CAR AND DRIVER ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Αυτοκίνηση-ΕΚΟ 2018: Με μια δημοσιογραφική ματιά 12/11/2018

 • img

Η φετινή Έκθεση αυτοκινήτου «Αυτοκίνηση ΕΚΟ 2018», είναι μια καλή έκθεση. Μπορεί οι εποχές που ένα μεγάλο γεγονός της εγχώριας αυτοκίνησης έμπαινε στο Διεθνές καλεντάρι εκθέσεων να έχει παρέλθει (ελπίζουμε για την ώρα) όμως δεν παύει να θυμίζει κάτι «από τα παλιά».

Και μάλιστα με καλές πλέον υποδομές, περίπτερα σεμνά σε έκταση και layout αλλά γεμάτα αυτοκίνητα και ματιές στο μέλλον που δίνουν κάτι από τη λάμψη μεγάλων εκθέσεων. Όπως ήταν η BMW 8 Series, το Citroen C5 Aircross ή το DS3 Crossback, το Jeep Wrangler, η Ford Mustang Bullitt, τα Kia Stinger και Niro Hybrid αλλά και η Mercedes-AMG 63S 4MATIC Coupe, το Mini Electric ή τα Seat Tarraco και Cupra Ateca… Χορταστικό το θέαμα, χορταστικός και ο περιβάλλων χώρος με αυτοκίνητα για test drives που βοηθούν υποψήφιους πελάτες να έρθουν πιο κοντά στα αυτοκίνητα που τους ενδιαφέρουν. Όμως επειδή ο εχθρός του καλού είναι πάντα το καλύτερο θα μου επιτρέψουν οι διοργανωτές μια-δυο παρατηρήσεις.

Η μία έχει να κάνει με τη λεγόμενη “press day” την ημέρα δηλαδή που σε κάθε καλή έκθεση είναι αφιερωμένη στους δημοσιογράφους του Ειδικού Τύπου. Στο κλάδο μας πολύ μεγάλο ρόλο παίζει η «ενημέρωση από την πηγή». Είναι πολύ εποικοδομητικό να έχεις ένα πρόγραμμα δημοσιογραφικών παρουσιάσεων στο οποίο όλοι εμείς να μπορούμε να μάθουμε από πρώτο χέρι για τα επόμενα πλάνα των εταιριών, τα λανσαρίσματα, τις πολιτικές που θα ακολουθήσουν οι εισαγωγικές εταιρίες. Υπήρξαν εταιρίες που σε ένα πιο casual mode αμέλησαν να το πράξουν. Υπήρχαν βεβαίως και εταιρίες που «μπήκαν στον κόπο» να ενημερώσουν από επίσημα χείλη για τα πλάνα προϊοντικά και επιχειρηματικά κάνοντας δημοσιογραφικές παρουσιάσεις σύντομες αλλά περιεκτικές. Κι εδώ έρχεται το δεύτερο «παράπονο».

Αν υποθέσουμε ότι όντως υπήρξε κάτι-σαν-press-day (με τις όποιες ελλείψεις) την Παρασκευή 9/11 θα έπρεπε να υπάρχει ένα αυστηρό πρόγραμμα. Την τάδε ώρα ο τάδε εισαγωγέας, τη δείνα ώρα ο άλλος εισαγωγέας, χωρίς καθυστερήσεις (και ηχητικά «ταπώματα» από άλλους εκθέτες). Ταυτόχρονα όμως θα έπρεπε οι παρουσιάσεις αυτές να γίνονται αποκλειστικά για τους εκπροσώπους του Τύπου. Ήταν μάλλον άστοχο, απογευματάκι γύρω στις 7, να υπάρχει η παρουσίαση του DS3 Crossback από τον Arnaud Ribeau, DS Global Sales και Marketing Director που τίμησε με την παρουσία του μια ολόκληρη έκθεση και στο περίπτερο της DS να γίνεται το αδιαχώρητο όχι από δημοσιογράφους αλλά από απλούς επισκέπτες, μικρά παιδάκια, περσόνες και άλλους, οι οποίοι με προσκλήσεις -ή χωρίς- είχαν έρθει και απλά στέκονταν για να ακούσουν στα αγγλικά πράγματα που δεν τους αφορούσαν καθόσον απευθύνονταν σε εκπροσώπους του Ειδικού Τύπου. Λάθος timing λοιπόν αφού ούτε οι απλοί προσκεκλημένοι απόλαυσαν την έκθεση, ούτε εμείς κάναμε τη δουλειά μας όπως θα θέλαμε (και θα έπρεπε).

