108.000 ευρώ για μια «φτιαγμένη» 911


Η έκθεση Classic Expo Salzburg στην Αυστρία είναι κάτι σαν το αστέρι των εκθέσεων παλιών αυτοκινήτων: τα καλοφτιαγμένα παλιά μοντέλα από ιδιώτες και η δημοπρασία του οίκου Dorotheum φρόντισαν για μερικά highlights.

 
  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 1/11/2018

Μεταξύ των ευρωπαϊκών εκθέσεων vintage αυτοκινήτων, η Classic Expo Salzburg είναι μάλλον μια μικρή διοργάνωση, αλλά όχι λιγότερο ενδιαφέρουσα. Με 26.000 επισκέπτες είναι μάλλον ήσυχη. Πάρτε μια γεύση...

Φώτα και σκιές

Τα φώτα ήταν πολλά φέτος, αν και λίγα περισσότερα watt δε θα έβλαπταν ασφαλώς κανέναν. Στο Salzburg οι αίθουσες με τα ανταλλακτικά και τα διάφορα κουτάκια είχαν πολλά εκθέματα. Οι επισκέπτες δε συνοστίζονται, αλλά ορισμένοι εκθέτες ήταν ευχαριστημένοι με τις καλές δουλειές και τις ελπιδοφόρες επαφές που έκαναν, σύμφωνα με τους διοργανωτές.

Porsche και Abarth

Το επιπλέον πρόγραμμα συμπλήρωσε την έκθεση όχι μόνο με θέματα αυτοκινήτου. Ειδικές εκθέσεις απέτισαν φόρο τιμής στα 110 χρόνια της Abarth και στα 70 χρόνια της Porsche - και οι δύο επέτειοι είχαν αναφορές στην Αυστρία και το Salzburg: Μάλιστα, ο Carlo Abarth γεννήθηκε στη Βιέννη και πέθανε εκεί. Η οικογένεια Porsche έχει εταιρείες και κατοικίες μέσα και γύρω από τη γενέτειρα του Mozart. Η πρώτη Porsche κατασκευάστηκε το 1948 στο οικογενειακό κτήμα Schüttgut κοντά στο Zell am See.

Τέχνη και εμπόριο

Ταυτόχρονα με την Classic Expo, πραγματοποιήθηκε σε μια αίθουσα στους εκθεσιακούς χώρους το Art Salzburg. Αρχικά φαίνεται κάτι ξένο, αλλά έφερε νέους επισκέπτες και για τις δύο πλευρές: Οι διοργανωτές των εκθέσεων μιλάνε για την κίνηση μεταξύ των δύο πεδίων, μερικοί επισκέπτες ίσως να κυριαρχούν ρεαλιστικά μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων - και ίσως αγόραζαν κάτι από τα δύο. Με αυτόν τον τρόπο, ο συνδυασμός είναι ένα είδος διαφοροποίησης των κινδύνων για τους εμπόρους και τους επισκέπτες. Όποιοι είδαν αρκετά αυτοκίνητα, μπορούν να μελετήσουν τη σύγχρονη τέχνη. Όποιος ήθελε να αγοράσει ένα αυτοκίνητο θα μπορούσε να το κάνει στην ιδιωτική αγορά. Περίπου 230 παλιά μοντέλα ήταν προς πώληση. Καταγράφηκε μεγάλος αριθμός από VW Bus και Transporter των σειρών T1 και T2 στις αίθουσες.

Ένα station wagon του Elvis

Ο αυστριακός οίκος δημοπρασιών Dorotheum πούλησε σχεδόν 100 αυτοκίνητα το περασμένο Σάββατο. Με ποσοστό πωλήσεων σχεδόν 95%, η δημοπρασία μπορεί να θεωρηθεί επιτυχής. Το πιο ακριβό αυτοκίνητο ήταν μια κόκκινη Alfa Romeo 6C 2300 B Pescara, για την οποία προσφέρθηκαν 451.000 ευρώ. Μέρος της δημοπρασίας ήταν μια συλλογή από κλασικά αυτοκίνητα των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης μιας station wagon Cadillac de Ville, που ανήκε στον Elvis Presley! Το κομψό αυτοκίνητο κατέληξε στην Ελβετία για 69.000 ευρώ. Με την Porsche 964 Convertible στη σπάνια εργοστασιακή turbo έκδοση, η δημοπρασία είχε επίσης σχέση με την Porsche: Αυτή η 911 ήταν κάποτε το αυτοκίνητο του Harm Lagaay. Έφυγε για 108.000 ευρώ.