CAR AND DRIVER ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
2018 IAME SERIES GREECE

Και εγένετο «IAME Series Greece 2018» 25/1

 • img
 • img
 • img
 • img
 • img
 • img
 • img

Ενός νέου θεσμού που στοχεύει στο να προσελκύσει νέους ενδιαφερόμενους στο σπορ, έχοντας ως ατού το χαμηλό κόστος συμμετοχής που μπορεί να αφορά ακόμα και απλή ενοικίαση του εξοπλισμού, τα εντυπωσιακά έπαθλα, τον έντονο ανταγωνισμό αλλά και τις ίσες ευκαιρίες, καθώς ειδικά στην κατηγορία Mini υπάρχει κεντρική διαχείριση κινητήρων. Πράγμα που συμβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα!

Το IAME Series είναι ένα αγωνιστικό πρόγραμμα που διεξάγεται σε περισσότερες από 25 χώρες, όντας το πιο διαδεδομένο και πιο επιτυχημένο στο παγκόσμιο karting! Λαμβάνει χώρα υπό την ομπρέλα της IAME, μίας εταιρείας με 50 χρόνια ιστορίας, που αποτελεί οδηγό στις τεχνολογικές εξελίξεις σε ότι αφορά στους κινητήρες του σπορ! Έχει αναδείξει ταλέντα που μετέπειτα έκαναν σπουδαία καριέρα, όπως οι παγκόσμιοι πρωταθλητές της Formula 1 Fernando Alonso, Kimi Raikkonen, Lewis Hamilton και Nico Rosberg. Μέσω του IAME Series Greece, θα αναδείξει τώρα τα μεγαλύτερα ταλέντα από τη χώρα μας!

Το IAME Series Greece παρουσιάστηκε στους εκπροσώπους του Τύπου, με τον αγωνιστικό διευθυντή του θεσμού Τάκη Καϊτατζή και τον τεχνικό διευθυντή Κώστα Μιχαλόπουλο να αναλύουν όσα θα δούμε φέτος στις πίστες. Την IAME εκπροσώπησε ο marketing manager Marco Moretti ενώ χαιρετισμό στη νέα προσπάθεια έκανε και ο πρόεδρος της ΟΜΑΕ, Δημήτρης Μιχελακάκης.

«Η IAME είναι μία ιταλική εταιρεία που ιδρύθηκε το 1968. Σε αυτά τα πενήντα χρόνια λειτουργίας, το εργοστάσιο μας ήταν πάντα επικεντρωμένο στη δημιουργία κινητήρων karting αλλά και τη διεξαγωγή αγωνιστικών θεσμών με αυτούς. Με μέση παραγωγή 5.000-7.000 κινητήρων σε ετήσια βάση, 60 εργαζόμενους, γραμμή παραγωγής 10.000 τετραγωνικών μέτρων και ετήσιο τζίρο στα 10 εκατομμύρια ευρώ, η IAME αποτελεί κορυφαίο προμηθευτή κινητήρων για κατασκευαστές σασί, ομάδες, ιδιώτες και πάνω απ’ όλα, τους βασικούς μας συνεργάτες: τις ομοσπονδίες.

Η στενή συνεργασία με τις ομοσπονδίες αποτελεί προτεραιότητα για εμάς και στοχεύουμε στο να καλύπτουμε την πληθώρα απαιτήσεων στις διάφορες κατηγορίες του karting, με τις καλύτερες δυνατές επιλογές και τις πλέον εξατομικευμένες λύσεις. Η IAME έχει αποκτήσει φήμη και στις πέντε ηπείρους, για την επαγγελματική προσέγγισή της γύρω από το karting και φυσικά, τους 50 παγκόσμιους τίτλους που έχει κατακτήσει. Η υψηλή απόδοση, η αξιοπιστία, η προσβασιμότητα και η σταθερότητα είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που έχουν κάνει την IAME να αποτελεί πια σημείο αναφοράς ανάμεσα στους κατασκευαστές κινητήρων karting. Οι πολλές διαθέσιμες επιλογές στη γκάμα κινητήρων που παράγουμε, μας έχουν βοηθήσει να εξελιχθούμε σε κορυφαίο κατασκευαστή και μία από τις πλέον αξιοσέβαστες εταιρείες στον κόσμο του karting» επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Marco Moretti.

