2020, μία σειρά επετείων για τους κινητήρες της Mercedes-Benz


Μερικές μικρές λεπτομέρειες, που όμως έχουν τη δική τους χάρη, αφού επάνω σε αυτές βασίστηκε και εξελίχθηκε ολόκληρη η τεχνολογία των κινητήρων αυτοκινήτων.

  • 24/4/2020

Η Mercedes-Benz δεν είναι γνωστή μόνο για τις ποιοτικές προτάσεις της αλλά και για την ιστορία που έχει, την οποία τιμά, σε κάθε ευκαιρία. Φέτος είναι μία σειρά από επετείους που αφορούν τη μηχανολογική εξέλιξη του αυτοκινήτου, οπότε είπε να μας τα θυμίσει. Πρώτο στη λίστα είναι το «grandfather clock», που μετράει αισίως 135 χρόνια ιστορίας. Προφανώς μιλάμε για τη δημιουργία του Gottlieb Daimler, το 1885, η οποία αργότερα συνδυάστηκε με το αμάξωμα του Karl Benz, δημιουργώντας το πρώτο μηχανοκίνητο όχημα της ιστορίας.

Ο πρώτος αυτός κινητήρας ήταν μονοκύλινδρος, βενζινοκίνητος, με χωρητικότητα 264 κ.εκ. και απόδοση μισό ίππο, στις 700 σ.α.λ. Σε αυτόν, ένα σύστημα ελέγχου κινούσε τις βαλβίδες, μέσω ενός δίσκου τοποθετημένου στον στροφαλοφόρο άξονα και μιας ράβδου μετάδοσης. Όσο για την ονομασία, grandfather clock, προέκυψε από την εξωτερική του εμφάνιση, που θύμιζε επιδαπέδιο ρολόι. Αρχικά τοποθετήθηκε σε μία «άμαξα ιππασίας» την πρώτη μοτοσικλέτα της ιστορίας, ενώ ένα χρόνο αργότερα, η εξέλιξη αυτού, με κυβισμό 462 κ.εκ. και απόδοση 1,1 ίππων ήταν αυτή που χρησιμοποίησε ο Benz για το πρώτο αυτοκίνητο.

Το 1890 (130 χρόνια πριν) η Daimler-Motoren-Gesellschaft παρουσίασε τον πρώτο τετρακύλινδρο κινητήρα. Αυτός ζύγιζε 453 κιλά, είχε χωρητικότητα 6 λίτρων και απέδιδε 12,3 ίππους, στις 390 σ.α.λ. Ο πρώτος εξ αυτών δεν τοποθετήθηκε σε αυτοκίνητο αλλά μεταφέρθηκε στη Νέα Υόρκη, για να εξοπλίσει κάποιο σκάφος. 20 χρόνια αργότερα -και 110 χρόνια από σήμερα- το αγωνιστικό όχημα «Prince Heinrich» έφερε τον πρώτο κινητήρα με τεχνολογία 4 βαλβίδων ανά κύλινδρο. Με τα χρόνια οι βαλβίδες μετακόμισαν στην κεφαλή των κυλίνδρων, προστέθηκαν συστήματα υδρόψυξης, βελτιώθηκαν τα συστήματα λίπανσης και φτάσαμε μέχρι το σήμερα. Κάποιες φορές, ωστόσο, είναι ωραίο να κοιτάμε προς τα πίσω, εκεί από όπου ξεκινήσαμε.