Τι το ιδιαίτερο έχει αυτό το Toyota;


Η πρεμιέρα του αυτόνομου ηλεκτρικού e-Palette έχει προγραμματισθεί για την έκθεση του Τόκιο (24 Οκτωβρίου με 4 Νοεμβρίου).

  • KEIMENΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 22/10/2019

Το e-Palette της Toyota θα είναι ένα από τα οχήματα που θα προσφέρει τις υπηρεσίες του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020. Ωστόσο, η είδηση στο συγκεκριμένο ηλεκτρικό λεωφορειάκι δεν είναι αυτή, αλλά οι μπαταρίες του και η τεχνολογία στην οποία βασίζονται.

Πρόκειται για μπαταρίες solid-state ή στερεού τύπου αφού στην θέση του υγρού ηλεκτρολύτη υπάρχει ένα στερεό υλικό. Το πλεονέκτημα σε αυτού του τύπου μπαταριών έχει να κάνει τόσο με την μεγαλύτερη τους ενεργειακή απόδοση που επιτρέπει πιο κόμπακτ και ελαφρύτερες διατάξεις. Όσο και στο θέμα της ασφάλειας αφού αυτές με υγρό καταλύτη είναι επιρρεπείς στην ανάφλεξη και έκρηξη σε περίπτωση διαρροής και επαφής του καταλύτη (π.χ. σε περίπτωση σύγκρουσης).

Όπως μπορείτε να δείτε η σχεδίασή του είναι «ανοιχτή» όπως σε ένα λεωφορειάκι ώστε να δημιουργείται περισσότερος χώρος όταν για παράδειγμα από την πτυσσόμενη ράμπα μπορεί να ανέβει ένα αναπηρικό καροτσάκι. Για την ακρίβεια χωράει τέσσερα καροτσάκια.

Το e-Palette έχει μήκος 5,2 m και χάρη στην τεχνολογία με κάμερες και ραντάρ LiDAR μπορεί να κινείται αυτόνομα με πλήρη περιμετρικό έλεγχο σε 360 μοίρες. Η μπαταρία εξασφαλίζει μια αυτονομία στα 150 km με μέγιστη ταχύτητα τα 19 km/h. Επίσης, η Toyota έχει ήδη διαθέσει οκτώ μοντέλα Mirai FCV στη ολυμπιακή επιτροπή.