Ποιο αυτοκίνητο πήρε μηδέν αστέρια στις δοκιμές ασφαλείας του Euro NCAP; (video)


Ο Euro NCAP πραγματοποίησε δοκιμές ασφαλείας σε 33 μοντέλα αυτοκινήτων του 2021 και δημοσίευσε τις βαθμολογίες που συγκέντρωσε το καθένα από αυτά. Δείτε το video με τα crash tests.

  • 5/1/2022

Ο Ανεξάρτητος Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφαλείας (Euro NCAP) με την έλευση του νέου έτους παρουσίασε τα αποτελέσματα των δοκιμών που πραγματοποίησε σε αυτοκίνητα του 2021. Συνολικά στον “στίβο” μπήκαν 33 μοντέλα από διαφορετικές κατηγορίες και τα 22 από αυτά "αρίστευσαν" συγκεντρώνοντας τα πολυπόθητα 5 αστέρια.

Σε αυτό το σημείο να θυμίσουμε πως ο Euro NCAP είναι ένας οργανισμός που διεξάγει έρευνες και δοκιμασίες σχετικά με την ασφάλεια των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στην ευρωπαϊκή αγορά. Συνεπώς πραγματοποιεί crash tests και αναλύει τα αποτελέσματα σε τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες: προστασία ενηλίκων, προστασία παιδιών, προστασία πεζών και συστήματα ασφαλείας. Κάθε αυτοκίνητο βαθμολογείται σε κάθε κατηγορία και στο τέλος προκύπτει η συνολική που αποδίδεται με αστέρια.

Επιστρέφοντας στα tests για το 2021, στην κατηγορία “Executive Car” μεγάλος νικητής ήταν η Mercedes EQS  η οποία τερμάτισε πρώτη και στην κατηγορία “Pure Electric”. Στην δεύτερη θέση των παραπάνω κατηγοριών κατατάχθηκε και στις δύο περιπτώσεις το Polestar 2.

Το Nissan Qashqai  τερμάτισε πρώτο στην κατηγορία “Small Off-Roader” ενώ το Skoda Enyaq iV  ξεχώρισε στην κατηγορία των “Large Off-Roader”. Τέλος, η Skoda Fabia κυριάρχησε ως “Small Famiy Car” ενώ το Toyota Yaris Cross  ήταν νικητής με τον χαρακτηρισμό “Small MPV”.

Στον αντίποδα στην τελευταία θέση με μηδέν αστέρια βρέθηκε το Renault Zoe ενώ από πάνω βρέθηκαν τρία μοντέλα της Dacia: το Spring με 1 αστέρι και τα Sendero Stepway και Logan με 2 αστέρια. Αναφορικά με το μοντέλο της Renault θα πρέπει να σημειωθεί πως όταν κυκλοφόρησε, το 2013, είχε πάρει 5 αστέρια στα tests του Euro NCAP ωστόσο με το πέρασμα των ετών τα κριτήρια αξιολόγησης έγιναν πολύ πιο αυστηρά, αυξάνοντας τις απαιτήσεις από τους κατασκευαστές. Στα φετινά tests το Zoe εμφάνισε αδυναμίες στις πλαγιομετωπικές συγκρούσεις όπου το dummy του οδηγού δέχθηκε μεγάλες δυνάμεις.

To 2021 ήταν μια δύσκολη χρονιά για την αυτοκινητοβιομηχανία. Η έλλειψη ημιαγωγών ήταν το κεντρί στην ουρά της πανδημίας επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό τα χρονοδιαγράμματα, την παραγωγή και τις πωλήσεις. Παρόλα αυτά είδαμε έναν σημαντικό αριθμό νέων μοντέλων που βγήκαν στην αγορά, πολλά εκ των οποίων ηλεκτρικά ή υβριδικά, που κατάφεραν να βαθμολογηθούν με 5 αστέρια παρά τα αυστηρά κριτήρια των tests. Συγχαρητήρια στους νικητές και σε αυτούς που βρέθηκαν στη δεύτερη θέση, πολλοί εκ των οποίων έχασαν την πρωτιά με μικρή διαφορά”, ήταν το σχόλιο του Γενικού Γραμματέα του Euro NCAP, Michiel van Ratingen.

Δείτε το video με τα crash tests που δημοσίευσε ο Euro NCAP...