Πόσο κινδυνεύει η Formula 1 να χάσει τον μεγαλύτερο σταρ της;


Ο Lewis Hamilton, που -πιστεύουμε πως- αναμένει το πόρισμα της έρευνας της FIA, και η Ομοσπονδία που επιλέγει να πάρει τον χρόνο της με αυτό. Ένα μεξικάνικο stand-off υψηλού ρίσκου ή μία παραφουσκωμένη ιστορία;

Από τις 12 Δεκεμβρίου 2021, η Formula 1 και η FIA έχουν κληθεί να διαχειριστούν έναν επικοινωνιακό εφιάλτη. Η μοιραία διαχείριση του Αυτοκινήτου Ασφαλείας στο τέλος του Grand Prix Άμπου Ντάμπι, με την δεύτερη ευκαιρία που πήρε ο Max Verstappen και την κατάκτηση της νίκης και του τίτλου από εκείνον, έχει ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για το σπορ, στο υψηλότερο επίπεδο.

Η Mercedes θέλησε αρχικά να κινηθεί νομικά, αλλά συνήψε συμφωνία με τη FIA, και έκανε πίσω. Ζήτησε να ανοίξει έρευνα για όσα έγιναν στους τελευταίους 5 γύρους του αγώνα, να καρατομηθεί ο Michael Masi κι ο Νικόλας Τομπάζης (κάτι που επιβεβαιώνεται κι από πηγές του γράφοντος), ενώ λίγο έλειψε να απειλήσει και με αποχώρηση από το άθλημα. 

Το μόνο από αυτά τα αιτήματα που έχει ήδη γίνει πράξη είναι να ξεκινήσει η έρευνα για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν κι αν αυτές ήταν έστω στο πνεύμα (αν όχι στο γράμμα) του κανονισμού. Μάλιστα, χθες υπήρξε κι η επιβεβαίωση για το ότι τα αποτελέσματα κι οι αποφάσεις που θα παρθούν από αυτά θα έρθουν στις 18 Μαρτίου, την ίδια μέρα με την έναρξη της νέας σεζόν στο Μπαχρέιν.

Στην περίπτωση των απολύσεων Masi και Τομπάζη, η Ομοσπονδία βρίσκεται αυτήν την περίοδο σε έντονες συζητήσεις με τους δύο άνδρες, για να αποφασιστεί το μέλλον τους, είτε εντός, είτε εκτός της.

Σε ό,τι αφορά το πόρισμα, υπάρχει ενδιαφέρον για το αποτέλεσμα του όχι γιατί θα φέρει πιθανώς ριζικές αλλαγές στις διαδικασίες που θα ακολουθούνται υπό το καθεστώς του SC, αλλά γιατί ίσως από αυτό να εξαρτηθεί το μέλλον του Lewis Hamilton.

Ρεπορτάζ του BBC, που φάνηκε να επιβεβαιώνει και το Sky Sports (αμφότερα βρετανικά μέσα, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό), αναφέρει πως ο 7κις πρωταθλητής είναι απογοητευμένος από τα όσα έγιναν εις βάρος του στον τελικό της Yas Marina, πράγμα που τον κάνει σκεπτικό ως προς την συνέχεια της καριέρας του στη Formula 1. Φτάνουν, δε, στο σημείο να αναφέρουν πως αν το πόρισμα της έρευνας δεν ικανοποιήσει τον οδηγό της Mercedes, τότε αυτός ενδέχεται να αποφασίσει να κρεμάσει νωρίς τα γάντια του. 

Ας γίνω ξεκάθαρος εξ αρχής: αμφιβάλλω ζωηρώς πως ο Lewis Hamilton, ένας οδηγός που επανειλημμένως έχει αποδείξει ότι στις δύσκολες στιγμές βρίσκει δύναμη και γίνεται καλύτερος, θα επιλέξει να φύγει, να εγκαταλείψει το όνειρο των 8 τίτλων, να κάνει αυτό που όλοι περιμένουν από τον ίδιο να μην κάνει. Φυγόπονος δεν υπήρξε ποτέ στην πολυετή καριέρα του, και δεν μπορώ να φανταστώ πως τώρα, στα 37 του χρόνια, με μία ομάδα κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του, θα επιλέξει να διαβεί την πόρτα της εξόδου, ό,τι κι αν έγινε στο Άμπου Ντάμπι, όποιο κι αν είναι το πόρισμα της έρευνας.

Αν θα έπρεπε να μαντέψω (κι εδώ μιλάμε για μαντεψιά, σε καμία περίπτωση ρεπορτάζ ή πληροφόρηση), θα έλεγα πως η απουσία του από τα δημόσια εδώ και 1 μήνα είναι μία συνειδητή επιλογή, εμφορούμενη από την ανάγκη του να αποσυμφοριστεί και να προετοιμαστεί σωματικά και ψυχολογικά για μία αρκετά κουραστική σεζόν. 

Ο λόγος για τον οποίον κύκλοι κοντά στον ίδιο ή φίλα προσκείμενα μέσα επιλέγουν να διαλαλούν τη ρητορική του «αδικημένου» και «βαθιά απογοητευμένου» Hamilton, είναι προφανής: επικοινωνιακό παιχνίδι, που δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν προέρχεται από τον ίδιο. Με αυτόν τον τρόπο, η βρετανική πλευρά καθιστά σαφές πως δεν αποδέχεται τον Verstappen ως πρωταθλητή, καταδικάζει όσα έγιναν στον τελικό, και διατρανώνει πως δεν θα τα ξεχάσει. Φτάνει ως το σημείο να πει πως αν το πόρισμα δεν είναι ευνοϊκό προς τον Hamilton, αυτός θα αφήσει το σπορ χωρίς το μεγαλύτερο σταρ του.

Κι όμως, ο Hamilton που ξέρουμε εμείς δεν είναι έτσι. Ο Max Verstappen είναι πανάξιος πρωταθλητής, οδήγησε τρομερά όλη τη χρονιά, εκμεταλλευόμενος το αυτοκίνητο που είχε και την πρώτη του πραγματική ευκαιρία για τον τίτλο στην καριέρα του. Κι ο Lewis Hamilton βρέθηκε στη λάθος θέση, ενώπιον μίας αρκετά λανθασμένης, ενδεχομένως και παράτυπης απόφασης από τον Masi - αν κι αυτό θα κριθεί από την Ομοσπονδία, είτε το δεχόμαστε, είτε όχι. 

Η Formula 1 μπαίνει σε μία νέα εποχή, και θα το πράξει -κατά πάσα πιθανότητα- με τον νέο της πρωταθλητή, αλλά και τον απόλυτο μύθο της εποχής του. Καλύτερο σενάριο δεν υφίσταται.