911 Dakar: Πλησιάζει η Porsche παντός εδάφους - Στις 16/11 η αποκάλυψη


Η Porsche ανακοίνωσε την ημερομηνία που θα κάνει τα αποκαλυπτήρια της 911 Dakar, της νέας σκληροτράχηλης και υπερυψωμένης έκδοσης της 911 που ξυπνάει μνήμες από το 1984.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: PORSCHE
  • 9/11/2022

Παρόλο που η Porsche αναφερόταν στη συγκεκριμένη έκδοση της 911 ως Safari, το μοντέλο κατέληξε να μην παίρνει τελικά αυτήν την ονομασία. Η Porsche 911 Dakar είναι μία ωδή στο όχημα με το οποίο η εταιρεία κέρδισε το Ράλλυ Dakar το 1984, με τους Rene Metge και Dominique Lemonye να ανεβάζουν την Porsche στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου.

Η πρεμιέρα της νέας, ανανεωμένης 911 Dakar θα λάβει χώρα στις 16 Νοεμβρίου, στο φετινό Los Angeles Auto Show, με την Porsche να μην έχει αποκαλύψει ακόμα καμία λεπτομέρεια για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του μοντέλου. Αυτό που δήλωσε όμως, είναι ότι το πρωτότυπο της 911 Dakar έχει καταγράψει πάνω από 500.000 km στο κοντέρ της, με πάνω από 10.000 km να γίνονται σε μεικτές συνθήκες και επιφάνειες δρόμου.

Παγωμένες λίμνες, πίστα, χώμα και άμμος ήταν μερικά από τα τερέν που πάτησε η Porsche 911 Dakar κατά τη διάρκεια δοκιμών που έκανε η εταιρεία προκειμένου να εξασφαλίσει την ποιότητά της. Η ομάδα εξέλιξης και δοκιμών του οχήματος ταξίδεψε στο Ντουμπάι και το Μαρόκο, όπου η 911 Dakar αντιμετώπισε ακραίες θερμοκρασίες που άγγιξαν τους 45 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα σκληροτράχηλη 911 φέρει και αναβαθμισμένο εξοπλισμό, όπως για παράδειγμα ελαστικά κατάλληλα για off-road εξορμήσεις, αλλά και νέο σύστημα ABS που προσφέρει μεγαλύτερη πρόσφυση και καλύτερο φρενάρισμα στο χώμα.

Το φωτογραφικό υλικό είναι πλούσιο, με την Porsche να έχει δημοσιεύσει αρκετές εικόνες της 911 σε διαδικασία δοκιμών, ενώ και οι κατασκοπευτικές φωτογραφίες που έχουν κυκλοφορήσει, προδίδουν αρκετά χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, η Dakar «έδειξε» την ανάρτησή της στους φακούς των φωτογράφων στην «Πράσινη Κόλαση» του Nurburgring μόλις την περασμένη εβδομάδα. Πρόκειται για μία αερανάρτηση, που δίνει στο όχημα τη δυνατότητα να αυξομειώνει την απόστασή του από το έδαφος, ανάλογα με την ανάγκη που έχει ο οδηγός σε κάθε γύρο.

Η Dakar αποτελεί μία εκ των πολλών επερχόμενων εκδόσεων της 911, με τους ανθρώπους της Porsche να εργάζονται ήδη πάνω σε μία υβριδική, και όχι PHEV, 911, ενώ και ο εξηλεκτρισμός του μοντέλου θα επέλθει κοντά στο 2030.