Ελπίζω την επόμενη χρονιά να υπάρχει ένα «ωρολόγιο πρόγραμμα» press events όπως αυτά των εκθέσεων του εξωτερικού και κατόπιν να ανοίγει στο ευρύ κοινό, με παράλληλες δράσεις ενημέρωσης (πχ. για την οδική ασφάλεια, το περιβάλλον, την κυκλοφοριακή αγωγή). Μέχρι τότε απολαύστε τη φετινή «Αυτοκίνηση ΕΚΟ 2018», για το πλήθος των μοντέλων, την αρτιότητά της και γιατί η χώρα μας χρειάζεται μια επιτυχημένη έκθεση την οποία εσείς, οι επισκέπτες μπορείτε να την κάνετε τέτοια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 • 11/12/2018

  Αναβίωση των 70΄s και 80΄s στην αυτοκινητοβιομηχανία

  H αυτοκινητοβιομηχανία κάνει ένα δυναμικό come back στις ρίζες της, αναβιώνοντας αυτοκίνητα-θρύλους και εμείς το χαιρόμαστε!

 • 12/11/2018

  Αυτοκίνηση-ΕΚΟ 2018: Με μια δημοσιογραφική ματιά

  Η φετινή Έκθεση αυτοκινήτου 'Αυτοκίνηση ΕΚΟ 2018', είναι μια καλή έκθεση. Μπορεί οι εποχές που ένα μεγάλο γεγονός της εγχώριας αυτοκίνησης έμπαινε στο Διεθνές καλεντάρι εκθέσεων να έχει παρέλθει (ελπίζουμε για την ώρα) όμως δεν παύει να θυμίζει κάτι 'από τα...

 • 6/11/2018

  Όχι άλλο κάρβουνο... Κυριολεκτικά!

  Ζούμε μια εποχή ιδιαίτερη. Η τεχνολογία καλπάζει με γεωμετρική πρόοδο, νέες προκλήσεις είναι μπροστά μας, οι συσχετισμοί αλλάζουν αλλά πάντα το οικοσύστημα της αυτοκίνησης θα έχει τον τρόπο να αυτοδιορθώνεται ή και να νουθετείται.

 • 22/10/2018

  Μπορεί η τεχνολογία να αμβλύνει τα προβλήματα νεότητας των ηλεκτρικών αυτοκινήτων;

  Αξεπέραστες προκλήσεις οι οποίες εκτός του ότι πρέπει να ξεπεραστούν πρέπει να αποδείξουν στους υποψήφιους αγοραστές ότι μπορούν να τολμήσουν την αγορά τους.

 • 4/10/2018

  Έρχεται το τέλος των Εκθέσεων Αυτοκινήτου;

  Αυτές τις ημέρες γίνεται η Διεθνής Έκθεση Αυτοκινήτου του Παρισιού 2018. Σημείο αναφοράς για πολλούς, σημείο συνάντησης για άλλους, μια από τις σημαντικές στιγμές για τις εταιρίες να δείξουν τα πλάνα τους, τα νέα τους μοντέλα και να τραβήξουν τα φώτα της δημοσιότητας.

 • 24/4/2018

  Αναζητώντας προορισμό για το μέλλον της "Αυτοκίνησης"

  Με γοργά βήματα από ό,τι διαφαίνεται πλέον οδεύουμε προς τη νέα εποχή των μαζικών μετακινήσεων που δε θα λέγεται 'Αυτοκίνηση' αλλά 'Κινητικότητα'.

 • 10/3/2018

  Οι οδηγοί που αντιστέκονται

  Είναι γεγονός: Η τάση της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας ορίζεται πλέον από τις 'πράσινες' τεχνολογίες, από τις εναλλακτικές μορφές αυτοκίνησης και μετακίνησης και από την γενικότερη αίσθηση ότι στα χρόνια που θα έρθουν το αυτοκίνητο θα είναι περισσότερο ένα...

 • 15/2/2018

  Όταν τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα

  Πόσο μακριά είμαστε από τη μέρα που θα μπορούμε να στηρίξουμε συνανθρώπους μας με 'ειδικά χαρίσματα' να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα; O Austin Riley ζει το δικό του όνειρο.