traffic warning), Προειδοποίηση Προτεραιότητας (Priority warning) και Προειδοποίηση Πορείας στο αντίθετο ρεύμα (Wrong-way warning). Τελευταία γενιά BMW Head-Up Display. Emergency Stop Assistant (δεν διατίθεται στην Ευρώπη). Parking Assistant με νέα κάμερα οπισθοπορείας και Reversing Assistant, στάνταρ.

Στα μηχανικά μέρη, ως βάση για την εξέλιξη της Χ7 χρησιμοποιείται το δάπεδo CLAR που σε λίγο διαφοροποιημένη μορφή χρησιμοποιείται και στην 7άρα. Πάνω σ' αυτή την ήδη εξαιρετική βάση, οι μηχανικοί της BMW θέλησαν να δημιουργήσουν το πιο οδηγοκεντρικό μεγάλο SUV της κατηγορίας του, προσπαθώντας να μειώσουν στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τα εγγενή προβλήματα που έχει ένα ψηλό και κοντά στους 2,5 τόνους αμάξωμα. Οι αναρτήσεις αποτελούνται από διπλά ψαλίδια εμπρός και πολλαπλούς συνδέσμους πίσω, ενώ διατίθεται και η επιλογή της adaptive αερανάρτησης και στους δύο άξονες. Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο είναι η ενεργή τετραδιεύθυνση, η οποία κάνει το όχημα αρκετά ευέλικτο για το μέγεθός του και πιο άμεσο στις αντιδράσεις του σε κλειστές στροφές. Ενώ για τον περιορισμό των κλίσεων διατίθενται εξτρά και ενεργές αντιστρεπτικές. Το μπλοκέ διαφορικό στον πίσω άξονα είναι στάνταρ στις ακριβές εκδόσεις ενώ υπάρχει και ένα πακέτο Off-Road που επιτρέπει την επιλογή προγραμμάτων οδήγησης xSand, xGravel, xRocks και xSnow μέσω μπουτόν (η απόσταση από το έδαφος είναι στα 221 χιλιοστά). Η τετρακίνηση xDrive δίνει και εδώ το παρών, τα φρένα αποτελούνται από αεριζόμενους δίσκους εμπρός και πίσω ενώ οι τροχοί ξεκινούν από τις 20 και φθάνουν έως και τις 22 ίντσες προαιρετικά.

Σε ό,τι αφορά τους κινητήρες, το μοντέλο θα διατίθεται σε τέσσερις εκδόσεις κατά την φάση του λανσαρίσματος Η BMW X7 xDrive40i με 340 ίππους και 450 Nm ροπής από τον εξακύλινδρο εν σειρά των 2.998 κ.εκ. (επιτάχυνση 0-100 km/h σε 6,1 δευτερόλεπτα), η X 7 xDrive 50 i (δεν διατίθεται στην Ευρώπη) με τον V8 των 4.395 κ.εκ., 462 άλογα και 650 Nm ροπής από τις 1.500 rpm (0-100 km/h σε 5,4 δευτερόλεπτα), η πετρελαιοκίνητη X 7 xDrive 30 d με 265 ίππους από 2.993 κ.εκ. και ροπή 620 Nm (0-100 km/h σε 7.0 δευτερόλεπτα) και η επίσης πετρελαιοκίνητη X 7 M 50 d με τον ίδιο τρίλιτρο εξακύλινδρο diesel απόδοσης 400 ίππων με ροπή στα 760 Nm (0-100 km/h σε 5,4 δευτερόλεπτα). Όλοι οι κινητήρες συνδυάζονται με οκτατάχυτο αυτόματο κιβώτιο Steptronic 8 σχέσεων. 

