Πίσω από τις επαναστάσεις υπάρχουν ιδέες


Για να πάει κάτι μπροστά, χρειάζονται άνθρωποι και μικρές ή μεγάλες επαναστάσεις.

Είναι περίεργοι οι καιροί που ζούμε, σε κάθε επίπεδο. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα εδώ και καιρό προκαλούν ένα άτυπο stress test για το μέλλον της, το οποίο όλοι θέλουν και πιστεύουν ότι μπορεί να είναι καλύτερο. Το ίδιο γίνεται πάντα. Αλλά για να πάει κάτι μπροστά, χρειάζονται άνθρωποι και μικρές ή μεγάλες επαναστάσεις. Οραματιστές, εργατικοί με ενσυναίσθηση και, κυρίως, με γνώση.

Το ίδιο έχει συμβεί, συμβαίνει και θα συμβαίνει με τον κόσμο της Αυτοκίνησης. Πώς φτάσαμε ως εδώ; Μα φυσικά, με ανθρώπους, με προσωπικότητες που είδαν πέρα από τις προκλήσεις που είχαν εμπρός τους και που πολλές φορές τις δημιουργούσαν οι ίδιοι. Σε μια αποθήκη, με μια υποθήκη, με πολλή επιχειρηματική αγωνία, με βοήθεια από φίλους και γνωστούς, με γνώσεις με απανωτά trialand error, με λαμπρές ιδέες με τόλμη.

Το πρώτο Patent-Motorwagen του Carl Benz, για παράδειγμα, ίσως να μην είχε την επιτυχία που έμελλε να κάνει τη σημερινή Mercedes-Benz αυτό που είναι σήμερα, αν η Bertha Benz, σύζυγος του Carl, δεν έκανε κρυφά από εκείνον και μαζί με τα παιδιά της τον Αύγουστο του 1888 ένα «επικό» ταξίδι 100 χιλιομέτρων αποδεικνύοντας την αξιοπιστία του αυτοκινήτου και βοηθώντας να πουληθεί ως ένα επιβατικό όχημα.

Ιστορίες μυριάδες μπορεί να βρει κανείς για τους επινοητές της Αυτοκίνησης σε Ευρώπη, Αμερική, Ιαπωνία, Κορέα. Citroen, Renault, Ford, Honda, Opel, Peugeot, Toyoda –ναι, ο ιδρυτής της Toyota- και τόσοι άλλοι μας έχουν αφήσει μια πλούσια κληρονομιά και μαζί ένα «τεχνολογικό καταπίστευμα» για το μέλλον και τις επόμενες γενιές.

Αυτά τα χρόνια που προηγήθηκαν υπήρξαν εκτός από τις πολλές μικρές και μεγάλες τεχνολογικές επαναστάσεις της Αυτοκίνησης και ιστορίες που έμειναν στο χρονοντούλαπο. AMC, DeLorean, Packard, Studebaker, Tucker και τόσοι άλλοι που για διάφορους λόγους (από εμπορικό πόλεμο μέχρι…σκάνδαλα) δεν συνέχισαν. Ψόγος, όμως, ουδείς. Κάθε λιθαράκι τεχνολογίας μάς έχει φέρει στο σήμερα, προετοιμάζοντας ένα αύριο που έρχεται… καλπάζοντας και προβλέπεται συναρπαστικό.