Μπορεί η τεχνολογία να αμβλύνει τα προβλήματα νεότητας των ηλεκτρικών αυτοκινήτων;


Αξεπέραστες προκλήσεις οι οποίες εκτός του ότι πρέπει να ξεπεραστούν πρέπει να αποδείξουν στους υποψήφιους αγοραστές ότι μπορούν να τολμήσουν την αγορά τους.

Σε μια συγχρονισμένη προσπάθεια εξηλεκτρισμού της αυτοκίνησης ως «το επόμενο μεγάλο πράγμα» της αυτοκινητοβιομηχανίας, (ίσως η αυτόνομη οδήγηση να πρέπει να περιμένει λίγο) οι δύο από τους τρεις κορυφαίους, premium κατασκευαστές αυτοκινήτων Audi και Mercedes παρουσίασαν με διαφορά λίγων ημερών τα πρώτα τους αμιγώς ηλεκτροκίνητα μοντέλα, τα e-tron και EQC αντίστοιχα.

Βασισμένα σε μεγάλες πλατφόρμες, έχοντας το look εντυπωσιακών SUV έπρεπε να φέρουν κοντά δύο διαφορετικούς κόσμους: Αυτόν της αποδοτικότητας και των early adopters της αυτοκίνησης με τις EV αλλά και τις ψηφιακές ικανότητές τους. Kαι από την άλλη την παραδοσιακή εμφάνιση των μαρκών και μαζί να κουβαλούν το –ούτως ή άλλως- μεγάλο βάρος των μπαταριών τους και επιπρόσθετα τη μάζα του χάλυβα και όλων των υπολοίπων συμβατικών εξαρτημάτων που φέρνουν νούμερα πέριξ των 2,5 τόνων.

Η τεχνολογία θα αμβλύνει τα προβλήματα, θα φέρει σε ανταγωνιστικό επίπεδο τα ηλεκτροκίνητα μοντέλα θα τα καταστήσει ικανά να κινούνται γρήγορα, «πράσινα» και οικονομικά»

Πως λοιπόν να φτιάξεις ένα αυτοκίνητο που να φέρνει το μέλλον πιο κοντά αλλά συνάμα να μην προκαλεί σοκ με μια άλλη, διαφορετική -μη εταιρική- ταυτότητα; Πώς να εξοικονομήσεις βάρος χρησιμοποιώντας παραδοσιακά υλικά και συνάμα να πρέπει να πετύχεις χαμηλό βάρος και αυτονομίες ταυτόσημες –ή και καλύτερες- από αυτές ενός συμβατικού αυτοκινήτου με ΜΕΚ; Αξεπέραστες προκλήσεις οι οποίες εκτός του ότι πρέπει να ξεπεραστούν πρέπει να αποδείξουν στους υποψήφιους αγοραστές ότι μπορούν να τολμήσουν την αγορά τους. Για την ώρα τα πράγματα είναι δύσκολα μιας και έρευνες καταδεικνύουν ότι υπάρχει ακόμη μια κάποια δυσπιστία, μια στάση αναμονής από πλευράς οδηγών για τα πραγματικά οφέλη των μοντέλων EV. Όμως όπως πάντα συμβαίνει στον σύγχρονο κόσμο, τελικά η τεχνολογία θα αμβλύνει τα προβλήματα, θα φέρει σε ανταγωνιστικό επίπεδο τα ηλεκτροκίνητα μοντέλα θα τα καταστήσει ικανά να κινούνται γρήγορα, «πράσινα» και οικονομικά, να φορτίζουν γρήγορα και να είναι ελαφριά και αποδοτικά και εν τέλει θα βρουν τη θέση τους στον κόσμο της αυτοκίνησης.