Ράλι Αυστραλίας: Aυλαία στο πρωτάθλημα με νίκη του Neuville


O Τhierry Neuville σημείωσε την 4η νίκη του στο φετινό πρωτάθλημα WRC στο κλείσιμο μιας ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας και ανατρεπτικής χρονιάς όπου πρωταθλητής ανακηρύχθηκε ο Sebastian Ogier με το Ford Fiesta της Μ-Sport.

  • 20/11/2017

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ   ΦΩΤΟ: WRC

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πρωταθλήματα των τελευταίων ετών, με πολλές ανατροπές και πολλούς και διαφορετικούς διεκδικητές της νίκης σε κάθε αγώνα, τελείωσε με ένα ακόμα επεισοδιακό ράλι, αυτό της Αυστραλίας. Και λέμε επεισοδιακό, επειδή ο Jari Matti Latvalla θύμισε και πάλι τον κακό του εαυτό, εγκαταλείποντας στα τελευταία μέτρα, στην Power Stage, με τον Thierry Neuville και το Hyundai i20 WRC να κερδίζουν τον τέταρτο φετινό τους αγώνα.

Οι έντονες βροχοπτώσεις που είχαν σημειωθεί στον τόπο διεξαγωγής του αγώνα προκάλεσαν πολλές εγκαταλείψεις και σημαντικές ανακατατάξεις, ενώ ακυρώθηκε και μία ειδική λόγω του ότι είχε γίνει αδιάβατη από τα αγωνιστικά αυτοκίνητα. Πάντως ο Thierry Neuville δεν πτοήθηκε από όλη αυτή την κατάσταση, και ακόμα και όταν τον απείλησε ο Latvala τελικά κατάφερε να κρατηθεί εμπρός, τερματίζοντας πρώτος στον αγώνα και δεύτερος στο πρωτάθλημα.

Η εγκατάλειψη του "απρόσεκτου" Latvalla στην Power Stage έφερε στην δεύτερη θέση τον Ott Tanak, που φεύγει από την M-Sport (και πηγαίνει στην Toyota) με το κεφάλι ψηλά και ένα ακόμα πόντιουμ μέσα στην χρονιά που μας πέρασε. Στην τρίτη θέση βρέθηκε ο Hayden Paddon με ένα ακόμα Hyundai i20 WRC καθώς τα δύο Citroen C3 WRC που βρίσκονταν εμπρός του εγκατέλειψαν από εξόδους. Όσο για τον πρωταθλητή, για άλλη μια φορά ήταν εκτός ρυθμού αγώνα, έχοντας προβλήματα με την μετάδοση του αυτοκινήτου του. Την εξάδα έκλεισα οι Elfyn Evans και Esapekka Lappi οι οποίοι επωφελήθηκαν και αυτοί από τις πολλές εγκαταλείψεις στις πιο πάνω θέσεις.

Έτσι λοιπόν κλείνει το πρωτάθλημα του 2017, το οποίο ήταν πέρα από κάθε προσδοκία ενδιαφέρον και συναρπαστικό σε εξέλιξη. Από εδώ και πέρα τον λόγο έχει η μετεγγραφολογία (ιδίως σε ό,τι έχει να κάνει με τον Ogier) ενώ παράλληλα θα τρέχουν και οι ετοιμασίες για το νέο πρωτάθλημα που ξεκινά κλασικά με το Μόντε Κάρλο. Και όπως όλα δείχνουν το 2018 θα είναι μία ακόμα πιο ενδιαφέρουσα χρονιά από την φετινή.

Κατάταξη ράλι Αυστραλίας

POS

DRIVER

TEAM

CAR

GAP

1

Thierry Neuville, N.Gilsoul

Hyundai Motorsport

Hyundai

2h35m44.8s

2

Ott Tanak, M.Jarveoja

M-Sport World Rally Team

Ford

22.5s

3

Hayden Paddon, S.Marshall

Hyundai Motorsport

Hyundai

59.1s

4

Sebastien Ogier, J.Ingrassia

M-Sport World Rally Team

Ford

2m27.7s

5

Elfyn Evans, D.Barritt

M-Sport World Rally Team

Ford

3m05.6s

6

Esapekka Lappi, J.Ferm

Toyota Gazoo Racing WRC

Toyota

3m49.5s

7

Kris Meeke, P.Nagle

Citroen Total Abu Dhabi WRT

Citroen

22m58.4s

8

Nathan Quinn, B.Searcy

 

Mitsubishi

25m03.4s

9

Richie Dalton, J.Allen

 

Skoda

25m39.6s

10

Dean Herridge, S.Hill

 

Subaru

29m52.3s


 

Τελική κατάταξη πρωταθλήματος

POS

DRIVER

POINTS

1

Sebastien Ogier

232

2

Thierry Neuville

208

3

Ott Tanak

191

4

Jari-Matti Latvala

136

5

Elfyn Evans

128

6

Dani Sordo

95

7

Kris Meeke

77

8

Hayden Paddon

74

9

Juho Hanninen

71

10

Craig Breen

64