Από την πλευρά του ο αγωνιστικός διευθυντής του νέου θεσμού, Τάκης Καϊτατζής, τόνισε μεταξύ άλλων πως «πέρα από την υλική επιβράβευση που θα λάβουν οι διακριθέντες, θέλαμε να έχουμε και έπαθλα που να χαρίζουν εμπειρίες. Και η συμμετοχή σε έναν τόσο σημαντικό αγώνα, όπως το IAME International Final, αποτελεί ιδανικό συλλέκτη εμπειριών. Φυσικά έχουμε σημαντική βοήθεια από την IAME, που χάρη σε αυτή θα καταφέρουμε να αναπτύξουμε το θεσμό και στη χώρα μας. Δεν είναι κάτι που θα συμβεί από τη μία στιγμή στην άλλη αλλά στοχεύουμε στη σταδιακή ανάπτυξη του IAME Series Greece. Η ύπαρξη υψηλού ανταγωνισμού, σε συνδυασμό με πολλές συμμετοχές και μάλιστα νέων προσώπων, θα είναι ένα σημαντικό βήμα προς την επίτευξη αυτού του στόχου.

Προσπαθήσαμε να απλώσουμε το καλεντάρι, με τους αγώνες να διεξάγονται σε χρονικές περιόδους που να βολεύουν τους συμμετέχοντες, ειδικά σε ότι αφορά σε σχολεία, εξετάσεις κτλ. Πέραν των αγώνων στο Kartodromo, θα έχουμε και έναν αγώνα στην Πάτρα, σε μία περίοδο ιδανική για να συνδυαστεί και με καλοκαιρινές διακοπές. Όσο για τις κατηγορίες, ακολουθούν τις σταθερές που υπάρχουν πολλά χρόνια στο χώρο, με μοναδική εξαίρεση τη δημιουργία κατηγορίας για ένα ανώτερο επίπεδο οδηγών. Έτσι, θα δώσουμε χώρο σε ανθρώπους που ασχολούνται με το Karting ως χόμπι, να μπορέσουν να πρωταγωνιστήσουν».

Ο τεχνικός διευθυντής της διοργάνωσης, Κώστας Μιχαλόπουλος, αναφερόμενος στα δυνατά σημεία των κινητήρων ΙΑΜΕ, είπε πως «τo σημαντικότερο ατού είναι πως δεν μπορείς να επέμβεις πουθενά. Έτσι εξασφαλίζεται πως ο κινητήρας είναι ο ίδιος για όλους τους συμμετέχοντες, στοιχείο που εξασφαλίζει μεγαλύτερο ανταγωνισμό. Τρανή απόδειξη αποτελεί ο παγκόσμιος τελικός που έγινε πρόσφατα στην πίστα του Μαν, όπου οι 120 οδηγοί της κατηγορίας Senior κινήθηκαν εντός έξι δεκάτων! Αντίστοιχα οι 140 οδηγοί της κατηγορίας Junior εντός ενός δευτερολέπτου. Είναι ένας σφραγισμένος κινητήρας όπου κανένας δεν μπορεί να αγγίξει τίποτα, με πολύ εξειδικευμένη ομολογκασιόν, 42 σελίδων. Η αξιοπιστία του είναι αξιοθαύμαστη και το κυριότερο είναι πως όλα τα μοτέρ είναι ισοδύναμα. Ακόμα και ένα μοτέρ προδιαγραφών 2006 μπορεί να κερδίσει! Ο βασικός κορμός και η ιπποδύναμή του είναι ακριβώς η ίδια. Ότι επεμβάσεις έχουν γίνει αυτά τα χρόνια, είναι σε θέματα αξιοπιστίας και λειτουργικότητας».

