Τι προβληματίζει περισσότερο την αυτοκινητοβιομηχανία σήμερα


Η νέα εποχή της ηλεκτροκίνησης φέρνει νέες μεγάλες προκλήσεις όχι μόνο στους οδηγούς αλλά και στους κατασκευαστές. 

Η νέα εποχή της ηλεκτροκίνησης φέρνει νέες μεγάλες προκλήσεις όχι μόνο στους οδηγούς αλλά και στους κατασκευαστές. Συνομιλώντας τα προηγούμενα χρόνια με στελέχη της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας, όλοι είχαν να πουν ότι το επόμενο μεγάλο στοίχημα δεν θα ήταν απλώς το τεχνολογικό άλμα με τις μπαταρίες νέας γενιάς solid state που είναι πολύ κοντά στη μαζική παραγωγή ή στην τεχνολογία ηλεκτροκινητήρων, αλλά στην κατασκευή και τη σχεδίαση των αυτοκινήτων και δη των ηλεκτρικών.

Το 3D printing έχει αρχίσει να εφαρμόζεται για την κατασκευή εξαρτημάτων και οι σχεδιαστές «σκίζουν τα διπλώματά τους», μιας και όσα εφήρμοζαν τα προηγούμενα χρόνια θα είναι σε λίγα χρόνια παρωχημένα. Πάρτε ως παράδειγμα το νέο VW ID.3. Μπορεί να μοιάζει με ένα «κανονικό» αυτοκίνητο, αλλά μόνο τέτοιο δεν είναι. Τα δομικά του μέρη απέχουν παρασάγγας από αυτά ενός Golf ,με μεγάλες προκλήσεις στη χρήση υλικών και τη διασύνδεσή τους. Η αεροδυναμική αλλάζει, επίσης, τα δεδομένα.

Είναι πολύ πιθανόν κατηγορίες αυτοκινήτων να μετασχηματιστούν ή ακόμα και να δώσουν τη θέση τους σε άλλες.

Νέες ανάγκες ψύξης, όχι του… βενζινοκινητήρα αλλά των μπαταριών προβλέπουν νέα σχεδιαστικά ευρήματα που καθιστούν την πεμπτουσία της σχεδίασης μια νέα μεγάλη πρόκληση. Είναι πολύ πιθανόν –και το έχουμε ξαναγράψει- κατηγορίες αυτοκινήτων να μετασχηματιστούν ή ακόμα και να δώσουν τη θέση τους σε άλλες. Είναι, βλέπετε, η δαρβινική θεωρία κάπως συνυφασμένη και με το αυτοκίνητο και όχι μόνο συνδεδεμένη με τον άνθρωπο.

Και με την ευκαιρία, να σταθώ λίγο στη δήλωση του σχεδιαστή του ID.3, Klaus Bischoff, ο οποίος ανέφερε ότι η Volkswagen είναι μια μάρκα που γεννήθηκε χωρίς μάσκα και το ίδιο, μετά το Beetle, ισχύει με το ID.3. Σε λίγα χρόνια, λοιπόν, είναι πιθανόν να αναζητούμε νέες προσλαμβάνουσες, προκειμένου να αναγνωρίσουμε ένα αυτοκίνητο και όχι την πατροπαράδοτη μάσκα.

Και μιας και αναφέρθηκα σε αυτήν, για την ώρα, η πρόληψη από τον COVID-19 μας έχει φέρει σε μια νέα σημαντική πραγματικότητα: Ας μείνουμε εμείς, οι άνθρωποι, με τη μάσκα για όσο χρειαστεί. Είναι θέμα επιβίωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Entry ignition: Αυτό είναι το μέλλον των βενζινοκινητήρων!