Τετράτροχα διαστημόπλοια!


Η εξέλιξη στην Αυτοκίνηση είναι ένας από τους λόγους που μπορεί να σε πείσει να αποκτήσεις ένα νέο αυτοκίνητο.

Στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ο –παιδιόθεν- φίλος μου Γιάννης, περιγράφει τις πρώτες του εντυπώσεις από την πρόσφατη απόκτηση ενός SUV τελευταίας γενιάς, ύστερα  πολλά χρόνια συνύπαρξης με πασίγνωστη μεσαία μπερλίνα. «Διαστημόπλοιο το νέο μου αυτοκίνητο!», μου λέει με χαρά και έκπληξη. «Νόμιζα ότι οδηγούσα τόσα χρόνια! Τι αλλαγές έχουν κάνει στα αυτοκίνητα!».

Ακριβώς αυτό, Γιάννη. Η εξέλιξη στην Αυτοκίνηση -την οποία βιώνουμε κι εμείς κάθε ημέρα στα Μέσα του ειδικού Τύπου- είναι ένας από τους λόγους που μπορεί να σε πείσει να αποκτήσεις ένα νέο αυτοκίνητο. Τεχνολογίες εξοικονόμησης καυσίμου, εκθετική βελτίωση στην ποιότητα κύλισης, εκσυγχρονισμός, περισσότερη ασφάλεια είναι μερικά μόνο στοιχεία που σε κάνουν να ανεβείς στο τρένο της εξέλιξης και να μη θέλεις να κατεβείς.

«Η εξέλιξη στην Αυτοκίνηση είναι ένας από τους λόγους που μπορεί να σε πείσει να αποκτήσεις ένα νέο αυτοκίνητο.»

Και δεν αναφερόμαστε σε αυτοκίνητα που πηγαίνουν το θέμα ακόμα παραπέρα, όπως είναι το αμιγώς ηλεκτροκίνητο Tesla Model 3 Long Range και το οποίο σε κάνει να διακτινίζεσαι στο πολύ κοντινό μέλλον της Αυτοκίνησης από σήμερα κιόλας, αλλά για mainstream αυτοκίνητα της διπλανής πόρτας που έχουν στα σωθικά τους περισσότερη επεξεργαστική ισχύ από όλες τις επανδρωμένες πτήσεις της NASA, μέχρι, τουλάχιστον, τη δημιουργία των Διαστημικών Λεωφορείων. Που σου διορθώνουν την πορεία, φρενάρουν μόνα τους, κινούνται με βάση τα όρια ταχύτητας με ησυχία (η αεροδυναμική και η ηχομόνωση έχουν φτάσει σε νέα επίπεδα τον όρο «άνεση»), συνδέονται με τον παγκόσμιο ιστό και, εσχάτως, αναβαθμίζονται over-the-air. Είναι συγκλονιστικό το στοιχείο που μας έδωσε ο Service Advisor της Tesla ότι «το 85% των βλαβών διορθώνονται πλέον εξ αποστάσεως».

Γιάννη, δεν ξέρω αν προλάβουμε κάποια στιγμή να οδηγήσουμε στο Car and Driver ένα διαστημόπλοιο, αλλά καθώς γράφω αυτές τις γραμμές σε όλα τα μήκη και πλάτη της οικουμένης ετοιμάζονται οι επόμενες σημαντικές σελίδες της κινητικότητας.