Αβέβαιο το μέλλον τού Herbert Diess στη Volkswagen


H επιτροπή των ανώτατων στελεχών τού Ομίλου VAG δεν αποφάσισε στην πρόσφατη συνεδρίασή της για το εάν ο κ. Herbert Diess θα διατηρήσει τη θέση του σε αυτόν ή θα αντικατασταθεί.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡΧΕΙΟ,
  • 25/11/2021

Ο κ. Herbert Diess, o Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου VAG και Διευθύνων Σύμβουλος της Volkswagen, το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει βρεθεί στο στόχαστρο του πανίσχυρου συνδικάτου εργαζομένων στη γερμανική εταιρεία, αναφορικά με τις δηλώσεις του για τον ρυθμό παραγωγικότητας αλλά και το επιχειρηματικό μέλλον της Volkswagen αλλά και του Ομίλου, γενικότερα. 

Οι σχετικές αναφορές του στην Tesla, αλλά και χρησιμοποίησή της ως παράδειγμα μίμησης μοντέλου παραγωγής και προϊόντων, προκάλεσαν δυσαρέσκεια στους εργαζόμενους και κατά συνέπεια και στα υπόλοιπα ανώτατα στελέχη της γερμανικής εταιρείας.

Για τον λόγο αυτό, συστήθηκε επιτροπή οκτώ ανώτατων στελεχών η οποία θα αναλάβει να εξετάσει τις δηλώσεις αλλά και τη γενικότερη στάση τού κ. Diess τον τελευταίο χρόνο και να αποφασίσει εάν θα παραμείνει στη θέση του ή όχι. Υποτίθεται ότι στην πρόσφατη συνεδρίασή της θα λάμβαναν την απόφαση, ωστόσο αυτό δεν έγινε.

Ένα από τα στελέχη που γνωρίζει καλά την κατάσταση, αλλά θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε σχετικά: «Το θέμα είναι τόσο καυτό που η κατάσταση βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού. Δεν μπορώ να πω κάτι περισσότερο». Ένα άλλο, το οποίο επίσης θέλησε να παραμείνει ανώνυμο, είπε μετά τη συνεδρίαση: «Ως αναμενόμενο, δεν υπάρχει κάτι νεότερο».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, η συσταθείσα επιτροπή των οκτώ επιθυμεί να έχει περισσότερο χρόνο στη διάθεσή της για να μπορέσει να βρει μια συμβιβαστική λύση που θα ικανοποιεί όλα τα μέρη. Σε αυτή, συμμετέχουν τόσο μέλη των οικογενειών Porsche και Piëch, οι οποίες έχουν την πλειονότητα των μετοχών στον Όμιλο VAG, όσο και η κυρία Daniela Cavallo, η επικεφαλής των συνδικάτων εργαζομένων σε αυτόν. Όπως έγινε γνωστό, συμφωνία θα υπάρξει μόνο εάν ο κ. Diess δεχτεί να αλλάξει το στυλ διοίκησής του.

Σύμφωνα με στέλεχος που ανήκει στη διαπραγματευτική ομάδα, μία λύση θα ήταν να ανακοινωθεί ένα νέο Διοικητικό Συμβούλιο, να προσδιοριστούν συγκεκριμένες προοπτικές για το μέλλον των εργαζόμενων στον Όμιλο και να καθοριστούν ξεκάθαρα τα επενδυτικά σχέδια για το μέλλον.

Οι σχετικά συχνές δηλώσεις τού κ. Diess σχετικά με την Tesla και οι αναφορές του στο επιχειρηματικό μοντέλο που εφαρμόζει ο κ. Elon Musk σε αυτή, έχουν προκαλέσει δυσφορία στη Volkswagen. Φέρνοντάς την ως παράδειγμα, ο κ. Diess έχει ζητήσει να στραφεί ο Όμιλος προς την ηλεκτροκίνηση με εντονότερο και γρηγορότερο ρυθμό. Όμως αυτό δεν φαίνεται να είναι εύκολο για τα δεδομένα και το μέγεθος της εταιρείας, παρότι αυτή κάνει ό,τι είναι δυνατόν να δείξει μια πιο οικολογική εικόνα προς τα έξω. 

Τέλος, οι δηλώσεις του κ. Diess και η αναστάτωση που έχουν προκαλέσει στην «εργασιακή ειρήνη» εντός του Ομίλου είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθεί κατά 18% η τιμή της μετοχής σε σχέση με αυτή που είχε τον Μάιο, δηλαδή εντός του τελευταίου εξαμήνου. Αυτό δεν αρέσει στους μετόχους του Ομίλου, ιδίως όταν βλέπουν ότι στο ίδιο χρονικό διάστημα η τιμή της μετοχής της BMW και του Ομίλου Stellantis έχει αυξηθεί κατά 11% ή όταν αυτή της Tesla έχει κερδίσει 83%.

Πάντως, δεν λείπουν και αυτοί που θεωρούν ότι ο κ. Diess ενδεχομένως να βρει μια θέση στην Tesla στην περίπτωση που η επιτροπή αποφασίσει να τον αντικαταστήσει, αν και αυτό το σενάριο έχει μικρές πιθανότητες να πραγματοποιηθεί.