Στον δρόμο η Χ7 είναι όλα όσα περίμενες και μερικά πράγματα που δύσκολα θα μπορούσες να φανταστείς ότι θα "έδεναν" με ένα τόσο ογκώδες και βαρύ αυτοκίνητο. Σε πρώτη φάση τα αυτονόητα: η άνεση της ανάρτησης και η αποκοπή της καμπίνας από όλα όσα συμβαίνουν έξω από το αυτοκίνητο είναι πραγματικά επική. Δεν  υπάρχει απολύτως τίποτα που θα μπορεί να διαταράξει την ηρεμία και την ευζωία των ανθρώπων που βρίσκονται μέσα σ' αυτή την κινούμενη κάψουλα, ακόμα και κάτω από τους τεράστιους τροχούς βρίσκεται ταλαιπωρημένη βαλκανική άσφαλτος. Η αίσθηση υπεροχής πίσω από το τιμόνι της Χ7 είναι κάτι που πρέπει να το ζήσεις για να μπορέσεις να το περιγράψεις, ενώ και το αίσθημα της ασφάλειας κυριαρχεί σε κάθε σου κίνηση (αρκεί να μην έχεις το άγχος για το αν χωράς...).

Οι κινητήρες ακόμα και των βασικών εκδόσεων έχουν επαρκή δύναμη και αρκετή ροπή χαμηλά για να τραβήξουν με πειθώ το βαρύ αμάξωμα, στα πλαίσια βέβαια κίνησης και οδηγικής μενταλιτέ που βάζει ο χαρακτήρας του αυτοκινήτου. Η έκπληξη που σας λέγαμε έρχεται από την συμπεριφορά της Χ7 σε δρόμους λίγο πιο στενούς και απαιτητικούς από το πλαίσιο και την ανάρτηση. Οι μηχανικοί έχουν κάνει πραγματικά εξαιρετική δουλειά, διατηρώντας όσο γίνεται το ξεχωριστό οδηγικό πνεύμα μιας BMW, με το τιμόνι μεταβλητής υποβοήθησης να έχει εξαιρετική αίσθηση και την ανάρτηση να μην επιτρέπει αυξημένες κλίσεις και περιττά δράματα στα πιο ορεινά στροφιλίκια που περάσαμε. Η τετραδιεύθυνση λειτουργεί αποτελεσματικά στο να μειώνει την αίσθηση του όγκου, τα φρένα στέκουν στο ύψος (και το βάρος...) των περιστάσεων, ενώ και τα ηλεκτρονικά συστήματα κάνουν ότι χρειάζεται για να προστατέψουν τα 5 μέτρα πανάκριβης λαμαρίνας από τα ταπεινά οχήματα που κινούνται δίπλα σου αν κάποια στιγμή ξεχαστείς και  υπερβάλλεις. 

Η νέα BMW X7 διατίθεται ήδη στην χώρα μας με τιμές που ξεκινούν από τα 117.000 ευρώ για την xDrive30d, τα 123.000 ευρώ για την xDrive40i και τα 155.600 ευρώ για την Μ50d. Σε κάθε περίπτωση αντιπροσωπεύει μία ακόμα υψηλή επίδειξη δύναμης από την BMW, η οποία για άλλη μια φορά διεκπεραιώνει μία αποστολή με την απόλυτη προσήλωση στο γράμμα και το πνεύμα της εταιρίας όπως την ξέρουμε από άλλες πιο ταιριαστές στην ίδια κατηγορίες. Η Χ7 είναι ίσως το πιο οδηγοκεντρικό μεγάλο πολυτελές SUV κάτι που θα εκτιμήσουν οι λίγοι και εκλεκτοί γνώστες. Οι υπόλοιποι θα βρουν ένα αψεγάδιαστο επίτευγμα τεχνολογίας και πολυτέλειας και μαζί ένα κορυφαίο πακέτο οδηγικής επιβολής σε κάθε γωνιά του πλανήτη, από εκείνα που μόνο οι Βαυαροί μπορούν να φτιάχνουν με τόση άνεση και αυτάρκεια, λες και είναι το πιο φυσικό πράγμα του κόσμου. Και για την BMW μάλλον είναι.