Oκτώ κορυφαία ευρωπαϊκά κάμπινγκ για υπέροχες διακοπές


Το κάμπινγκ προσφέρει ανόθευτη επαφή με τη φύση και μία ανεπανάληπτη αίσθηση ανεξαρτησίας, ωστόσο μπορεί να συνδυαστεί και με ανέσεις πολυτελούς ξενοδοχείου, όπως συμβαίνει με τις οκτώ ευρωπαϊκές προτάσεις μας.

  • TOY ΠΕΤΡΟΥ ΠΙΤΣΙΝΗ ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 30/7/2023

Η πανδημία έκανε ακόμα δημοφιλέστερες τις διακοπές σε κάμπινγκ, καθώς θεωρούνται υγειονομικά ασφαλέστερες σε σχέση με τους κλειστούς χώρους ενός ξενοδοχείου, ενώ εξακολουθούν να προσφέρουν μία αδιαμεσολάβητη επαφή με τη φύση και μία μοναδική αίσθηση ανεξαρτησίας.

Ωστόσο, και εδώ έχουμε σημαντικές εξελίξεις με τη νέα τάση του Glamping, όπως ονομάζεται η διαμονή σε οργανωμένα κάμπινγκ, με καταλύματα που διαθέτουν ανέσεις πολυάστερων ξενοδοχείων και υπόσχονται ανεπανάληπτες εμπειρίες διανυκτέρευσης μέσα σε ελικόπτερα, μπανγκαλόους σε σχήμα διαστημόπλοιου, εντυπωσιακά δεντρόσπιτα, κλπ.

Δείτε οκτώ τέτοιες χαρακτηριστικές περιπτώσεις σε διάφορες  και διαφορετικές υρωπαϊκές χώρες και είμαστε βέβαιοι, ότι θα συμφωνήσετε μαζί μας.

1. Ξύλινα βαρέλια στη Βαυαρία

Κάμπινγκ πολυτελείας μέσα σε ένα κατάφυτο περιβάλλον εγγυάται το Camping Deluxe στον Μέλανα Δρυμό της Βαυαρίας. Οι επισκέπτες του έχουν απεριόριστη θέα στο Εθνικό Πάρκο της Βαυαρίας και στο όρος Βάτσμαν των γερμανικών Άλπεων με υψόμετρο 2.713 μέτρων, που φημίζεται για το ασυνήθιστο σχήμα του. Οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν 196 θέσεις για αυτοκινούμενα οχήματα και τροχόσπιτα, ξύλινα σπιτάκια και σαλέ, αλλά και μεγάλα ξύλινα βαρέλια, που μπορούν να φιλοξενήσουν έως τέσσερα άτομα.

Ο εξοπλισμός των τελευταίων είναι ιδιαίτερα αναβαθμισμένος, καθώς διαθέτουν ενδοδαπέδια θέρμανση, τηλεόραση, ψυγείο και βεράντα με ξαπλώστρες. Υπάρχουν, επίσης, σάουνες, εσωτερική και εξωτερική πισίνα, ζώνες ανάπαυσης και διαλογισμού και μεγάλες βεράντες με ανεπανάληπτη θέα. Σε λογικά επίπεδα κυμαίνεται το κόστος διανυκτέρευσης, που ανέρχεται κατά μέσο όρο γύρω στα 75 ευρώ για το ζευγάρι.

2. Δεντρόσπιτα στους Δολομίτες

Το Caravanpark Sexten Camping βρίσκεται στο Νότιο Τιρόλο της Ιταλίας και προσφέρεται για συναρπαστικές και γκλαμουράτες διακοπές, καθώς διαθέτει πάνω από 300 σημεία στάθμευσης για αυτοκινούμενα οχήματα και τροχόσπιτα και περιλαμβάνει εννέα σάουνες, μεγάλα τζακούζι, κλειστό κολυμβητήριο και ανοιχτή πισίνα, ακόμη και στεγασμένο τοίχο αναρρίχησης για τους περιπετειώδεις χαρακτήρες.

