Αυτό είναι το livery της Ferrari για το GP Μαϊάμι (photos)


Η Ferrari έχει χρησιμοποιήσει τους χρωματισμούς Azzurro La Plata κι Azzurro Dino, αποτίωντας φόρο τιμής στη μακρά ιστορία της.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: FERRARI
  • 1/5/2024

Μετά από αρκετά teasers, η Ferrari αποκάλυψε το ειδικό της livery για το GP Μαϊάμι, προσθέτοντας στην SF-24 τους χρωματισμούς Azzurro La Plata κι Azzurro Dino. Πρόκειται για μία μοναδική εμφάνιση, την οποία η ιταλική ομάδα θα χρησιμοποιήσει αποκλειστικά για τον αγώνα στη Φλόριντα κι αποτίει φόρο τιμής στα μονοθέσιά της από τη δεκαετία του '60 και του '70.

Πιο συγκεκριμένα, οι δύο αποχρώσεις του γαλάζιου έχουν τοποθετηθεί στην μπροστινή και την πίσω αεροτομή, το κάλυμμα του κινητήρα, όπου βρίσκεται και το λογότυπο του νέου χορηγού της ομάδας, Hewlett Packard, το halo, τους καθρέφτες, τους αριθμούς, αλλά και τα καλύμματα των τροχών.

Η τελευταία προσθήκη αποτελεί νύξη στο παρελθόν της ομάδας, αφού παρόμοιους τροχούς έφερε η 158 F1 του John Surtees, όταν κατέκτησε τον τίτλο του παγκόσμιο πρωταθλητή της Formula 1 το 1964, πριν ακριβώς 60 χρόνια. Το livery έχει εμπνευστεί επίσης από τα μονοθέσια και τα αυτοκίνητα υψηλών επιδόσεων του Αμερικανού εισαγωγέα Luigi Chinetti, που χρησιμοποιούσε αντίστοιχα χρώματα.

Εκτός αυτού, πρόκειται για τις αποχρώσεις που είχαν για χρόνια οι στολές των εργαζόμενων του εργοστασίου της Ferrari στο Maranello, που πήγαιναν κόντρα στο καθεστώς του «λευκού πουκάμισου» που ήταν η σταθερά των εργασιών γραφείου.

Οι συνδέσεις με το παρελθόν δε σταματούν εκεί, αφού το Azzurro La Plata ήταν το χρώμα που αγαπούσε περισσότερο ο Alberto Ascari κι εκείνο που χρησιμοποιούσε περισσότερο στη στολή, το κράνος και το μονοθέσιό του, κατά τις πιο επιτυχημένες σεζόν του με τη Ferrari. Αντίστοιχα, το Azzurro Dino χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον από τους Arturo Merzario και Clay Regazzoni κατά τη δεκαετία του '70.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Επίσημο: Ο Adrian Newey αποχωρεί από τη Red Bull στις αρχές του 2025

Η (παρ’ ολίγον τριπλή) τραγωδία που άλλαξε τον ρουν του μηχανοκίνητου αθλητισμού

Roland Ratzenberger: Ο θάνατος που ο κόσμος της Formula 1 τείνει να ξεχνά