Τέλος, ο πρόεδρος της ΟΜΑΕ, Δημήτρης Μιχελακάκης, υπογράμμισε πως «για την ΟΜΑΕ, είναι καλοδεχούμενη κάθε επένδυση ανάπτυξης του ελληνικού μηχανοκίνητου αθλητισμού - ειδικά του Karting, στο οποίο η Ομοσπονδία δίνει τη μέγιστη προσοχή της. Η δημιουργία ενός νέου θεσμού, πόσο μάλλον όταν συνδυάζεται με μια αξιοπρόσεκτη επένδυση, συμβάλλει -σε σύμπνοια με τους υπόλοιπους θεσμού του Karting στην Ελλάδα- στις προσπάθειες αγωνιστικής και αθλητικής διαπαιδαγώγησης των νέων οδηγών αγώνων της χώρας. Σε κάθε περίπτωση ο καταλύτης για έναν επιτυχημένο θεσμό είναι τελικά η πολιτισμένη εικόνα από όλους τους συντελεστές, και δεν εξαιρώ γονείς, αγωνιζόμενους, ομαδάρχες, μηχανικούς και στελέχη της οργάνωσης».

Η πρώτη σεζόν του IAME Series Greece περιλαμβάνει τέσσερις γύρους, τρεις εκ των οποίων λαμβάνουν χώρα στην πίστα «Kartodromo» στην Αθήνα την 1η Απριλίου, στις 13 Μαϊου και στις 9 Σεπτεμβρίου και ένας στην πίστα Kartmania στην Πάτρα την 1η Ιουλίου. Οι κατηγορίες που θα περιλαμβάνονται στη διοργάνωση είναι X30 Mini A (11 – 12 ετών) / X30 Mini B (8 – 10 ετών), X30 Junior (12 – 14 ετών), X30 Senior (Από 14 ετών), X30 Master (Από 30 ετών), X30 Super Pro (Από 15 ετών) και X30 Super Master.

Οι νικητές των επιμέρους κατηγοριών θα πάρουν δώρα συνολικής αξίας 16.200 ευρώ, όπως τέσσερις ολοκαίνουριους κινητήρες (για τους πρωταθλητές των κατηγοριών X30 Junior, X30 Senior και τους αθλητές με την μεγαλύτερη βαθμολογία στις κατηγορίες X30 Mini Α/Mini Β και Χ30 Super Pro/Super Master), δύο πακέτα ανταλλακτικών αξίας 500 ευρώ έκαστο (για τον πρωταθλητή της κατηγορίας Χ30 Master και τον αθλητή των κατηγοριών Χ30 Super Pro/Super Master που κέρδισε την κατηγορία του αλλά δεν είχε την μεγαλύτερη βαθμολογία), ενώ συνολικά 11 αθλητές θα πριμοδοτηθιούν για τη συμμετοχής τους στο IAME International Final 2018 με το κόστος συμμετο΄χης αξίας 410 ευρώ και το κόστος μεταφοράς του εξοπλισμού τους προς και από την πίστα του Le mans στη Γαλλία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 • 2018 BLANCPAIN GT SERIES ENDURANCE CUP 19/4

  Ευρωπαϊκό ντεμπούτο για το νέο Nissan GT-R της GT Sport Motul RJN

  Η ομάδα GT της Sport Motul RJN, θα κάνει το Ευρωπαϊκό της ντεμπούτο με το Nissan GT-R NISMO 2018-spec αυτό το Σαββατοκύριακο, με την έναρξη του Blancpain GT Series Endurance Cup, στην πίστα Autodromo Nazionale της Monza, στην Ιταλία.

 • 15/4

  Ο επιμένων… ροδιακά!