Χάιλαϊτ θεωρούνται πάντως χωρίς αμφιβολία τα ενοικιαζόμενα δεντρόσπιτα, που απέχουν 3,5 μέτρα από το έδαφος, έχουν 35 τετραγωνικά μέτρα επιφάνεια και απαρτίζονται από κρεβατοκάμαρα, σαλονάκι, μπάνιο, τζακούζι και ατομική σάουνα. Η διανυκτέρευση κοστίζει για δύο άτομα κάτι λιγότερο από 400 ευρώ και σε αυτή την τιμή περιλαμβάνεται η απίστευτη θέα στους ιταλικούς Δολομίτες.

3. Διανυκτέρευση σε ελικόπτερο

Το πάρκο Ardoer Vakantiepark στην περιφέρεια Overijssel της Ολλανδίας έχει έναν πολυθεματικό, βιωματικό χαρακτήρα και απευθύνεται κυρίως σε οικογένειες τουριστών με παιδιά. ‘ Ετσι, διαθέτει μεταξύ άλλων δικό του λιμανάκι, κλειστό κολυμβητήριο με νεροτσουλήθρες και μία σειρά παιδότοπων για τους μικρούς επισκέπτες του.

Μικροί και μεγάλοι, πάντως, «λιγουρεύονται» το ελικόπτερο τύπου ΜΙ2, που βρίσκεται πάνω σε μία πλατφόρμα στη μέση μιας λιμνούλας και έχει μετατραπεί σε τουριστικό κατάλυμα με διπλό κρεβάτι, τηλεόραση, κουζίνα και μικρό σαλονάκι. Μάλιστα είναι ιδιαίτερα επιθυμητό στους φίλους των ελικοπτέρων, επειδή δεν έχει γίνει καμία μετατροπή στο αυθεντικό κόκπιτ, ενώ το κόστος διανυκτέρευσης για το πρωτότυπο «δίκλινο» ανέρχεται σε 100 ευρώ.

4. Το κάμπινγκ για οικολόγους

Στην Costa Brava της Ισπανίας λειτουργεί ένα τεράστιο κάμπινγκ υψηλών προδιαγραφών, το οποίο θα ερωτευθεί κάθε οικολόγος. Το La Ballena Allegra είναι παραθαλάσσιο, μπορεί να φιλοξενήσει πάνω από 800 ειδικά αυτοκινούμενα οχήματα και τροχόσπιτα και διαθέτει ένα υπερσύγχρονο σπα, νεροτσουλήθρες, εξωτερικές πισίνες, πίστες για σκέιτμπορντ και μία ντισκοτέκ με εξαιρετική ηχομόνωση για να μην ενοχλεί η ένταση της μουσικής της.

Αυτά, όμως, που κάνουν σε κάθε περίπτωση τη διαφορά, είναι τα οικολογικά στάνταρ των εγκαταστάσεων και ειδικότερα των ενοικιαζόμενων μπανγκαλόου με δυνατότητα φιλοξενίας τεσσάρων έως έξι ατόμων, καθώς διαθέτουν στις στέγες τους φωτοβολταϊκά σώματα, αλλά και φορτιστές για τις μπαταρίες ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

5. Σκηνές και καμπίνα χιονοδρομικού

Το Schwarzwaldcamp βρίσκεται στο νότιο τμήμα του Μέλανα Δρυμού και απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε ακραιφνείς φυσιολάτρες. Οι επισκέπτες του δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση σε σημεία κάτω από δέντρα και σε ξέφωτα κοντά σε μία γραφική λίμνη. Ωστόσο, οι πιο περιπετειώδεις επιλέγουν σκηνές πάνω σε δέντρα, που βρίσκονται τρία μέτρα απόσταση από το έδαφος.

