ΑΑΔΕ: Ραβασάκια σε όσους δεν πλήρωσαν τέλη κυκλοφορίας το 2016


Με την καταβολή διπλών τελών κυκλοφορίας κινδυνεύουν ιδιοκτήτες 75.000 οχημάτων που αμέλησαν την πληρωμή τους. Πώς μπορούν να γίνουν οι ενστάσεις στην εφαρμογή MyCAR για να αποφευχθούν τα πρόστιμα.

  • 29/10/2021

Στην τσιμπίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) οι ιδιοκτήτες 75.000 οχημάτων, που ενώ τα έχουν συμπεριλάβει στη φορολογική τους δήλωση για το 2016, δεν έχουν καταβάλλει τα τέλη εκείνης της χρονιάς.

Πολλά από τα οχήματα αυτά αφορούν περιπτώσεις, όπου οι ιδιοκτήτες τους δεν προχώρησαν στην προβλεπόμενη διαδικασία για τη διαγραφή τους, που τότε, για οποιοδήποτε λόγο δεν ήταν στην κατοχή τους ή ήταν σε καθεστώς ακινησίας.

Πώς θα γίνει η διαδικασία των ενστάσεων για την αποφυγή προστίμων

Η επιστολή που έχει σταλεί από την ΑΑΔΕ δίνει τη δυνατότητα, από την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου μέχρι τις 22 Νοεμβρίου, μέσω της εφαρμογής myCAR να δηλωθεί ο λόγος για τον οποίο ενδεχομένως δεν υπάρχει υποχρέωση καταβολής τελών κυκλοφορίας για το 2016, επισυνάπτοντας τα σχετικά δικαιολογητικά.

Αν η δήλωση δεν υποβληθεί εμπρόθεσμα ή τα δικαιολογητικά δεν αποδεικνύουν την απαλλαγή της υποχρέωσης καταβολής τελών κυκλοφορίας για το 2016, τότε τα τέλη του 2016 πληρώνονται διπλά, όπως προβλέπει ο νόμος.

Με την παρέλευση της 22ας Νοεμβρίου, η υποβολή δήλωσης μη οφειλής τελών κυκλοφορίας και η κατάθεση των σχετικών δικαιολογητικών θα είναι εφικτή μόνο στη ΔΟΥ. Σημειώνεται πώς η εκπρόθεσμη κατάθεση στη ΔΟΥ δεν εξασφαλίζει ότι δεν θα βεβαιωθεί το πρόστιμο της καταβολής διπλάσιων τελών κυκλοφορίας. Εφόσον από τα δικαιολογητικά προκύψει έλλειψη υποχρέωσης καταβολής τελών κυκλοφορίας, τα βεβαιωθέντα ποσά διαγράφονται.