  Το ήθελαν πολύ κι θα γίνει πραγματικότητα. Έπειτα από ασφυκτικές πιέσεις των διοργανωτών, τελικά οι όποιες αντιρρήσεις και ενστάσεις της Ομοσπονδίας Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Ελλάδος κάμφθηκαν και ο αγώνας Ταχύτητας που θα διεξαχθεί στο στρατιωτικό αεροδρόμιο των Μαριτσών στη...

 • 22/3

  Η «καρδιά» των αγώνων χτυπά στη Ρόδο

  Παραδοσιακά αποτελούσε έναν τόπο που αγκάλιαζες ιδιαίτερα τον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Και με τις συντονισμένες προσπάθειες της τοπικής κοινωνίας και του σωματείου Dielpis Περί Αγώνων, σκοπεύει να αναβιώσει εκ νέου τούτο το ένδοξο παρελθόν.

 • 2/3

  Έτοιμοι να... σκονιστούν και πάλι!

  'Το 2017 τελείωσε. Πάμε για το 2018, το οποίο θα είναι ακόμα πιο δυνατό'. Τα λεγόμενα του εκ των διοργανωτών των Dirt Games, Κωνσταντίνου Σταύρου, κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής των επάθλων στους κορυφαίους του 2017, απεικονίζουν με τον πλέον παραστατικό τρόπο...

 • NISSAN/NISMO 13/2

  Το πλάνο της NISSAN στα Motorsport το 2018

  Η Nissan/NISMO ανακοίνωσε πως μέσα στο 2018 θα συμμετάσχει στο αμιγώς ηλεκτροκίνητο πρωτάθλημα ABB FIA της Formula E, ενώ θα λάβει μέρος με αναβαθμισμένες συμμετοχές και στο ιαπωνικό πρωτάθλημα του Super GT.

 • 2018 IAME SERIES GREECE 25/1

  Και εγένετο «IAME Series Greece 2018»

  Μία νέα εποχή για τους αγώνες kart στην Ελλάδα ξεκινά φέτος, με τη διεξαγωγή του νεοσύστατου IAME Series Greece!

 • 2018 DAKKAR RALLY 20/1

  Rally Dakar: Μεγάλη νίκη για τον Carlos Sainz - Επιτυχία για την Toyota

  O παλιός πρωταθλητής του ΠΠΡ καταφέρνει στα 55 του χρόνια να κερδίζει το 40 Rally Dakar με την ομάδα της Peugeot ενώ ίσω του του ο Nasser Al-Attiyah έφερε τα πολυπόθητα χαμόγελα στη Toyota.

 • 16/1

  Μπλεξίματα με τη… Δικαιοσύνη για τον Carlos Sainz!

  Δεν του έφτανε του Carlos Sainz η ποινή 10 λεπτών που του επέβαλαν οι διοργανωτές του Rally Dakar επειδή λίγο έλειψε να συγκρουσθεί με αντίπαλό του, αναβάτη quad, τώρα δέχεται και δικαστικές… απειλές!

 • 11/1

  Άδοξο τέλος για τον Loeb στο φετινό Rally Dakar

  Άδοξο τέλος είχε η συμμετοχή του Sebastien Loeb στο Rally Dakar του 2018. Ο εννέα φορές Παγκόσμιος πρωταθλητής WRC εγκατέλειψε κατά τη διάρκεια της πέμπτης ειδικής διαδρομής, έπειτα από ατύχημα που είχε με συνέπεια να τραυματιστεί ο συνοδηγός του, Daniel Elena.

 • DAKAR 20/12/2017

  Μία Alfa Romeo 4C όπως δεν την έχετε ξαναδεί!

  Πολλές φορές οι μετρ στο photoshop μπορούν να κάνουν θαύματα, όπως σε αυτή την περίπτωση όπου μία Alfa 4C απέκτησε όλα τα πολεμοφόδια για να κατέβει στο ράλι Ντακάρ!