Επίσης δημοφιλείς είναι και οι έξι παραδοσιακές σκηνές σκανδιναβικού τύπου, στις οποίες μπορούν να βολευτούν έως τέσσερα άτομα. Για τους αθεράπευτα ρομαντικούς υπάρχει και ο αναβατήρας καμπίνα με την ονομασία ‘’Gisela’’, ο οποίος προσέφερε μέχρι πριν λίγα χρόνια τις υπηρεσίες του σε γαλλικό χιονοδρομικό κέντρο! Οι τιμές διανυκτέρευσης μπορεί να αγγίξουν τα 150 ευρώ, ανάλογα με τον τύπο του καταλύματος.

6. Στις αμμουδιές της Ολλανδίας

Το κάμπινγκ Zonnenweelde στη νοτιοανατολική Ολλανδία αποτελεί το όνειρο κάθε πιτσιρικά, καθώς προσφέρει μία μεγάλη γκάμα παιδικών δραστηριοτήτων, όπως την αναρρίχηση σε πειρατικό πλοίο ή τη μεγάλη πισίνα για παιχνίδια με το νερό. Επίσης μπορεί να εξυπηρετήσει έως 110 οχήματα σε ειδικές θέσεις, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα ενοικίασης πολυτελών μπανγκαλόου με δική τους κουζίνα και μπάνιο. Μία ιδιαίτερη εμπειρία αποτελούν τα μοντέρνα σχεδιασμένα σπιτάκια πάνω στην παραλία, που προσφέρουν χάρη στη γυάλινη πρόσοψή τους απεριόριστη θέα στη θάλασσα και στους αμμολόφους. Μάλιστα, είναι τόσο δημοφιλή, ώστε είναι όλα ήδη κλεισμένα για εφέτος.

7. Το διαστημικό κάμπινγκ

Ένα κάμπινγκ από άλλον…πλανήτη λειτουργεί στη Μεγάλη Βρετανία. Ονομάζεται Apple Camping και προσφέρει μεταξύ άλλων καταλύματα σε σχήμα διαστημόπλοιου της δεκαετίας του 60, που είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά όταν φωτίζονται τη νύχτα με λέιζερ. Η εσωτερική διαρρύθμιση προβλέπει ένα διπλό κρεβάτι και δύο καναπέδες κρεβάτια, μία μικρή τραπεζαρία με τέσσερις καρέκλες, αλλά και 8 παράθυρα για τέλεια θέα περιμετρικά.

Σκάλα και πόρτα λειτουργούν ηλεκτροκίνητα με τηλεχειριστήριο, ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παραγγείλουν και συσκευή καπνού για προσομοίωση σεληνιακής προσεδάφισης. Στον εξοπλισμό περιλαμβάνεται, επίσης, κονσόλα με κλασικά ηλεκτρονικά παιχνίδια της δεκαετίας του 1980. Η διανυκτέρευση κοστίζει ως δίκλινο σχεδόν 200 ευρώ και κάθε επιπλέον άτομο (έως 4 μάξιμουμ) χρεώνεται γύρω στα 23 ευρώ έξτρα.

8. Kάμπινγκ μέσα σε αίθουσα

Στη Βόννη της Γερμανίας λειτουργεί ένα πολύ ιδιαίτερο κάμπινγκ, καθώς δεν είναι υπαίθριο, αλλά στεγάζεται κανονικά μέσα σε μία μεγάλη αίθουσα. Το BaseCamp Bonn προσφέρει δωμάτια σε ένα ειδικά διαμορφωμένο βαγόνι τρένου, αλλά και θεματικά τροχόσπιτα με αναφορά στα «Παιδιά των Λουλουδιών» (χίπις), το διαστημόπλοιο Space Shuttle, κλπ. Τα μικρά δωματιάκια του βαγονιού είναι εξοπλισμένα με διώροφες κουκέτες και νιπτήρα, ενώ για τα υπόλοιπα τροχόσπιτα λειτουργεί κοινό μπάνιο. Όσο για τις τιμές, κυμαίνονται γύρω στα 60 με 65 ευρώ τη νύχτα και υπάρχει η δυνατότητα πρωινού.